Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Legenda
Opublikowano

1270019094_TRUDNETEMATY2.png.f6a972b9485d1e62136ba846f63df222.png

INFODEMIA

infodemia-scaled.jpeg

Czym właściwie jest INFODEMIA?

Infodemia, czyli pandemia informacji „w tym informacji fałszywych lub wprowadzających w błąd, które są rozprzestrzeniane w środowisku cyfrowym i fizycznym”, stała się szczególnie szkodliwa podczas trwającej pandemii koronawirusa.

Infodemia powoduje dezorientację i skłonność do podejmowania ryzyka, co może zaszkodzić zdrowiu. Prowadzi to również do braku zaufania do organów służby zdrowia i osłabia reakcję w zakresie zdrowia publicznego.

Poza „fake newsami” istnieją różne formy zniekształconej informacji, które szerzą się w okresach wyzwań dla zdrowia publicznego. Niektórzy proponują, aby odróżnić pojęcie błędnej informacji (misinformation) od dezinformacji (disinformation).

Według oceny Reuters Institute tylko 38% nieprawdziwych informacji to informacje celowo sfabrykowane.

TEORIE SPISKOWE

Według słownikowych definicji, teoria spiskowa odrzuca racjonalne wytłumaczenie wydarzeń, a zamiast tego przypisuje je ukrytym grupom lub organizacjom będących źródłem ukrytych spisków. Teorie spiskowe są częste nie tylko w sferze politycznym, ale także w takich dziedzinach jak ochrona zdrowia i medycyna. Według niektórych autorów, prawie 50% współczesnych społeczeństw zgadza się z co najmniej jedną medyczną spiskową teorią. Zwykle takie przekonania są łączone z odrzuceniem tradycyjnej medycyny i upowszechnianiem metod medycyny alternatywnej. Jak się wydaje przekonania spiskowe dotyczące sfery politycznej są silnie powiązane z medycznymi teoriami spiskowymi.

Enemies risks

DEZINFORMACJA

Dezinformacja może prowadzić nie tylko do popularyzacji niesprawdzonych metod zapobiegawczych, ale także do ignorowania lub kwestionowania zaleceń upowszechnianych przez instytucje zdrowia publicznego. Dla wielu osób, odróżnienie uzasadnionych naukowo zaleceń od dezinformacji przyjmujących postać niesprawdzonych działań zapobiegawczych może być dużym wyzwaniem. A „magicznych” środków, które miałyby zapobiegać zakażeniu, pojawiło się w przestrzeni informacyjnej mnóstwo, zwłaszcza w mediach społecznościowych. Zalecano różne metody od konsumpcji alkoholu albo jego rozpylania na całe ciało, poprzez jedzenie czosnku, aż po branie gorących kąpieli i używanie suszarek do włosów .

Poczta Wiadomość E-Mail Wyślij - Darmowy obraz na Pixabay JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWE WIADOMOŚCI?Poczta Wiadomość E-Mail Wyślij - Darmowy obraz na Pixabay

Nie ma gotowego przepisu, jak odróżnić wartościowe wiadomości od fake newsów. Kluczowe wydaje się być weryfikowanie wszystkiego, co się czyta, ogląda czy słyszy, a nie ślepa wiara w to, co do nas dociera.

Warto pamiętać też, że nie wszystkie fałszywe informacje są rozpowszechniane celowo, np. mylące, naciągane nagłówki lub literówki, które zmieniają kontekst historii. Z drugiej strony, wiele fake newsów powstaje celowo, aby wprowadzać w błąd i oszukiwać określone grupy osób. Mowa tu także o tzw. deepfakes, czyli zdjęciach powstałych w wyniku łączenia obrazów przy użyciu technik sztucznej inteligencji. Innym przykładem są shallowfakes, czyli materiały wideo, które są prawdziwe, ale fałszywie przedstawione.

1405230661_praniemzgu0.gif.e54e3e818bac09d81b42555a54424084.gif

Eksperci WHO wskazali szereg środków zapobiegania infodemii towarzyszącej pandemii COVID-19. Są to:

> działania oparte na dowodach (tj. o naukowo udowodnionej skuteczności) i ich wspieranie w społeczeństwie,

> objaśnianie wiedzy w postaci zrozumiałych i przystępnych komunikatów,

> dostarczanie informacji kluczowym grupom ludności,

> partnerstwo między różnymi sektorami,

> opierania działań na wiarygodnych informacjach (choćby nie pochodziły ze źródeł naukowych),

> tworzenie strategii radzenia sobie z COVID-19 w oparciu o doświadczenia z wcześniejszych epidemii

C9GYr8h.png.df8a19cea5a499f3dd893812a43c8e5a.png

PYTANIA DO WAS:

1. Znałeś wcześniej pojęcie infodemii?

2. Starasz się weryfikować wiadomości, które czytasz w Internecie?

3. Zdarzyło Ci się kiedyś ślepo wierzyć w coś, co później okazało się fake-newsem?

4. Jak reagujesz, gdy wiesz, że ktoś celowo szerzy fałszywe informacje (fake-newsy)? 

5. Jakie jest według Ciebie najwiarygodniejsze źródło imformacji? 

Źródła: 123

• Lubię to! 3
  • Wow 1
  • Uwielbiam 5
  • Legenda
Opublikowano

O kuźwa, ciekawy artykuł. Nie znałem tej nazwy. 

