Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

10417710_321697527994493_235954758722503

Jak czytałem odpowiedzi na FB to się załamałem jaki ten świat tępy :D

@EDIT każdy kto pisze 16 ma chyba sierpień z matmy :D

• Legenda
Opublikowano

Ludzie co wy wgl mówicie? Co z tego, że mnożenie i dzielenie wszędzie pisze? To tak samo jak w dodawaniu i odejmowaniu? Co też najpierw dodawanie zrobicie np: w przykładzie takim: 5-2+3=?  i Co napiszecie, że wynik to 0? No chyba nie, wynik to 6. Tak samo jest tutaj. Jak masz mnożenie i dzielenie w tym samym przykładzie to robisz po kolei, a nie najpierw mnożenie, a dopiero później dzielenie. 

Patrzcie przykład: 

najpierw nawias kwadratowy []

pozniej nawias okragly ()

pozniej mnozenie i dzielenie (jak po kolei w zadaniu) * /

pozniej dodawanie i odejmowanie (tu tez kolejnosc) + -

np. (12 + [1+4] * 3) / 3 - 3 =?

no i tak:

1+4 = 5

5 * 3=15

12 + 15= 27

27 / 3 = 9

9 - 3 = 6

wynik to 6 proste? ;) 

Nie wiem co wy macie z Matmy, ale Pingwin mówisz, że Ci co piszą 16 mają poprawkę w sierpniu, a to jest prawidłowy wynik, więc raczej Ci co piszą 1 to mają poprawkę. 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Jebłem i nie wstaje ludzie kochani w matematyce liczy się kolejność wykonywania działań i kilka innych czynników. Ola nie wiem kto ci powiedział najpierw nawias potem mnozenie i dopiero dzielenie bo najwidoczniej jesteś wprowadzona w ogromny bład. 

1. Kolejność wykonywania działań

- Nawiasy

- Potęgowanie / Pierwiastkowanie

- Mnozenie / Dzielenie

- Dodawanie / odejmowanie

Każda osoba kończąca podstawówkę powinna wiedzieć że za równo mnożenie i dzielenie tak samo jak dodawanie i odejmowanie są PRZEMIENNE !!!!

A jeżeli wystepują w jednym równaniu standardowo zaczynami od strony LEWEJ !!!!

2. Zagadka- W naszej zagdace można rozważyć 2 opcje lecz chyba nikt o tym nie pomyslał i także niektórzy dając dobry wynik nie sa nawet pewni swojej decyzji. 

1. Opcja - Standardowo robi się najpierw nawias (3+1) = 4 później jadąc kolejno od lewej strony robimy dzielenie 8:2 = 4 i dopiero potem mnożenie 4x4 = 16

2. Opcja- Jeżeli sugerujemy się wyrażeniem algebraicznym usuwamy nawias  wówczas zostaje nam 8:(6+2) co z kolei daje wynik 1

A tutaj mała informacja dla was o której każdy z was powinien wiedzieć już dawno temu  :D

Aby uniknąć takich problemów matematycznych, wydawnictwo PWN np. zaleca autorom podręczników, aby nie stosowali zapisu równań, w których występują obok siebie dzielenie i mnożenie i w których nie zastosowano nawiasów, aby wyraźnie zaznaczyć kolejność wykonywania działań. Przed podobnymi zagwozdkami, może również ustrzec nas stosowanie zawsze kreski ułamkowej zamiast znaków ":" i "/". 

Ci którzy wstawili tą zagadkę na Facebooka to idiocy bo bez zadania treściowego moga wyjść 2 różne wyniki dlatego powinno być to uwzględnione. 

Pingwin nwm z czego masz beke bo 16 to dobra odpowiedź ;)

Opublikowano

Jak ja widze wasze nawiasy kwadratowe i inne gowna to az smiac mi sie chce. I jeszcze ten fakt Oli ze mnozenie jest przed dzieleniem hahahah.

Zwykle dzialanie odpowiedz jest prosta

8:2*(3+1)

8:2*4

4*4 = 16

Najpierw nawias, w zasadzie rownorzednie z nawiasem mozna zrobic pierwsze dzielenie i byloby krocej. Potem mnozenie i dzielenie ktore sa rownorzedne wiec wpierw to co jest pierwsze - dzielenie.

Pingwin i Ola matematycy od siedmiu bolesci

Co nie zmienia faktu ze Danio sie rozpisales a 1 nie jest dobra odpowiedzia.

• Lubię to! 2
Opublikowano

16 to jedyna słuszna odpowiedź...martini ładnie wszystko wytłumaczył, zadanie proste jak barszcz, a wy się głowicie i trzeba Wam rozpisywać

Opublikowano

Ja jestem swojego zdania i nie odpuszczę. Maturę jakoś napisałam więc chyba jakoś podstawy matmy umiem. Trzymaj się swojego zdania a ja swojego i tyle w temacie ;)

kolejno%C5%9B%C4%87_wykonywania_dzia%C5%

• Lubię to! 1
Opublikowano

Olu prosze cie mnozenie i dzielenie sa dzialaniami rownorzednymi a jesli wystepuja obok siebie wykonujemy je od lewej do prawej tak bylo jest i bedzie :-)

Wyrozniony w wielu konkursach matematycznych pozdrawia.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dobra zamykam ten temat bo zaraz się po zabijacie każdy wie że odpowiedzia jest 16 pingwin najwidoczniej za dużo naczytał się komentarzy na FB

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.

Ten temat został zamknięty przez Moderatora.

Powód: Zamek

Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post a moderator rozpatrzy go ponownie.

Katujemy.eu - Katuj razem z nami!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.