Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Kozonowicz :)

Pizza - włoska "Italiano" czy standardowa po polsku, jak w większości lokali w Polsce. 🍕

Rekomendowane odpowiedzi

• Inwestor
Opublikowano

Pizza - włoska "Italiano" czy standardowa "po polsku"? 🍕

Ja zdecydowanie wolę pizzę standardową "po polsku" niż włoską tzw Italiano. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie pizzy bez konkretnego dodatku, jakiegoś salami, pepperoni oraz papryki jalapeno, czasem jak mam chęć na tzw wiejską to z jakimś kabanoskiem albo kiełbaską, do tego ogórek, pomidor albo papryka i obowiązkowo sos pomidorowy albo czosnkowy. Taka pizza jest dla mnie sycąca i po prostu konkretna.

Włoska pizza, cienkie ciasto, parę składników, typu rukola i dodawanie do tego oliwy, taka pizza wydaje mi się bardzo niszowa, ale może to tak powinna wyglądać prawdziwa pizza i taki ma swój urok, lecz zupełnie do mnie nie przemawia jej smak. Może po prostu się na tym nie znam, a może to kwestia przyzwyczajeń.

A wy jaką pizzę wolicie?

10_COUNTRY-13_m.jpg

italy-pizza.jpg

• Lubię to! 3
  • Zasłużony
Opublikowano

Byłem ostatnio w Italiano, a dokładnie w Rzymie i próbowałem pizzę w dwóch miejscach takich dobrze ocenianych.

Zdecydowanie nie dla mnie i wybieram taką Polską wersję :sigma: 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Nie ma prawidłowego smaku pizzy według mnie. Ten schemat o pochodzeniu konkretnego dania, według mnie został już dawno przełamany, to tak jak naleśniorami, każdy kuchcik niby używa tego samego przepisu a smakują inaczej.

Italiano to połowa mej family i tak Wam opowiem ciekawostkę, co region to pizza tam inaczej smakuje. Jedni włosi lubią na biedaka, sosik + ser + bazylia zaś inni na wytworniaków z mięsiwem typu salami lub udziec wędzony.

I tak samo w naszym kraju, inni wolą hawajską jak Walaszek zaś drudzy Ogniste Tsunami Mięsne a jeszcze inni cienki placuszek, sos pomidorowy i ser a jeszcze inni a nie to veganie.

Pracując również w gastronomii w UK, Niemczech czy Szwecji, nauczyłem się własnie tego ze pizza może być dobra i może łamać schematy.

Podczas ostatniego dnia pracy w północnej Szwecji (sama góóóóóra Szwecji w zasadzie), otrzymałem zamówienie na pizze: placek + ser + frytki. I to dla kogoś była pizza. Sami oceńcie czy to dobra opcja xD

Ps. Bardzo fajny temat :D

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • Moderator
Opublikowano

Jadłem wiele włoskich pizz, ale najbardziej smakowała mi ta z restauracji Farinella Ristorante & Pizza Napoletana w Noventa di Piave Designer Outlet.
Nie we wszystkich pizzeriach czuć tę esencję smaków, ale np. w polskich lokalach mam wrażenie, że jem tylko placek z sosem.

• Uwielbiam 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W styczniu byłem we Włoszech, jadłem pizze w dwóch lokalach, tak szczerze włoska pizza chowa sie w porównaniu do polskiej IMO, ale wiadomo każdy woli co innego :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.