Jump to content
Real Photos 2023 ×
★ James0v. ★

Ballon d'Or

Recommended Posts

Złota piłka - Cristiano Ronaldo

https://www.youtube.com/watch?v=nOOEwqqO4H0

ronaldo_zlota_pilka_01_2015_afp_650.jpeg

Gwiazdor Realu Madryt i reprezentacji Portugalii Cristiano Ronaldo otrzymał Złotą Piłkę dla najlepszego piłkarza świata w 2014 roku - ogłoszono w poniedziałkowy wieczór na gali w Zurychu. Portugalczyk, dla którego to drugi triumf w tym plebiscycie z rzędu, pokonał w ostatecznym głosowaniu Manuela Neuera (Bayern Monachium) i Leo Messiego (FC Barcelona).

- Chciałbym podziękować tym, którzy na mnie głosowali, mojemu trenerowi, moim kolegom z reprezentacji i Realu Madryt, wszystkim pracownikom Realu. Zdobyć to trofeum to coś nieprawdopodobnego, ale to powoduje, że chcę być jeszcze lepszy. Jeszcze lepszy dla moich rodziców, dla mojego syna - tak otrzymanie nagrody skomentował "CR7".

- Nigdy nie sądziłem, że mogę trzy razy zabrać tę nagrodę do domu. Chciałbym ponownie zwyciężyć i stać się jednym z najlepszych piłkarzy wszech czasów. Oczywiście to wymaga wiele wysiłku. Mam nadzieję, że tego dokonam - zapowiedział zawodnik, który 5 lutego skończy 30 lat.

Ronaldo wygrał plebiscyt zdecydowanie. Otrzymał 37,66 proc. głosów. Drugie miejsce zajął Messi (15,76); Argentyńczyk minimalnie wyprzedził Neuera (15,72).

Trenerem roku został selekcjoner reprezentacji Niemiec Joachim Loew, który latem poprowadził drużynę narodową do tytułu mistrzów świata w Brazylii, a najlepszą piłkarką 2014 - jego rodaczka Nadine Kessler z VfL Wolfsburg.

Loew w finałowej rywalizacji okazał się lepszy od argentyńskiego trenera Atletico Madryt Diego Simeone oraz włoskiego szkoleniowca Realu Madryt Carlo Ancelottiego.

- Ta nagroda jest oczywiście dla mnie wielkim zaszczytem. Wisienką na torcie, jakim było zdobycie mistrzostwa świata. Każdy kto mnie zna wie jednak, że nie traktuję indywidualnych wyróżnień jako mojego trofeum, ale całej drużyny, z którą pracuję - podkreślił Loew.

W plebiscycie Międzynarodowej Federacji Piłkarskiej i "France Football" wzięli udział selekcjonerzy i kapitanowie wszystkich reprezentacji zrzeszonych w FIFA, a także wybrani dziennikarze z tych krajów.

Skład finałowej trójki ogłoszono na początku grudnia. Wcześniej, wśród 23 nominowanych (ich nazwiska ogłoszono pod koniec października), nie było żadnego reprezentanta Polski.

Po raz piąty przyznano jedno wyróżnienie dla najlepszego piłkarza świata. Wcześniej liczyły się dwa plebiscyty - od 1991 roku FIFA nagradzała Piłkarza Roku, a od 1956 roku magazyn "France Football" przyznawał Złotą Piłkę. W 2010 roku prezydent FIFA Joseph Blatter podpisał z redakcją francuskiego pisma porozumienie w tej sprawie.

Podczas poniedziałkowej gali w Zurychu powody do satysfakcji mógł mieć m.in. Kolumbijczyk James Rodriguez, występujący obecnie w Realu. Król strzelców mistrzostw świata otrzymał nagrodę im. Ferenca Puskasa za najładniejszego gola. Doceniono jego efektowne trafienie z woleja na 1:0 w meczu 1/8 finału mundialu z Urugwajem. Kolumbijczycy wygrali wówczas 2:0, a Rodriguez zdobył obie bramki.

Laureaci nagród FIFA 2014:

Złota Piłka: Cristiano Ronaldo
Piłkarka Roku: Nadine Kessler
Nagroda im. Ferenca Puskasa: James Rodriguez
Trener roku: Joachim Loew
Trener roku w piłce kobiecej: Ralf Kellermann
Nagroda prezydencka: Hiroshi Kagawa
Nagroda Fair Play: FIFA Volunteers

"11" roku FIFA i FIFPro: Manuel Neuer (Niemcy/Bayern Monachium) - Sergio Ramos (Hiszpania/Real Madryt), Thiago Silva (Brazylia/Paris Saint Germain), David Luiz (Brazylia/PSG), Philipp Lahm (Niemcy/Bayern Monachium) - Andres Iniesta (Hiszpania/Barcelona), Toni Kroos (Niemcy/Real Madryt), Angel Di Maria (Argentyna/Manchester United) - Arjen Robben (Holandia/Bayern Monachium), Lionel Messi (Argentyna/Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugalia/Real Madryt).

Źródło: sport.wp.pl

Ronaldo w tym roku nie mial sobie rownych.Messi w tym roku nic nie osiagnal poza w miare dobra gra na mistrzostwach swiata , a co do Neuera to bez konkurencyjnie najlepszy bramkarz na swiecie (w tym roku) ale na zlota pilke to za malo. ;)) A co do druzyny roku to zastanawia mnie obecnosc w niej Davida Luiza i Iniesty .Iniesta gral w tym roku totalny piach .Swoj sezon podsumowal gra na mistrzostwach swiata . ;))

Według mnie złotą piłkę powinien dostać Neuer. 

A moim zdaniem Jakub Małecki z IV ligi lubusko-dolnośląskiej. Może jakieś argumenty?

Edited by Ojciec

• 1 month later...

Wiadomość wygenerowana automatycznie.

Ten temat został zamknięty przez Moderatora.

Powód: Zamek

Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post a moderator rozpatrzy go ponownie.

Katujemy.eu - Katuj razem z nami!

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.