Titania Posted November 19, 2021 Investor V.I.P Woman Share Posted November 19, 2021 ZAKAZANYCH POTRAW 10) KETCHUP We Francji od 2011 roku obowiązuje oficjalny zakaz podawania keczupu pomidorowego w szkolnych stołówkach. Zgodnie z przepisami, uczniowie francuskich szkół podstawowych mogą dostawać keczup do frytek tylko w jednym dniu tygodnia. Władze chcą, aby dzieci i młodzież od najmłodszych lat nabierały zdrowych nawyków żywieniowych i poznawały tradycyjną kuchnię francuską. 9) SAMOSA Samosy to smażone lub pieczone pierożki z pikantnym nadzieniem. W ich wnętrzu znajdziemy kawałki ziemniaków, cebuli, groszek, soczewicę i mięso. Rządzący Somalią islamiści zakazali umierającym z głodu rodakom jedzenia małych pierożków samosa, bo ich trójkątny kształt przypomina chrześcijański znak Trójcy Świętej. 8) HAGGIS Specjał szkockiej kuchni narodowej, przyrządzany z owczych podrobów, wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Ten słynny szkocki pudding został zakazany w USA w 1971 r. Stało się tak głównie przez płuca owcy, które zawiera ta potrawa. Płuca są zakazane jako produkt spożywczy w Stanach Zjednoczonych i potrawy z nich nie mogą być ani wytwarzane, ani importowane. 7) JAJKA NIESPODZIANKI Federalna ustawa o żywności, lekach i kosmetykach zabrania sprzedaży i wwożenia na teren USA słodyczy, które mają w środku zabawki lub inne przedmioty. Stąd Amerykanie nie mogą kupować w sklepach klasycznej 'Kinder Niespodzianki' - czekoladowego jajka z zabawką w środku. Wwożenie jest zagrożone karami finansowymi. Spowodowane jest to możliwość zachłyśnięcia się zabawką, która znajduje się w środku. 6) FOIE GRAS Jest to pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Proces produkcji foie gras zaczyna się od procesu tuczenia kaczek i gęsi co najmniej miesiąc przed ubojem. Pasza jest podawana kaczkom i gęsiom nawet cztery razy dziennie za pomocą specjalnej sondy. Ze względu na to, że zdaniem obrońców praw zwierząt przymusowy tucz drobiu wodnego jest niehumanitarny, wiele krajów (ponad 14) wprowadziło zakaz takiego tuczu i nie produkuje ani tego typu wątrób, ani pasztetów strasburskich. 5) ABSYNT Obecnie produkcja i sprzedaż absyntu jest dozwolona niemal w każdym kraju, gdzie alkohol jest legalny. Wyjątkiem pozostają Stany Zjednoczone, jednak nie zakazano posiadania i spożywania absyntu. Pomimo zakazu funkcjonują tam jednak niewielkie destylarnie. Absynt jest całkowicie zakazany w Nowej Zelandii i Vanuatu. Głównym jego składnikiem jest fenkuł – stąd silny aromat i smak anyżu. Charakterystyczny gorzki smak nadaje mu zioło – artemisia absinthium. Roślina ta działa paraliżująco na system nerwowy, ma halucynogenne działanie podobne do haszyszu. 4) ORTOLAN Ortolan to gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny trznadli, zamieszkujący większość Europy oraz zachodnią i środkową Azję. Chronione zakazem polowań i tak trafiają na francuskie stoły. Co roku ortolany podaje się na zakończenie posiłku, “jak deser”. Ten uroczy ptaszek jest tuczony, smażony i zatapiany w armaniaku, następnie zjada się go w całości - włącznie z kośćmi. Zakazany jest we Francji. 3) FUGO Śmiertelnie trująca ryba fugu zwana również jako Rozdymka Tygrysia nie jest dostępna na terytorium Polski oraz całej Unii Europejskiej. Wydano oficjalny zakaz sprowadzania jej do celów gastronomicznych. Źle przygotowana jest śmiertelnie trująca - jedna ryba potrafi zabić 30 osób. Po zatruciu ofiara widzi, ale nie może mówić, ani oddychać. 2) CASU MARZU Casu marzu to tradycyjny ser owczy z mleka owczego, znany z tego, że zawiera żywe larwy owadów (robaki). Ser jest spożywany z larwami, jeśli zaś są one martwe, może to świadczyć o nieświeżości sera i potencjalnym ryzyku zatruć. Żywe larwy skaczą na wysokość nawet 15 centymetrów, z tego powodu osoby jedzące ser muszą zachować szczególną ostrożność. Ser ten jest zakazany do sprzedaży w Unii Europejskiej oraz USA. 1) SURSTRÖMMING Surströmming to szwedzka potrawa ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Cały proces produkcji trwa około sześciu miesięcy. Woń kiszonej ryby potrafi utrzymywać się jeszcze nawet kilka dni po otwarciu puszki. Kiszonym śledziem najlepiej zajadać się na łonie natury, gdzie nie ma ryzyka eksplozji opakowania na skutek znajdujących się w nim gazów. Zagrożenie wybuchu jest na tyle realne, że wiele linii lotniczych na świecie zabrania wejścia na pokład z puszką Surströmming. 3 2 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dejmano Posted November 19, 2021 V.I.P Donor Share Posted November 19, 2021 Aż zgłodniałem od czytania Wykwintna praca! 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narks. Posted November 20, 2021 Donor Share Posted November 20, 2021 Fajnie dowiedzieć się czegoś nowego, czekam na więcej! 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak Posted November 21, 2021 V.I.P Donor Share Posted November 21, 2021 W dniu 19.11.2021 o 20:02, Titania napisał: 1) SURSTRÖMMING Jeeny aż mi się przypomniał smak... Yh. W dniu 19.11.2021 o 20:02, Titania napisał: 2) CASU MARZU Czy to już nie za dużo białka? :D 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts