Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
Opublikowano

IdD9ZJ8.png.75c300606dcecaee62b3acb032f0205e.png

122a0e01473ce185e5bdd9c7039b0b3c481c57ec_freepik__dodaj_aranacje_do_img1_jako_soik_na_cukierki__1275.thumb.webp.796c5c06fdaa2bedc3e037ed41d3d07d.webp

Czy potraficie oszacować ile cukierków jest w tym słoiku? Zapewne Twój wynik będzie się różnił od rzeczywistej wartości, ale jeśli to samo pytanie otrzymałoby kilkaset osób, a następnie z ich odpowiedzi policzylibyśmy medianę to wynik byłby bardzo zbliżony do wartości słoika. Opisane zjawisko nazywa się mądrością tłumu i zostało zaprezentowane po raz pierwszy w 1906 roku na targu bydła. Podczas targów bydła 800 osób zostało poproszone o oszacowanie wagi zabitego wołu po oprawieniu. Uczestnicy zapisywali swoje odpowiedzi na karteczkach, a następnie została policzona z nich mediana. Wynik od rzeczywistej wagi różnił się zaledwie o 1%, tłum ludzi oszacował wagę na 547kg, a mięso ważyło 543kg. Opisana zasada nie zawsze działa, zostały podane szczególne wytyczne pozwalające na jej działanie np. tłum nie może wymieniać się opiniami, ponieważ ludzie wtedy sugerują się odpowiedziami innych, tłum musi reprezentować różnorodne punkty widzenia.

źródło: 1 | 2

turquis13.png.60ff90e2b55d2bdf0792cf3904548076.png.3a13087700bbbcd5372ba8f64ead07ca.png

• Lubię to! 5
  • Uwielbiam 2
Opublikowano
35 minut temu, Fisha napisał(a):

Czy potraficie oszacować ile cukierków jest w tym słoiku?

Zdecydowanie nie

• Sponsor
Opublikowano

Ja obstawiam, że 40 tak mi się wydaje :monkahmm:
 A jeżeli chodzi o samo zjawisko, to dosyć ciekawa sprawa odnośnie do tego nawet się nie spodziewałem, że od czegoś takiego może się to różnić między tym a tym.:pepeOK:

• Donator
Opublikowano

Ile by ich nie było, to dla mnie i tak za mało xD ale myślę że koło 45 sztuk będzie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.