Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Inwestor
Opublikowano

Ze względu na to, że najwięcej gram na Cod Modzie, początkowo zastanawiałem się, czy jest sens pisać tego typu post ze względu na tą jedną mapę, potem czy nie napisać tego tematu w dziale serwera, jednak finalnie stwierdziłem, że lepiej by było umieścić go w tym dziale, ponieważ nie wiem, jak sytuacja wygląda na pozostałych serwerach. Chciałbym, aby admini, gracze z innych trybów również się wypowiedzieli.

Na Cod Modzie gram od około dwóch lat, praktycznie od pierwszego sezonu, natomiast w samego CS 1.6 już kilkanaście lat (z przerwami). Przez ten czas jak to każdy gracz, przegrało się wiele różnych map, jednak de_eldorado po dziś dzień jest w zasadzie taką jedyną mapą o dość specyficznej konstrukcji, która pozostawia lekki niedosyt oraz pewne refleksje. Mapa ma dość specyficzną budowę ze względu na zróżnicowaną wysokość budynków i elementów otoczenia, przez co w porównaniu do większości map gdzie budynki są nieco inaczej rozłożone, przy wykorzystaniu double jumpa można bez większego problemu dostać się w miejsca, które później powodują różne kontrowersje tego że to TXT, między innymi na dach saloonu, zegar (na wyższe partie mapy) gdzie przez to była kiedyś fala banów, nieraz też się to zdarzy, ale już rzadko.

Zacznę od tego, że pierwszą kwestią jest ten słynny, charakterystyczny płot, z którego niektórzy często próbują skanować przeciwników. Nie wiem, jak wygląda to na FFA (czy można czy nie można skanować), ale na Cod Modzie, Diablo Modzie, Paintballu czy zapewne też 4funie obowiązuje zakaz skanowania tego płotu. Stąd moje pytanie, czy nie lepiej byłoby wprowadzić jakieś rozwiązania techniczne zamiast opierać się wyłącznie na regulaminie?

W przypadku nieco bardziej dynamicznych serwerów, takich jak Cod czy Diablo, sytuacje często się zmieniają w ułamku sekundy, gdzie gracz z daną klasą/perkiem mając np dużo kondycji, ktoś gra skoczkiem, albo jakiś perk umożliwiający przeteleportowanie się czy coś, może szybko przedostać się do tego środowego domku (ja to nazywam go zygzakiem) i stanąć obok tego płotu już w miejscu gdzie CT wybiega, a przeciwnik nie zawsze ma czas zastanawiać się, czy oddany strzał do przeciwnika gdy stoi przy płocie nie zostanie uznany za skan. Może warto by było pomyśleć (albo chociaż spróbować) by jakoś usprawnić ten płot, np. poprzez zastosowanie blokady, niewidzialnej tarczy, czy ewen widzenia przez ściany, które pozwoliłoby normalnie trafiać przeciwników znajdujących się po drugiej stronie, ale raczej 3 opcja odpada :P

Drugą kwestią są miejsca typu TXT, czyli dach saloonu czy zegar. Obecnie można się tam bez większego problemu dostać za pomocą double jumpa jak ktoś ma VIPa, a później miejsca są wykorzystywane do unikania walki lub zwyczajnie "zabawą w berka". Być może warto rozważyć też jakieś blokady tych miejsc? Kiedyś pisałem tego typu temat o tu, bo nurtowało mnie, czemu taki dach saloonu jest uznwany za TXT.

Wracając do blokad, przykładowo mogłaby to być jakaś niewidzialna ściana uniemożliwiająca przejście na dach saloonu czy zegar, stopniowe odbieranie HP oczywiście z pchnięciem, tak jak w przypadku gdy ktoś z TT nie chcę opuścić respa po 1:30. Oczywiście nie wiem, na ile takie rozwiązanie jest możliwe od strony technicznej, ale wydaje mi się, że warto byłoby je rozważyć.

Moim zdaniem de_eldorado jest praktycznie jedyną mapą spośród obecnie granych i co ważne jedną z najczęściej wybieranych w topce, która na moje wymagałaby małych usprawnień. Nowi gracze, mimo znajomości regulaminu, i tak będą skanować lub wchodzić w miejsca uznawane za TXT. Być może zamiast ciągłego pilnowania tych sytuacji przez adminów lepiej byłoby spróbować ograniczyć je od strony technicznej. Dla porówniania taki "westwood", tam również można dostać się na dachy czy balkony, jednak nie ma tam miejsc uznawanych za TXT. Podobnie wygląda to na większości innych map, nawet jeśli takie miejsca istnieją, to zwykle wejście na nie wymaga już większego wysiłku. W przypadku de_eldorado wiele z tych miejsc jest dostępnych bardzo łatwo, szczególnie przy wykorzystaniu double jumpa.

