Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż paracord (★) | Marmurkowy gradient (FN) ×
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy (★) | Tygrysi kieł (FN) ×
Fisha

[1075] Ciekawostka dnia

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
Opublikowano

fnvUKro.png

RaxigG1.jpeg

k8UEUfh.png

Odpukać w niemalowane - skąd to się w ogóle wzięło?
Wybierając dla Was temat na dzisiejszą ciekawostkę zastanawiałam się, czy ktoś w Was używa jeszcze czasami tego rozwiązania. Zdarzyło Ci się kiedyś powiedzieć coś w stylu „mam nadzieję, że nic się nie stanie”, a chwilę później odpukać w niemalowane? Ten drobny gest wykonuje się automatycznie, jako znak, który ma nie „zapeszyć” w danej sytuacji. Skąd wziął się ten przesąd? Jedna z teorii sięga dawnych wierzeń, a związana była z drewnem. Wierzono, że w drewnie mieszkają duchy i ubóstwa, które mają chronić nas przed złem, a puka się do nich prosząc ich o ochronę. Niemalowane też nie jest przypadkowe, niemalowane czyli surowe, takie które miało być bliższe naturze, a w tym również światu duchów. Inna teoria jest bardziej związana z chrześcijaństwem, według tej teorii pukanie w drewno ma powiązanie z Jezusem oraz jego mocą, która chroni nas przed złem.  Z kolei w wielu kulturach samo drewno uważano za materiał, który pomaga odpędzać złe moce i chronić przed nieszczęściem. Co ciekawe powiedzenie lub gest funkcjonuje w wielu innych krajach:  Anglicy mówią „knock on wood”, Hiszpanie „tocar madera”, a Niemcy „auf Holz klopfen” - wszystkie te zwroty oznaczają pukanie w drewno w celu uniknięcia nieszczęścia. Choć dziś traktujemy to z przymrużeniem oka, zwyczaj odpukiwania w niemalowane przetrwał do naszych czasów i wciąż jest częścią codziennego języka. 

źródło: 1

• Lubię to! 1