Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Erwin

Lasy Amazonki- płoną płuca Ziemi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Dzisiejszy artykuł został poświęcony pożarowi, który wzniecił się w lasach Amazonki.

1566671333599.thumb.jpg.85076afb439d528be0b1f91b5f079b7d.jpg

WALKA 44 TYSIĘCY ŻOŁNIERZY

Jak poinformował Brazylijski rząd do walki z pożarami przystąpiło 44 tysięcy żołnierzy. Niestety władze zdecydowały się postawić ten krok dopiero pod naciskiem państw europejskich, wcześniej prezydent Jair Bolsonaro twierdził, że winne pożarów są organizacje pozarządowe. 

Brazylia. Lotnictwo wojskowe gasi pożary lasów w Amazonii

"PŁUCA ZIEMI"

Myślę, że większość z nas ma pojęcie iż Las Amazonki nazywany jest największą gąbką pochłaniającą dwutlenek węgla, idealnie to odwzorowuje obrazek załączony poniżej:

69510811_2414037092202527_7689903149783449600_n.jpg.1783a1eb64ce05f26f117d64ed8b6e1f.thumb.jpg.90e7438d06d69efaa89b4450cfde642b.jpg

POŻARY W LASACH AMAZONKI- DZIEŁO CZŁOWIEKA

Przeważająca ilość pożarów spowodowana jest przez człowieka, dokładniej przez prezydenta Brazylii naciskającego na rolników, aby Ci wypalali wykarczowane tereny. Celem karczowania oraz wypalania terenów jest jak największe wykorzystanie dorzecza Amazonki. 

SKUTKI POŻARÓW

Amazonka to najbardziej bioróżnorodne miejsce na Ziemi- niestety poprzez powstałe pożary z roku na rok jest coraz mniej gatunków drzew... Szacuje się, że przez ostatnich 20 lat ilość tych gatunków spadła aż o 10%.

Amazonslas.jpg.69cdc15e118676859c1c69532e9351fe.jpg

Prócz bioróżnorodności dochodzi między innymi również do śmierci wielu zwierząt czy chociażby wymarcia wielu gatunków. Poniżej zdjęcie, które poruszyło sporo internautów...

Znalezione obrazy dla zapytania animal fires amazon

Klimat- największy i najbardziej znaczący skutek dla nas... Według klimatologów przy takim tempie dewastacji puszczy dojdzie do wymarcia lasu deszczowego i przekształcenia go w suchą sawannę. Jej zniszczenie przyspieszy postępujące zmiany klimatyczne, których skutki obejmą także Polskę. Wyobraźcie sobie zmianę przedstawioną na zdjęciach poniżej... 

Znalezione obrazy dla zapytania las amazonki -> Znalezione obrazy dla zapytania sawanna

NA KONIEC SŁOWA PEWNEGO ZAWODNIKA MMA, MIANOWICIE JURASA:

"Płonie syberyjska tundra, płonie Amazonia, lodowce Islandii topnieją w zastraszającym tempie, temperatury z roku na rok coraz wyższe. Nie jestem jakimś nawiedzonym eko ludkiem, sam popełniam wiele „złego” względem planety ale oglądając ostatnio materiał o krajach skandynawskich i ich nastawieniu technologicznym na odnawialne źródła energii itd doszło do mnie, że coraz poważniej trzeba myśleć o przyszłości ludzkiego gatunku. Nie dla nas teraz, bo my pewno jeszcze nie doświadczymy kataklizmu ziemi ale dla naszych dzieci. Jako gatunek ludzki nie szanujemy tego co dostaliśmy od planety Ziemia. Sami siebie zaoramy. Czy jest za późno? Pewno tak ale nawet w najmniejszym stopniu jak można coś zrobić lepiej to warto spróbować. Dla siebie. Dla naszych dzieci. Potrafimy zbierać miliony na katedry...w dupie mamy eko system. Natura wyrówna sama naszą próżność i głupotę...tyle.

68873770_10157968999040931_2214554093517537280_n.jpg.0cc008599306953a7d8ea0398033b646.jpg"

Na koniec dwa pytania skierowane do was:

1. Co sądzicie o karczowaniach, wypalaniach tych terenów?

2. Jak podchodzicie do zmian w naszym klimacie?

Mam nadzieję, że "ujdzie". Temat na szybko pisany, starałem się opisać to jak najkrócej oraz dać jak najwięcej zdjęć- aby tutaj nie była monotonia. Pozdrawiam.

Źródła,  którymi się wspomagałem- WP/WYBORCZA/GOOGLE GRAFIKA.

• Lubię to! 4
  • Przykro mi 3
Opublikowano

a niech płonie w pi#du, jeżeli władza odmawia pomocy od innych krajów i sama sobie nie radzi, to ten "pożar" musi mieć jakieś podłoże w interesach, to nie jest normalne zachowanie :D

• Wow 1
  • Wrr 1
  • Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.