Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
Opublikowano

DNIA(26).png.981fbb311f30b628a7d8f682a6f3f380.png

6.-min_1.webp

1o3aYy7.png.9c194f5c8ddce632f829b0c1071d2432.png.e23ca94aa46180f532781cf9b915bf01.png

Czy da się zjeść jednego chipsa i przestać? Okazuje się, że chipsy uzależniają tak samo jak papierosy i nie jest to wcale kwestia silnej woli. 

Według najnowszych badań produkty ultraprzetworzone projektowane są tak, żeby trudno było im się oprzeć. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan, Harvardu i Duke, których wyniki opublikowano w The Milbank Quarterly wykazują, że wiele produktów silnie przetworzonych działa na nasz mózg, jak alkohol, czy nikotyna. Chipsy projektowane są tak, żeby trafić w tzw. „bliss point”, czyli w idealne proporcje soli, tłuszczu i cukru. Takie połączenie silnie pobudza nasz mózg i wywołuje zwiększenie dopaminy w organizmie. Dodatkowo ich chrupkość i łatwość w spożyciu sprawia, że częściej sięgamy po kolejne porcje. 

źródło: 1

Jaki jest Twój ulubiony smak chipsów? 

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 5
Opublikowano
Godzinę temu, Fisha napisał(a):

Jaki jest Twój ulubiony smak chipsów? 

Nie jem już tego xd

• Lubię to! 3
Opublikowano

To jest prawda haha. Zdarzyło się wychodząc z domu wziąć jednego, gdy drzwi już otworzyłem i miałem wyjść to zawrota i wziąłem garść XD

• Lubię to! 3
Opublikowano (edytowane)

wolę cheetosy spiralki 

Edytowane przez Zer!
  • Lubię to! 3
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Co prawda to prawda, co do ulubionego smaku to wszystkie 

• Lubię to! 3
Opublikowano

Nieźle, a moje ulubione to wiejskie ziemniaczki :mmmDOG:

• Lubię to! 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.