Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

dk.png.090ea16b8bf3c71184a55b47a0a2217f.png

Co roku, 8 marca obchodzony jest na całym świecie Dzień Kobiet.

W tym dniu głównie mężczyźni, ale również i kobiety, składają sobie wzajemnie życzenia z okazji ich święta.

GŁÓWNE INFORMACJE NA TEMAT DNIA KOBIET

> Dzień Kobiet obchodzony jest 8 marca od 1910 roku.

> Dzień Kobiet ma na celu wyrażenie szacunku dla ofiar walki o równouprawnienie kobiet.

> Karta Narodów Zjednoczonych podpisana w 1945 roku była pierwszym międzynarodowym dokumentem, który potwierdzał zasadę równości kobiet i mężczyzn.

> Dzień Kobiet obchodzony jest w 55 krajach na całym świecie.

HISTORIA

Za pierwowzór obecnie obchodzonego Dnia Kobiet przyjmowane są Matronalia, czyli obchodzone w starożytnym Rzymie święto kobiet zamężnych. Wypadało ono zawsze w pierwszym tygodniu marca, a związane było z płodnością i macierzyństwem.

Po raz pierwszy, Dzień Kobiet obchodzony był 28 lutego 1909 roku w Stanach Zjednoczonych. inicjatorem obchodów owego święta była Socjalistyczna Partia Ameryki.

Natomiast w 1908 roku, na ulice Nowego Jorku wyszło ponad 15 tysięcy pracownic zakładów odzieżowych, które domagały się zarówno praw politycznych, jak i ekonomicznych dla kobiet.

W 1910 roku w stolicy Danii - Kopenhadze, Socjalistyczna Międzynarodówka ustanowiła międzynarodowy Dzień Kobiet, który miał na celu upowszechniać ideę praw kobiet. Ciekawym jest natomiast fakt, że ustanowienie Dnia Kobiet odbyło się drogą anonimowego głosowania, a więc nie ustalono wtedy dokładnej daty obchodów tego dnia.

DZIEŃ KOBIET NA ŚWIECIE

W różnych częściach świata Dzień Kobiet obchodzony jest nieco odmiennie. Zobaczcie czym różnią się obchody tego dnia.

> W Armenii, obchodzony jest Miesiąc Kobiet, wszystko dlatego, że toczona była publiczna dyskusja na temat, który dzień wybrać jako datę Dnia Kobiet. Ostatecznie Miesiąc Kobiet trwa od 8 marca do 7 kwietnia.

> W Rosji, płeć piękna obdarowywana jest najczęściej czekoladkami i akacjami srebrzystymi.

> W Portugalii, kobiety organizują przyjęcia "tylko dla pań", na których wspólnie śmieją się, bawią i świętują swój dzień.

> We Włoszech, podobnie jak w Rosji, kobiety zostają obdarowywane gałązkami akacji srebrzystej.

> W Rumunii, podobnie jak w Portugalii, kobiety organizują dla siebie przyjęcia, a Dzień Kobiet obchodzony jest jednocześnie z Dniem Matki.

> W Polsce, kobiety najczęściej otrzymują od mężczyzn kwiaty, czekoladki, zapraszane są czasem również na kolacje.

OKIEM MĘŻCZYZNY

@ Skiper

Z mojej strony mogę powiedzieć, że są to najlepsze istoty ludzkie jakie istnieją. Kontakt z nimi mam bardzo dobry, bynajmniej tak myślę.:default_biggrin: Cóż gdyby ich nie było, no to skończyło by się na tym, że byliby sami homoseksualiści, jeśli chodzi o związki, albo kij wie co jeszcze.:default_biggrin:

@ INVISIBLE

Kobiety to największy cud świata jaki mógł Pan Bóg stworzyć. Bez nich świat by nie istniał. Jak dzieci mogłyby istnieć? Nie dałoby rady. Kobiety to wspaniale istoty, takie normalne księżniczki! A teraz drodzy mężczyźni, jakbyśmy sobie radzili w trudnych sytuacjach, sami musielibyśmy współżyć ze sobą, ta planeta byłaby sama homoseksualna, a tego nikt by nie chciał. Dbajmy o nasze księżniczki, wydajmy ostatnie swoje grosze, żeby one mogły żyć dla nas i by były szczęśliwe!

@ Petrektt

Wszyscy kochamy kobiety, a jeśli ktoś mówi, że nie, to kłamie. W obecności płci przeciwnej czuję się jak ryba w wodzie haha. Co by było gdyby nie było kobiet na świecie? Wolałbym, żeby mnie wtedy też nie było.

@ KubeN

Kobiety są wredne, okropne, zawzięte, kłamliwe i w ogóle to właśnie za to je kochamy, bo gdyby nie one to aż trudno sobie wyobrazić co by się działo. One nadają wszystkiemu należytego ładu i sprawiają, że to co nas otacza jest piękniejsze, dlatego życzę, żeby paniom przestało się śnić, ale żeby zaczęło się spełniać.:serduszko:

@ Hexen

Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł, niby spoko ale czegoś brakuje. Moim zdaniem kobieta jest jak kwiat lotosu, który dumnie unosi się na wietrze. Ten wiatr jak coś to ja (XD). Żarty żartami, lecz jak dobrze każdy z nas wie za co kochamy kobiety - za biust, żarełko, pomaganie nam chłopakom z egzaminami na prawko (ręczny). Za to, że są słodkie oraz pociągające. Nie chcę słodzić jakie to kobiety nie są. Pamiętajmy, że wszyscy jesteśmy równi, a każdego z nas określa charakter.
Nie zapominajmy, że można być dla siebie miłym przez cały rok.:default_biggrin:

@ Szejk SzokuŚ

Kobiety - ciekawe z nich "stworzenia". Lubią strasznie irytować mężczyzn swoimi humorkami czy zachciankami. Ciągle trzeba rozszyfrowywać ich nastrój, można się nauczyć jak wiele może oznaczać słowo "nic". Nikt na świecie nie potrafi nas tak uspokoić. Kocham je za to, że ładnie pachną XD. Oprócz tego są strasznie kochane i podziwiam je za tą podzielność uwagi. Mi osobiście ciężko jest się skupić na 2 rzeczach, a typowa kobieta potrafi robić obiad, prać, sprzątać, opiekować się dzieckiem i jeszcze rozmawiać przez telefon w jednym momencie. Bez nich ten świat byłby nudny, bo kto by nam suszył głowę za wszystkie głupie akcje. Niektórzy uważają, że bez nich świat byłby lepszy, ale tyle ciepła w przeróżny sposób nikt nie potrafi dać. Mógłbym godzinami wpatrywać się w kobiece oczy, bo są one piękne.:default_happy: Co prawda nie są one najlepszymi kierowcami, ale w tym dniu można im to wybaczyć.
A I NO... WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE Z OKAZJI DNIA KOBIET!

@ young igi

Głupie pytanie, bo jakby nie było kobiet, to by nie było życia, pięknych widoków i powodów do picia. Każdy by został arabem i uprawiał stosunek z kozami. Kontakt, emmm no myślę, że taki bardzo dobry XD. Mimo to 90% kobiet jakie znam, patrzy na pieniądze. No cóż, XXI wiek. Jednak pozdrawiam te normalne i życzę wszystkim wszystkiego najlepszego, obyście znalazły sobie takiego chłopa jak ja. 

• Wow 1
  • Uwielbiam 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.