Jestem ciekawy opinii innych graczy oraz administracji na ten temat i jeśli znacie również inne mapy o podobnie specyficznej budowie (chociaż ja już raczej nie kojarzę innych tego typu map), na których występują podobne problemy lub kontrowersje związane z TXT czy nieco łatwiej dostępnymi miejscami, dajcie znać. Chętnie poznam wasze opinie, porównania no i zapraszam do dyskusji 🦘

Zdjęcia poglądowe, 1 to ten Dom zygzakowaty :P

Spoiler

10_43.jpg

10_44.jpg

10_45.jpg

10_46.jpg

10_47.jpg

10_48.jpg

10_49.jpg

• Opiekun CS 1.6
Opublikowano
Godzinę temu, Kozonowicz :) napisał(a):

Nie wiem, jak wygląda to na FFA (czy można czy nie można skanować), ale na Cod Modzie, Diablo Modzie, Paintballu czy zapewne też 4funie obowiązuje zakaz skanowania tego płotu.

Na FFA jak i 4FUN wszelkie skany na mapach są dozwolone i nie są karane banem - jest o tym nawet informacja w regulaminie.

Na PB została dodana ścianka nad płotem blokująca kulki w celu uniemożliwienia strzelania przez graczy (przede wszystkim z dj) z respa na resp.

Jeśli chodzi o COD:

przykładowo mogłaby to być jakaś niewidzialna ściana

Takie rozwiązanie jest u nas już od ponad dwóch miesięcy. Na eldorado zostały dodane właśnie takie niewidzialne ściany. Jedna z nich uniemożliwia wejście na dach salonu (z każdej możliwej strony, nie pamiętam jak jest z zegarem), druga jest dookoła płotu i uniemożliwia ona wejście na płot od strony CT, przerzucanie granatów oraz niektóre skany (1/X niestety nie).

Co do TXT, jakiś czas temu punkt odnoście tekstur został doprecyzowany (również pod komendą /regulamin na serwerze można sprawdzić aktualny regulamin serwera):

Cytat

§3.2 Tekstury (TXT):

• Zabrania się wchodzenia, przebywania lub wykorzystywania tzw. tekstur mapy w celu uzyskania przewagi nad innymi graczami.
  • Tekstury mapy w rozumieniu regulaminu to wszystkie elementy mapy, które nie są przeznaczone do normalnego poruszania się lub walki np. mury, krawędzie ścian oraz elementy znajdujące się przy granicy mapy, a do których można dostać się poprzez bugi, podskoki, wspinanie się po modelach graczy, elementach mapy, teleporty lub inne nienaturalne sposoby.

Zabronione jest:

• wchodzenie na dachy, gzymsy, lampy, elementy dekoracyjne i inne miejsca nieprzeznaczone do chodzenia, (np. dachy na de_dust2002, miejsce za bilboardem na cs_rio);
  • miejsca powodujące nienaturalne zachowanie postaci, np. „pływanie” w powietrzu (np. de_dust2_long);
  • wchodzenie poza właściwy obszar mapy, np. poza granice mapy, w skybox lub poza teren rozgrywki (np. poza mapą na fy_pool_day);
  • chodzenie po elementach znajdujących się przy granicy mapy (np. cs_max);
  • wykonywanie pixel walk, surfowania po teksturach, GS lub innych technik pozwalających dostać się w miejsca nieprzewidziane przez mapę (np. de_inferno i surf po dachach na bananie);
  • dostawanie się w takie miejsca poprzez podskoki, boosty na graczach, elementach mapy lub inne nienaturalne sposoby.

Na dodatek jakby tego było mało, na samym płocie widnieje informacja o zakazie skanowania/teleportowania/skanowania nad płotem.

Nowi gracze, mimo znajomości regulaminu, i tak będą skanować lub wchodzić w miejsca uznawane za TXT.

Będą to robić nowi jak i stali gracze, każdy próbuje zdobyć przewagę jak może nie patrząc na to czy jest zakaz czy nie i nie bardzo mamy na to wpływ jak to gra.

Z racji, że na innch serwerach nie ma z tym problemu przenoszę temat do działu cod moda.

• Lubię to! 2
  • Opiekun CS 1.6
Opublikowano

Problem został rozwiązany!

Jeśli nie zgadzasz się z decyzją, zgłoś post moderatorom.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.