Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Fisha

"Jak zmieniło się dzieciństwo...?" Pytanie na dziś; 01/06/2026

Rekomendowane odpowiedzi

• Admin CS:GO MIRAGE #1
Opublikowano

Moim zdaniem bardzo się zmieniło, kiedyś dzieciaki spotykały się na rowery, na boisko, grać w klasy czy po prostu na plac zabaw, a teraz??? discord i komputer. Jako dziecko nauczycielki klas 0-3 jestem w stanie również stwierdzić że dzieciaki z roku na rok są coraz gorsze. Przeklinają i pyskują do dorosłych, a rodzice tych dzieci mają to w du**e i obwiniają szkołę. Nie mówię że tak jest z każdym dzieckiem, ale zdecydowana większość to roszczeniowe bachory z brakiem kultury. Kiedyś za pyskówki do nauczyciela się dostawało linijką po łapach i nie głaskało się ich po główkach. 

• Lubię to! 4
  • Uwielbiam 1
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio o tym rozmawiałem z kumplem przy piwku. Jestem blisko 30stki. I zza dzieciaka, Biegało się w pokrzywach, biegało w deszczu po kałużach. Rowerem w zimie w zaspach się jeździło po szklance po ubitym śniegu. Było parę gleb ale żyję do dziś. . Ile to razy jadąc rowerem gleba była, Prosto w krzaki pokrzyw. Nie było telefonów. apek fb.whatsappow. I każdy stawiał się  na wsi i mali się bawili.  Ile razy  jadąc  ,, na żery`` truskawki,czy jabłka. Jadło się prosto z krzaka,drzewa. Aby przetarło o koszulkę, Dmuchnęło i żyliśmy. A teraz? Ojejj moje dziecko. Nie wyjdzie na dwór, Bo pada,bo zimmno. Tego nie zje, tego owego. Jak patrzę, Na wychowanie przez niektóre ,,mamuśki`` to aż mam takie XD. roczniki 90 napewno się zgodzą.  Moje dzieci, Na pewno wychowałbym po staremu. A nie, że dziecko na komunie dostaje iphone 17, Albo quada za 6 tysięcy. Za moich czasów, Dostało się bombonierkę najtańszą i człowiek się cieszył. A nie mowa o kaszojadach rozpiesczonych. To już  w 100% chore. Czasy szkoły? Podstawówka, Gimanzjum (tak kiedyś było gimnazjum droga młodzieży) Dzieci w szkole są nietykalni. Mają więcej praw niż nauczyciele. Kiedyś były sprawdziany,kartkówki,dyktanda. Wracało się do domu, Zjadło obiad. i do lekcji i się uczono. A teraz nauczyciel nie ma prawa postawić jedynki, Nie ma prawa zadać prac domowych. Świat schodzi na psy. 

Edytowane przez massked FUR9IA
edit kochani
  • Lubię to! 4
  • Uwielbiam 1
  • Donator
Opublikowano

Niestety zmieniło się i to w złą stronę. Kiedyś 10,15 czy 20 lat temu jako dzieci mieliśmy twardo określone zasady w domu.

Każdy się ich trzymał bo bał się reakcji rodziców, każdy wiedział, że będzie szlaban czy tzw wpieprz.

Dziś dzieci mają dostęp do internetu od najmłodszych lat, doświadczają rzeczy o których ciężko czasem pomyśleć.

Myślą o samobójstwach nawet do końca nie wiedząc dlaczego. Olewają rodziców a gdy Ci chcieli by coś ostrzej zrobić to lądują u psychologa szkolnego

z zarzutem znęcania się nad dzieckiem. Straszne czasy, oby te stare jakoś wróciły.

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Teraz dzieci nie wiedzą co to dobre dzieciństwo, od najmłodszych lat dostają telefony i patrzą się godzinami w ekran. Rodzice często pozwalają dzieciom na to ze względu, żeby je czymś zająć na kilka godzin. Często spaceruję sobie po mieście i widzę puste place zabaw, a jak są dzieci na placu zabaw to większości biegają z telefonami. 

Były twarde zasady źle się uczyłeś, albo miałeś głupie pomysły to pasem dostawałeś, a dziś spróbujesz takie coś zrobić to własne dziecko cię pod*****. 

• Lubię to! 2
  • Sponsor
Opublikowano

Dawniej dziecko się wyszalało do ciemnej nocy na dworze, a dziś to telefony i komputery, a i tak na koniec będzie złe, bo rodzice każą iść spać.

• Lubię to! 2
  • Moderator
Opublikowano

Hm 20-30 lat temu miałem od -10 do 0 lat więc ciężko stwierdzić ale raczej więcej  beztroski teraz jest niz było nawet 10 lat temu 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Poszło w zła strone, kiedyś sie nie chciało wracać do domu, bo się spędzało fajnie czas z kolegami i koleżankami. A teraz tylko telefony i komputery. Brakuje tych czasów 

• Lubię to! 1
  • Zasłużony
Opublikowano

Obecnie raczej duża większość dzieciaków jest zbyt, pejoratywnie wychowywana, przez co w późniejszych latach może odbić się to na ich życiu emocjonalnym. Dzieci wieku 20-stego zażywały więcej sportu, kontaktów z rówieśnikami .. można powiedzieć, że "uczyły się prawdziwego życia od małolata" niestety to już zanikło i zamiast tego jedyne co się dla nich liczy to afirmacja postaci, które przedstawiają "sztuczne" życie w social mediach.

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.