Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż paracord (★) | Marmurkowy gradient (FN) ×
Fisha

[1053] Ciekawostka dnia

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
Opublikowano

DNIA(22).png.2181eda00d0a43a4eeccc0d5b08fe9a6.png

AN9nNPd.jpeg

22c.png.1eb96675177999627ec52238229afaac.png.95240c162f6b89d4980fb31e5d2c5a82.png

Meteopatia – czy pogoda naprawdę wpływa na nasze samopoczucie?
Miałeś/aś kiedyś taką sytuację, że ty lub ktoś w twoim otoczeniu powiedział: “Boli mnie głowa, chyba będzie zmiana pogody.”? Okazuje się, że takie odczucia nie są całkowicie wymyślone, ale nauka podchodzi do nich ostrożnie. Meteopatia to nie choroba, a dolegliwość, w której osoby skarżą się na różne dolegliwości w związku z zmieniającą się pogodą. Osoby wrażliwe na pogodę najczęściej skarżą się na bóle głowy, zmęczenie, senność, rozdrażnienie, problemy z koncentracją czy bóle mięśni i stawów. Najczęściej jest mowa o spadku ciśnienia, jednak badania pokazują, że nie działa ono tak samo na każdego człowieka. Czy więc meteopatia istnieje? Naukowcy odpowiadają: częściowo tak. Pogoda może mieć jakiś wpływ na nasze samopoczucie, ale nie jest głównym sprawcą naszego gorszego dnia. Czasami za bólem głowy stoi prostsza przyczyna np. brak snu, stres albo zbyt mała ilość wypitych płynów.

źródło: 1

• Lubię to! 5
  • Uwielbiam 3
Opublikowano

Jesień...Depresja.. :) 

Najbardziej wpływa na mnie zima.Dużo śniegu, i ten zapach. Mieszkam na wsi, i idąc do sklepu. Ludzie palą w piecach, i zimie węch jest bardziej wyczulony i zapach dymu z komina coś pięknego.... i puch śniegu 

• Lubię to! 1
  • Moderator
Opublikowano

Mnie często  przy zmianie pogody głową boli, głównie wtedy, bo raczej nie mam takich problemów w inne dni 

• Lubię to! 2
  • Sponsor
Opublikowano

Nie odczuwam zmian samopoczucia związanym ze zmianą pogody.

• Lubię to! 2