Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor
Opublikowano

DNIA(26).png.981fbb311f30b628a7d8f682a6f3f380.png

nnnn.png.207cee88c12ee08ea8f169877a2e11d7.png.9a86817b77ea4d89973a972bf5f91747.png

Obraz znaleziony dla: mózg

nnnn.png.207cee88c12ee08ea8f169877a2e11d7.png.9a86817b77ea4d89973a972bf5f91747.png

Podczas snu ludzki mózg uruchamia specjalny system oczyszczania zwany układem glimfatycznym, który działa jak biologiczny system sprzątający. Jest on szczególnie aktywny w fazie głębokiego snu (NREM), kiedy przestrzenie między komórkami nerwowymi się powiększają, umożliwiając swobodny przepływ płynu mózgowo-rdzeniowego. Dzięki temu z mózgu usuwane są produkty przemiany materii, w tym białka takie jak beta-amyloid, których nagromadzenie wiąże się z rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, m.in. choroby Alzheimera. Oznacza to, że sen nie tylko regeneruje organizm i wspiera funkcje poznawcze, ale też dosłownie „oczyszcza” mózg z toksycznych odpadów powstałych w ciągu dnia.

Źródło: 12

• Lubię to! 9
Opublikowano

To dobrze że mózg sam się sprząta bo by mi brakło czasu.

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • Opiekun CS 2
Opublikowano

Mój głęboki sen jest na tyle krótki, że nie wiem czy on zdoła coś tam posprzątać 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Dobrze, że ktoś odkurza w tym mózgu, fajnie jakby usuwał wspomnienia o niepotrzebnych ludziach 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Matko bosko Częstochowsko!

Wiedziałem że sen jest ważny, ale nie do tego stopnia... Z Alzheimerem nie ma żartów :(
  • Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.