Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Fisha

[1001] Ciekawostka dnia

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
Opublikowano

obraz_2026-06-08_123324195.png

5e7236a4-c0cd-44b1-960a-9f55a507d359.webp

22i.png.1eacf5491d43114ab4df26dc6ff51d77.png.70056d8d09b013da9fb0ecbb271c5abf.png

Czy zdarzyło wam się kiedyś poznać jakieś nowe słowo lub temat, a następnie "widzieliście to wszędzie" ? Okazuje się, że to nie magia ani przypadek, czy błąd w Matrixie. Opisane zjawisko to iluzja częstotliwości nazywana również fenomenem Baader-Meinhof. W skrócie polega to na tym, że gdy coś zwróci naszą uwagę po raz pierwszy, nasz mózg zaczyna być na to szczególnie wyczulony, a następnie wyłapuje to szybciej w otoczeniu. W rzeczywistości nic się nie zmienia, tylko w naszej głowie, która filtruje nasze otoczenie ignorując większość bodźców i skupiając na określonej "grupie". Efekt ten wynika z dwóch mechanizmów: selektywnej uwagi (mózg wybiera, co ważne) i efektu potwierdzenia (zauważamy to, co pasuje do naszych oczekiwań). 

źródło: 1

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 3
  • Sponsor
Opublikowano

Ostatnio przeglądam sobie internet w poszukiwaniu samochodu i mam dokładnie to samo zjawisko, że co chwilę zauważam taki właśnie jak szukam na mieście.

• Lubię to! 1
  • Admin CS:GO MIRAGE #1
Opublikowano

Pamiętam że jak przykładałem się do zakupu auta to każde, które mi się spodobało to zaczynałem je widzieć dużo częściej niż zanim to auto wpadło mi w oko

• Lubię to! 1