Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

TRUDNE TEMATY3.png

Witajcie, katy! Po długiej przerwie, seria znów wraca. To już 28 wydanie trudnego tematu! 

Dzisiaj porozmawiamy na temat zaburzeń mowy

Życzę Wam miłego czytania. 

Co to jest zaburzenie mowy? 

Zaburzenie mowy to jest poważny problem, który może dotknąć każdego z nas. Osoba mające problemy z mówieniem, dosyć często się jąka, czyli można śmiało powiedzieć, że utrudnia to komunikacje między rówieśnikami. Dlaczego wspomniałem na początku o jąkaniu? Dlatego, że wiele osób się jąka, czyli po prostu nie mówi płynnie. Często powtarza wyrazy, pojedyncze sylaby słów, czy całe zdanie.

Zaburzenia-mowy-mozna-leczyc-w-kazdym-wi

Jakie są przyczyny zaburzenia mowy?

~ Pierwszą przyczyną są wady wrodzone, które powodują poważne następstwa dla zdrowia. 

~ Zaburzenie mowy może się wziąć od problemów naturalnych psychicznych, czyli np. depresję, fobie, czy zaburzenia lękowe. 

~ Upośledzenie umysłowe

~ Zaburzenie słuchu

- Problemy z krtanią 

linia-ruchomy-obrazek-0557.gif

Czy zaburzenie mowy jest poważnym problemem? 

Szczerze powiedziawszy to zależy jak spojrzymy na daną sytuację. Według mnie to jest poważny problem, który utrudnia w normalnym funkcjonowaniu codziennym. Często takie osoby wolą do nikogo się nie odzywać, bo martwią się, że będą się jąkać. Niestety z własnego doświadczenie wiem, jak szybko można się zdenerwować tylko, dlatego że nie mogę wymówić wyrazu lub zdania. 

Jednym przykładem może być mutyzm. Mutyzm można łatwo rozpoznać po tym, gdy dane dziecko całkiem nie mówi lub jego mowa jest ograniczona. Objawy pojawiają się miedzy 3, a 5, rokiem życia. 

Przyczyn mutyzmu jest mnóstwo, ale najczęstsze to są błędy wychowawcze, patologie rodzinne (przemoc domowa, codziennie krzyczenie bez powodu). U osoby dorosłej mutyzm może się pojawić przez uszkodzenia mózgu lub problemów psychicznych. 

linia-ruchomy-obrazek-0557.gif

Widzimy się za tydzień! :serduszko:

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.