Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
bo.patkaa

[1006] Ciekawostka dnia

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor
Opublikowano

c3.png

Waitomo Glowworm Caves, New Zealand - Geology Science

Projektbeznazwy(21).png.3de52b99f42b4b28d5f892757e56fc20.png

W Nowej Zelandii znajduje się niezwykła jaskinia Waitomo Glowworm Caves, której sufit wygląda jak rozgwieżdżone nocne niebo. Efekt ten tworzą świecące larwy owadów z gatunku Arachnocampa luminosa, występujących wyłącznie w tym kraju. Wytwarzają one niebiesko-zielone światło, które przyciąga owady wpadające w ich lepkie nici.

Najbardziej niesamowity widok można zobaczyć podczas rejsu łodzią po podziemnej rzece. W całkowitej ciszy i ciemności nad głowami odwiedzających rozciąga się „galaktyka” złożona nie z gwiazd, lecz z żywych organizmów. Wielu turystów uważa to za jedno z najbardziej magicznych miejsc na świecie.

Projektbeznazwy(21).png.3de52b99f42b4b28d5f892757e56fc20.png

Źródło: 1

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 6
  • Admin CS:GO MIRAGE #1
Opublikowano

Nowa Zelandia to w ogóle magiczny kraj, jak byłem tam no to się zakochałem w ich przyrodzie. Dodatkowo świetnie było zobaczyć Hobbiton. Mam nadzieję że wrócę jeszcze i uda mi się więcej zwiedzić 

• Lubię to! 1
  • Mistrz Ruletki
Opublikowano

No faktycznie wygląda ta jaskinia jak z bajki, aż chciałoby się polecieć tam i zobaczyć to na żywo.

• Lubię to! 1