Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

c2.png

66f.png.efba76254261f64608fefdaae5ec7f70.png.d113e01011b812d7c794084aba24ff1b.png

W staropolskim istniały przekleństwa tak dziwne, że dziś brzmią bardziej jak zaklęcia albo obelgi z fantasy niż realne wyzwiska.

Jednym z najmocniejszych było nazwanie kogoś „psubratem”. Dosłownie: „bratem psa”. W kulturze, gdzie pies przez długi czas kojarzył się raczej z brudem, żarciem odpadków i czymś gorszym od człowieka, taki epitet był naprawdę ciężki kaliber.

Ale jeszcze ciekawsze są dawne przekleństwa oparte na… życzeniach biologicznego rozkładu.

Na przykład:

• „bodaj cię jasna krew zalała”,

• „bodaj cię febra trzęsła”,

• „niech cię powietrze morowe weźmie”.

To nie były metafory rzucane lekko. W czasach epidemii, gruźlicy, dżumy czy febry takie słowa miały niemal rytualny ciężar. Ludzie autentycznie bali się języka — wierzono, że wypowiedziane słowo może sprowadzić nieszczęście.

Dlatego polskie przekleństwa długo rozwijały się bardziej wokół:

• chorób,

• gnicia,

• diabłów,

• hańby społecznej,

• i zwierzęcych porównań,

niż wokół seksualności, jak np. w angielskim.

Zresztą do dziś zostały po tym ślady. Kiedy ktoś mówi:

• „cholera”,

• „zaraza”,

• „kurde” (prawdopodobnie złagodzona forma mocniejszego przekleństwa),
    to używa słów, które kiedyś miały znacznie cięższy emocjonalny i kulturowy ładunek niż obecnie.

66f.png.efba76254261f64608fefdaae5ec7f70.png.d113e01011b812d7c794084aba24ff1b.png

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 2
  • Moderator
Opublikowano
Godzinę temu, Colette. napisał(a):

„bodaj cię jasna krew zalała”

A z tym to mi się zdarzyło spotkać jak i samemu zarzucić takim zaklęciem

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Dziękuję za ciekawostkę. Wzbogaciłeś mój wachlarz umiejętności w potyczkach z tekkim. 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 2
Opublikowano

Kiedyś to były przekleństwa, a teraz jak ja słyszę jak te dzieci kur**** rzucają to nie dobrze

• Lubię to! 2
Opublikowano
2 godziny temu, Colette. napisał(a):

„bodaj cię jasna krew zalała”,

Wyobrazić sobie, żeby ktoś takich sformułowań używał teraz to może community nie było by takie złe aż

• Lubię to! 2
  • Sponsor
Opublikowano

I nowy wachlarz sformułowań do pracy zapisany 😁

• Lubię to! 2
Opublikowano

"o ja Cię gwiżdżę" :D 

• Lubię to! 2
  • Admin CS:GO MIRAGE #1
Opublikowano

Kiedyś przekleństwa miały ogromną wagę słów i czymś co nie jest codziennym zasobem słów, dzisiaj tego samego nie można powiedzieć 

• Lubię to! 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.