Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
Opublikowano

obraz_2026-05-04_101850536.png

OBIlek01006-1-min.jpg

Niewiele roślin może pochwalić się tak długą i bogatą historią, jak lawenda. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa lavare (myć się, kąpać), co odnosi się do historycznych zastosowań tej rośliny. W starożytnym Egipcie, kwiaty tej rośliny wykorzystywane były do mumifikowania zwłok. W późniejszym czasie różne pokolenia wykorzystywały ją do różnych celów, najpopularniejszym oczywiście jest kąpiel i robienie prania, ale znalazła również zastosowanie w medycynie, jako środek na rany i infekcje. Obecnie lawenda jest ceniona przede wszystkim za swoje właściwości relaksujące i szeroko wykorzystywana w kosmetyce, aromaterapii oraz perfumerii. Znana z charakterystycznego zapachu lawenda łagodzi stres, wspiera nastrój oraz wpływa na spokojny sen.

źródła: 1 | 2 | 3

11k.png.782e333f1b6c6adce52046bb05affe65.png.7f48ce5b48647cdc9d82a4212379d1c2.png

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 2
  • Opiekun CS 2
Opublikowano

Myślałem że lawenda to zwykły kwiat jak większość, a tu taka niespodzianka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mniejsza o to, najlepsze jest to że można i niej prawie zapomnieć i podlewać raz na jakiś czas :clueless:

• Sponsor
Opublikowano

Swoją drogą pięknie pachnie

• Admin CS:GO MIRAGE #1
Opublikowano

Lawenda to zawsze mi się kojarzyła z odświeżaczem do kibla, a tu jednak więcej zastosowań ma

Opublikowano

Fajnie, że się ja stosuję tam w różnych dziedzinach ale zapach mnie już muli. Może za dużo 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.