Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Kociamber

Przepisik na karpatkę czyli najlepsze ciasto

Rekomendowane odpowiedzi

• Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

Eluwinoza widzowie.

Pamiętam dzień w którym po raz pierwszy spróbowałem ciasto o nazwie "Karpatka". Był to drugi najlepszy dzień w życiu zaraz po dniu w którym spróbowałem masnego żuru.

Zjadłem wtedy całą blachę a miałem z 11 lat chyba hehe. Do dzisiaj jeżeli chodzi o najlepsze ciasto jakie istnieje to właśnie karpatka. Dobra do rzeczy.

SKŁADNIKI:

- 450 g masła

- 3 szklanki wody gazowanej

- szczypta soli

- 4 szklanki mąki pszennej

- 6 jajek rozmiar zwykły

- Blacha do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

- Masło rozpuścić w garnku razem z wodą poczekać aż do wrzenia. Tylko proszę uważać żeby się nie poparzyć bo ja się kiedyś poparzyłem.

- Następnie zmniejszyć moc palnika czy tam płyty, wsypać mąke i ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy. Jak już to zrobisz to zdejmij z palnika i poczekaj żeby się wystudziło.

- Jak se już to wystudzisz to po kolei wbijaj jajka i mieszaj dokładnie za każdym razem. Jak wbijesz wszystkie to mieszaj do momentu aż nie zrobi się gładka masa, jak już to zrobisz to podziel na dwie części.

- Weź teraz sobie blachę wysmaruj masłem a potem mąką żeby te ciasto jak się upiecze nie przywarło. Możesz też papierem do pieczenia jak chcesz.

- Jak wtedy dzieliłeś te ciasto na dwie części to weź teraz jedną i rozprowadź na blaszce okej ?

- Teraz wsadź do piekarnika i piecz w temp. 200 stopni przez 35 minut albo aż będzie brązowe. Po prostu obserwuj a nie że ustawiasz timer i pora na cs'a.

- Pamiętasz poprzedni punkt? To teraz zrób tak samo z drugą połową ciasta które ci zostało. Powinieneś sobie poradzić ;)

Zapomniałem o jednej ważnej rzeczy... KREM BUDYNIOWY

SKŁADNIKI:

- Mleko (1,5 szklanki)

- Budyń w proszku

- Cukier

- Mąka

PRZYGOTOWANIE:

- 1,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem (200 g).

- Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając . Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.

JAK JUŻ MAMY KREM TO PRZECHODZIMY DALEJ.

- Wyłóż na jeden upieczony wcześniej płat ciasta i przykryj drugim. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw na noc. Przed podaniem posyp, używając sitka, cukrem pudrem.

Pamiętam że zawsze psycha siadała i nie wytrzymywałem całej nocy aż się schłodzi i w nocy szedłem do lodówki po cichaczu i jadłem. Ale serio lepiej poczekać do rana bo krem budyniowy będzie bardziej "sztywny".

SMACZNEGO!!

• Lubię to! 2
  • Dzięki 1
  • Wow 1
  • Uwielbiam 6
  • Legenda
Opublikowano

Ooo, konkrety, konkrety. Lubię wszystko na budyniach, ale wolę na swoim, bo te z paczek często się rozwadniają i masa jest tak dziwna. :D

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano
4 godziny temu, czak napisał:

Ooo, konkrety, konkrety. Lubię wszystko na budyniach, ale wolę na swoim, bo te z paczek często się rozwadniają i masa jest tak dziwna. :D

Noo to prawda akurat ale tutaj taki na szybko bo trochę więcej roboty przy własnym :D

3 godziny temu, chef. napisał:

Czekam na przepis z video. Pozdrawiam

Hahaha nigdy xDD

• Haha 1
  • Legenda
Opublikowano
15 godzin temu, Kociamber napisał:

Po prostu obserwuj a nie że ustawiasz timer i pora na cs'a.

Brzmi znajomo :dogel:

15 godzin temu, Kociamber napisał:

To teraz zrób tak samo z drugą połową ciasta które ci zostało.

Zawsze dwie na raz - efekt ten sam i szkoda prądu, a piekarnik pochłania go niemiłosiernie :monkaCHRIST:

Ciekawie opisany przepis - ukryte talenty wciąż tu są 

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.