1. Nie znałem. 

2. Zawsze weryfikuje, wolę się upewnić zanim coś dalej sprzedam. 

3. Nie nie było czegoś takiego. 

4. Najpierw epitety, dialog i rzucanie faktami. 

5. Nie ma takiego wg mnie, dlatego warto opierać się o kilka źródeł. 

• Lubię to! 2
  • Zasłużony
Opublikowano

Piękny kolejny trudny temat! Chciałbym się odnieść do shallowfakes, nieraz nabrałem się na takie filmiki... Masa takich filmów jest, gdy przeglądam Facebook'a, ale szczerze powiedziawszy ciężko zweryfikować, czy ten materiał został fałszywie przedstawiony. Dlatego, że nawet można zauważyć w komentarzach pod takim filmem, że zdania ludzi są podzielone na temat prawdziwego lub fałszywego materiału - w gruncie rzeczy większość osób, po prostu też nie wie. Czasami bywa też tak, że materiał nie jest fałszywie przedstawiony przez autora, ale przez osoby oglądające, bo potem piszą swoje przemyślenia w formie komentarza. 

1. Nie znałem. 

2. Tak, pytam się znajomych, przeglądam inne źródła, gdzie może być o danej informacji wątek. 

3. Myślę, że tak. Tym bardziej w czasie covida-19, dużo jest nieprawdziwych informacji. 

4. Najpierw upewniam się, czy faktycznie ktoś szerzy fałszywe informacje, a następnie staram się wyjaśnić danej osobie, że jest w błędzie. 

5. Nie znam takiego. Większość stron lubi podawać czasami fałszywe informacje, najlepiej jeszcze jak jest jakiś temat na czasie. 

Łap plusika! Czekam na więcej! :default_cool:

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
  • Katowicz
Opublikowano
Cytat

1. Znałeś wcześniej pojęcie infodemii?

Tak.

Cytat

2. Starasz się weryfikować wiadomości, które czytasz w Internecie?

Tak. Jak widzę jakieś randomowe artykuły 'pseudonaukowe' napisane przez stację radiową, polsatnews, tvn itp. itd , to po prostu tego nie czytam. Szkoda czasu.

Cytat

3. Zdarzyło Ci się kiedyś ślepo wierzyć w coś, co później okaząło się fake-newsem?

Nie, natomiast miałam kilka razy wątpliwości jak mi mignęło coś po prostu mało prawdopodobnego i musiałam to zweryfikować.

Cytat

4. Jak reagujesz, gdy wiesz, że ktoś celowo szerzy fałszywe informacje (fake-newsy)? 

Proponuję aby zaczerpnął wiedzy z prawdziwych źródeł, a jak ktoś i tak wie swoje to niech żyje sobie w swoim świecie.

Cytat

5. Jakie jest według Ciebie najwiarygodniejsze źródło imformacji?

Magazyn popularnonaukowy "Focus" jeśli chodzi o ogół informacji, National Geographic też bardzo ciekawe czasopismo i jak ktoś psychologią się interesuje to magazyn 'Charaktery". Większość tych czasopism od lat jest na rynku i przedstawione są najprawdziwsze fakty. Poza gazetami, to po prostu książka czy wywiady, wypowiedzi znanych naukowców, lekarzy itd.

Trudny temat bardzo ciekawy, zwłaszcza na obecne czasy.

Z takich historii z życia wziętych moja kumpela, która jest anty szczepionki, anty covid i tak dalej.. Wysłała mi raz artykuł do przeczytania, patrzę jakaś strona co pierwszy raz widzę, no ale przeczytam. Doczytałam się tam, że ludzkość niszczy planetę przez co 'kosmici' skontaktowali się z illuminati aby ogłosić pandemię, zaszczepić nas wszystkich potem wypuścić kolejnego wirusa który zabije zaszczepionych a na koniec ufoludki przejmą władzę nad ziemią. Tak w skrócie. Rzeczywiście Zakon Iluminatów był kiedyś tajnym stowarzyszeniem dążącym do tego aby ludzie nie rządzili nad ludźmi, no ale.. spiskowcy doszukają się wszędzie najgorszego. Bill'a Gates'a uważają za członka illuminati , bo przecież jest jednym z najbogatszych ludzi na świecie i pewnie chce rządzić światem..

W dniu 2.11.2021 o 14:40, Titania napisał:

poprzez jedzenie czosnku

Akurat z tym się nie zgodzę. Ja nigdy nie brałam leków na przeziębienie, antybiotyków, wszystko lądowało w śmieciach jak byłam mała. Czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych i jest naturalnym antybiotykiem. Tak samo imbir, miód, cytryna itd. Sama po sobie wiem, że większość naturalnych składników pomaga lepiej niż te wszystkie chemikalia z apteki. 

Na początku tej pandemii bardzo dużo  było nieprawdziwych informacji, ludzie się czepiali dosłownie do wszystkiego. Sama z początku miałam lekkie wątpliwości, natomiast po zagłębieniu się w temat z prawdziwych źródeł, nie miałam już wahań co do faktów.

Trzeba mieć swój rozum po prostu i czerpać wiedzę a nie brednie z mediów. Osobiście w ogóle, nigdy nie oglądam wiadomości, nie raz w tle coś tam się słyszało ale to aż czasem słuchać się nie chce.

Super praca Monia! 

• Lubię to! 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.