Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Donator
Opublikowano (edytowane)

Wydaje Ci się, że czytasz ten tekst dobrowolnie i siedzisz teraz przed monitorem lub telefonem z pełną kontrolą nad swoimi myślami.

Pewnie czytasz, przecież nikt nie przystawił Ci pistoletu, prawda? :)

Mimo wszystko pozwól, że w ciągu najbliższych 60 sekund udowodnię Ci, jak bardzo się mylisz. ;)

Zanim przeczytasz kolejne zdanie, chcę, abyś uświadomił sobie ciężar swojego ciała na fotelu.

Poczuj, jak materiał wbija się w Twoje uda.

Słyszysz ten cichy, jednostajny szum urządzenia, na którym teraz czytasz?

Za chwilę zniknie, bo Twoja uwaga zawęzi się tylko do tych słów.

Wydaje Ci się, że masz pełną kontrolę nad swoim umysłem, życiem i świadomością.

Że Twoje myśli są Twoje.

Sprawdźmy to w takim razie. :)

Wyobraź sobie, że stoisz w sterylnie białej kuchni.

Podchodzisz do lodówki.

Otwierasz ją i uderza Cię fala zimnego powietrza.

Na środkowej półce leży oślizgła, przekrojona na pół cytryna.

Bierzesz ją do ręki.

Czujesz, jak zimny, lepki sok spływa Ci po palcach, wchodząc pod paznokcie?

Jest mokro i zimno.

Podnosisz tę połówkę do ust i widzisz te małe, pęczniejące od soku włókna... A teraz... Zaciskasz na niej zęby.

Mocno.

Sok tryska prosto w usta, rozpływając się po języku. Jest kwaśny, wykręcający gębę, paraliżujący smak uderza w tył języka, Twoje ślinianki wariują, policzki się kurczą, a w ustach masz teraz potok śliny.

Ey... Czy Ty właśnie przełknąłeś?

Dlaczego?

Przecież nie masz w ustach żadnej cytryny.

Siedzisz w swoim pokoju, a jednak ja, zwykłym tekstem na ekranie, zhakowałem Twój system nerwowy.

Zmusiłem Twoje gruczoły do produkcji fizycznej substancji, używając wyłącznie zwykłych literek.

Nie mogłeś tego powstrzymać, a Twoje ciało wykonało rozkaz, który wysłałem do Twojej podświadomości.

Pewnie myślisz sobie, że to jedynie fizjologia.

Naprawdę? ;)

To zróbmy test Twojego niezależnego umysłu. :)

Bo przecież... Masz pełną kontrolę nad swoim umysłem, myślami i decyzjami, prawda?

Idąc do sklepu, wybierasz wyłącznie te produkty, których potrzebujesz, a płacąc za paliwo, nigdy nie dorzucasz niczego "do koszyka", prawda? :)

Ruda wiewiórka w zielonym, moherowym berecie!

Możesz śmiało przyznać, że pojawił Ci się obraz tego gryzonia w dziwnym nakryciu głowy, prawda? xD

Nikt się nie dowie, luz!

Ten obraz to jest "myśl", która została przetworzona i wyrzucona do umysłu świadomego w Twojej głowie.

Ale... czy to była Twoja myśl?

Nie do końca.

Ja ją tam włożyłem, używając słów jako kodu, którym zmusiłem Twój mózg, by otworzył bazę danych, znalazł wzorzec koloru "rudy", wzorzec "beretu" i wzorzec "wiewiórki", a potem połączył to w całość.

Zrobiłeś to automatycznie.

Bez udziału własnej woli.

Jeśli w ciągu 60 sekund potrafiłem wywołać u Ciebie ślinotok i włożyć Ci do głowy absurdalną myśl, której wcale tam nie chciałeś, to zastanów się przez moment...

Co robi z Tobą reklama, którą mijasz codziennie na Facebooku, YouTube, TikToku, czy jadąc samochodem lub autobusem?

Co robi z Tobą polityk, który używa słów-kluczy, abyś czuł strach?

Co robi z Tobą ten kolega na serwerze, w pracy lub barze, który jednym zdaniem sprawia, że puszczają Ci nerwy albo mówisz sobie: "ch*j... jeden drink"?

Chciałbym zostać redaktorem sieci Katujemy.eu i mogę obiecać jedno.

Nie będę Cię głaskał po głowie, a będę pisał o tym, jak patrzeć, aby widzieć sznurki, za które pociągają inni.

Bo w życiu, tak jak w grze, wygrywa ten, kto zna mechanikę silnika gry, a nie ten, kto bezmyślnie klika myszką po teksturach.

Artykuł ten opracowałem, wzorując się na książkach Andrzeja Batko.

Wszystkiego dobrego! :)

Edytowane przez Dupny Qarzeł
  • Lubię to! 1
  • Wow 2
  • Moderator
Opublikowano

Chyba mam słaba wyobraźnię bo cytrynę poczułem ale wiewiórki w berecie nie ujrzałem :pepew:

• Lubię to! 1
  • Donator
Opublikowano

@ Tekki

To nie kwestia słabej wyobraźni, a tego, w jaki sposób Twój mózg filtruje dane! :)

W NLP i psychologii dzielimy ludzi na wzrokowców, słuchowców i kinestetyków (czuciowców).
Jest to dominacja systemów reprezentacji.

To, że poczułeś cytrynę, oznacza że test zdany celująco. :)
Cytryna odwołuje się do pamięci fizjologicznej.

Ominąłem Twój logiczny firewall i zmusiłem Twoje ślinianki do reakcji, zanim Twój umysł świadomy w ogóle zdążył to przeanalizować i "zablokować".
Na tym właśnie polega siła sugestii.

A to, że nie zobaczyłeś obrazu, świadczy wyłącznie o tym, że Twój filtr krytyczny (część analityczna kory mózgowej) działa bardzo sprawnie.
Odrzucił on abstrakcyjny obraz jako zbyt nierealny, zanim pozwolił mu wygenerować się w pełni w Twojej wyobraźni. Także gratuluję silnego umysłu analitycznego! :)

• Dzięki 1
  • Donator
Opublikowano

Ja natomiast cytryny nie czułem. Ale Ruda Wiewióra w berecie stanęła mi przed oczami..

Ale to pewnie dlatego że mój szef jest rudy xD 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.