Popular Post BinaR Posted February 9, 2020 Popular Post Share Posted February 9, 2020 Witajcie bardzo serdecznie w drugiej części artykułu o najpiękniejszych, najciekawszych miejscach istniejących na terenie Polski. Z racji, że jakiś ciekawy artykuł z mojej strony pojawił się bardzo dawno, to postanowiłem odświeżyć mój zbiór , zaczynając poprzez kontynuację "Miejsc wartych odwiedzenia w Polsce". Zapraszam do lektury. Jeżeli ktoś nie widział wcześniejszej pracy, pozostawiam link do tematu (który leży w archiwum): KLIK. ☛ Zamek Książ ☚ Jeśli pasjonujesz się poznawaniem przeszłości lub po prostu nie wiesz jak pożytecznie spędzić czas - z pomocą przychodzi ten oto zamek. Gdybym miał wybierać jeden z zamków, które odwiedziłem, to z pewnością jednym z lepszych byłby tu Zamek Książ. Ta masywna budowla zlokalizowana w województwie dolnośląskim, a konkretniej w Wałbrzychu (ul. Piastów Sląskich 1) jest jednym z większych i piękniejszych zamków. Co do wielkości uplasował się na trzeciej pozycji w Polsce. Nie dość, że zwiedzanie eksponatów w środku potrafi wiele nauczyć, to po wyjściu na zewnątrz możemy podziwiać otaczającą nas naturę, a jest ona tam naprawdę piękna. Z ciekawostek mogę dopowiedzieć, że parę lat temu starano się odnaleźć w okolicy złoty pociąg, który miał należeć do III Rzeszy. Pracę nasiliły się tam, gdy podobno odkryto jego ślady. Spoiler ☛ Dawny obóz koncentracyjny Auschwitz-Birkenau ☚ Czas zająć się mniej przyjemnym miejscem, jednak ważnym w historii Polaków, Oświęcim i Brzezinka. To tutaj w okresie II Wojny Światowej odbywał się masowy mord ludności nie tylko żydowskiej i polskiej. Znaleźć tam można było Francuzów, Jugosławian, Rosjan, ale również i Niemców. Co do ostatniej pozycji, najgroźniejsi wrogowie polityczni III Rzeszy również trafiali do tego obozu. Jak wielu z was wie, nie było to zwykłe miejsce dla więźniów. Gdybyśmy mieli sprawdzić to, co działo się w Auschwitz i porównać to do obecnej Deklaracji praw człowieka, z pewnością można by powiedzieć, że każda z zasad była łamana. Dopowiem jeden straszny fakt, który dotyczył głównie Żydów. Po długiej podróży towarowym pociągiem bez jedzenia, picia i w całkowitej ciemności docierali do obozu. Wcześniej zostali oni poinformowani, że są tylko "przenoszeni" do lepszego dla nich miejsca. Mówiono im, aby weszli wykąpać się w budynku przed nimi. Niestety zamiast wody, wydobył się śmiercionośny gaz - Cyklon B. W muzeum ujrzymy wiele elementów, przez które nie polecam się tam wybrać osobom o bardzo słabych nerwach. Spoiler ☛ Szczyrk i okolice ☚ Powróćmy do miejsc mniej związanych z masowymi mordami. Miasto Szczyrk i otaczające miejscowości potrafią pokazać piękne krajobrazy. Muszę przyznać, że gdy zagościłem tam po raz pierwszy, widok zaparł mi dech w piersiach. Jeżeli tam jesteśmy, główną atrakcją będzie dla nas wędrówka po górach. Okoliczne szczyty i przełęcze dopiero ukażą nam krajobrazy Beskidu śląskiego. Serdecznie polecam wybrać się nad Przełęcz Karkoszczonka i zagościć na szczyty takie jak Skrzyczne czy Klimczok. Nie zawiedziecie się . Zawsze można też przejechać się do pobliskiej Wisły, by zobaczyć słynną skocznie. Dodatkowo zimą możecie pojeździć na nartach bądź snowboardzie, dostępne jest tam kilka wyciągów. Spoiler ☛ Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie ☚ Dla fanów lotnictwa Polska przygotowane ma ciekawe miejsca. Właśnie jednym z nich jest to muzeum, znajdujące się w województwie małopolskim, powstałe na terenie dawnego lotniska wojskowego Rakowice-Czyżyny, jednego z pierwszych takich baz. Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o samolotach, śmigłowcach, rakietowych systemach przeciwlotniczych - zagośćcie w tym miejscu. Posiada ono kilka dużych wystaw, gdzie możecie poznać również jedyne zachowane na świecie machiny z dawnych czasów (oczywiście nie tylko polskie). Organizowane są też różnorakie imprezy i pikniki edukacyjne, także dla najmłodszych. Jeżeli chodzi o informacje na temat samego muzeum, powstało ono w 1964 roku, a dodatkowe skrzydło dobudowano w 2010 roku. Znalazło się na ósmym miejscu listy najlepszych muzeów lotnictwa na świecie telewizji CNN. Spoiler ☛ Ostrów Tumski (Wrocław)☚ Najstarsza, zabytkowa część miasta będącego stolicą Dolnego Śląska. Dzielnica obejmuje kilka wysp na rzece Odra, w przeszłości będącą naturalnym systemem obronnym tego obszaru. Obecnie połączone one są systemem ścieżek i mostów. Z badań archeologicznych możemy się dowiedzieć, że pierwszym kościołem był tam kościół św. Marcina, który pełnił funkcję książęcej kaplicy. Około tysięcznego roku powstał tam zamek książęcy dynastii Piastów śląskich. Można tam zobaczyć Plac Kościelny z kościołem Świętego Krzyża na czele, zobaczyć mosty młyńskie (które w naszych czasach zostały umocnione stalą), gdzie w 1891 roku pojechał pierwszy tramwaj. Zachęcającym atutem Ostrowa Tumskiego jest z pewnością latarnik ubrany w czarną pelerynę, który zapala gazowe latarnie w okolicy. Wielu turystów spotykając go lubi zrobić sobie z nim zdjęcie. Nie spotkałem go, ale podobno jest to bardzo miła osoba . Spoiler Jeżeli tu dotarłeś - dziękuję za przeczytanie mojej pracy! Do zobaczenia w kolejnych. 11 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meister1v1 Posted February 9, 2020 Share Posted February 9, 2020 Dodam od siebie, że Jasna Góra też jest warta odwiedzenia :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sponsor CHerbatniK Posted February 9, 2020 Sponsor Share Posted February 9, 2020 Byłem w każdym miejscu i gorąco polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deserved Bulbożul Posted February 9, 2020 V.I.P Donor Deserved Share Posted February 9, 2020 Śliczna praca, ale muszę doczepić się jednego. Czemu nie dałeś mojego kochanego mitycznego miasta Sosnowiec??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vespe3r Posted February 9, 2020 Share Posted February 9, 2020 Fajnie przedstawione, krótko i na temat i miło się czytało. ^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinczu Posted February 9, 2020 Share Posted February 9, 2020 Jak ktoś nie widział Zamku Książ to z czystym sumieniem mogę polecić jako że byłem tam bodajże 4 razy w zeszłym roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Japoniec. Posted February 9, 2020 Share Posted February 9, 2020 Leci + za kozak pracę 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deserved Vanilla. Posted February 10, 2020 Sponsor V.I.P Girls Deserved Share Posted February 10, 2020 Praca ciekawa i estetycznie wykonana. :) Ze wszystkich miejsc, które wymieniłeś byłam tylko w obozie Auschwitz-Birkenau. + Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts