Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Thibaut Nicolas Marc Courtois - Urodzony 11.05.1992 w Bree (Belgia). Świetny Belgijski bramkarz grający w Angielskim klubie - Chelsea Londyn. Karierę piłkarską Courtois rozpoczął w klubie Bilzerse VV. W 1999 roku Thibaut zaczął trenować z KRC Genk. W 2009 roku już przebił się wysoko do pierwszego zespołu. Swój debiut otrzymał już 17.04.2009 r. w meczu z KAA Gent (2-2). Przez pierwsze dwa sezonu nie udało mu się przebić do pierwszego składu, lecz w sezonie 2010/2011 stał się pierwszorzędnym bramkarzem w klubie, z którym w 2011 roku wywalczył mistrzostwo kraju. W lipcu 2011 roku młody bramkarz został sprzedany do Chelsea Londyn za 9 mln. euro.

Thibo został szybko wypożyczony do Atletico Madryt, z którym wywalczył już w pierwszym sezonie trofeum Ligi Europejskiej. W 2012 roku zajął drugie miejsce w plebiscycie do nagrody Golden Boy Award. Jego wypożyczenie miało trwać do sezonu 2012/2013, lecz Chelsea zdecydowała, że zostanie tam do końca sezonu 2013/2014. Z Atletico młody bramkarz zdobył : Copa Del Rey, Tytuł Mistrza Hiszpanii, Trofeo Zamora (Najwięcej czystych kont w lidze), został wybranym najlepszym bramkarzem w lidze Hiszpańskiej.

Thibaut wrócił do Chelsea 18.08.2014, zadebiutował w meczu z Burnley. Podpisał 5 letni kontrakt z drużyną z Londynu.Pierwszego marca wraz z klubem zdobył Puchar Ligi Angielskiej i został jedynym Belgijskim zawodnikiem, który uczynił to w 3 rożnych ligach (Belgijska,Hiszpańska,Angielska). W reprezentacji Belgii Courtois zadebiutował 15 listopada 2011 roku w zremisowanym 0:0 towarzyskim meczu z Francją. Został powołany na eliminacyjne mecze Mistrzostw Świata 2014, gdzie był pierwszym bramkarzem. Belgia awansowała do fazy grupowej zajmując 1. miejsce. Czerwone Diabły trafiły do grupy H z: Algierią, Koreą Południową i Rosją. 17 czerwca 2014 Courtois zadebiutował na mistrzostwach świata. Bramkarz tylko raz dał się pokonać z rzutu karnego, a przez kolejne dwa mecze zachował czyste konto. Belgia rozgrywki na tym turnieju zakończyła w ćwierćfinale przegrywając z Argentyną 1-0.

Filmik z jego świetnych interwencji.

Opublikowano

Najlepszy bramkarz młodego pokolenia, ewentualnie David De Gea z MU trochę starszy, ale również dobry bramkarz...Wracając do Thibo, oglądałem każdy jego mecz w Chelsea w tym sezonie, ma super interwencje, ale zdarzają mu się babole np. Gol stracony ze Stoke zza połowy boiska...Z drugiej strony każdy bramkarz ma w swojej karierze kiksy, moim zdaniem Chelsea ma bramkarza na lata i to na poziomie Cecha, Mourinho może spać spokojnie

Opublikowano

Świetny bramkarz pamiętam go z występów w Atletico bronił świetnie, a w Chelsea rozwija się jeszcze bardziej. Podejrzewam ze szybko nie opusci tego klubu i w najbliższym czasie będzie nominowany do bramkarza roku. Co do bramki ze Stoke strzał był niesamowity :D

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak byś chciał wiedzieć to sam pisałem, patrzyłem na internet ale nic nie było skopiowane.

Opublikowano

Jak byś chciał wiedzieć to sam pisałem, patrzyłem na internet ale nic nie było skopiowane.

Przynajmiej mogłeś podać źródło z którego korzystałeś, raczej tego nie pisałeś z głowy. Proszę tu masz źródło, byś się nie musiał męczyć: http://pl.wikipedia.org/wiki/Thibaut_Courtois

W każdym artykule powinien znajdować się link do źródła, nawet jak pisałeś to własnymi słowami :)

Opublikowano

Nie podoba się to powijaj, napisałem, że to jest na podstawie internetu. Nie musze podawać źródła bo to nie jest artykuł.

@ Zamieściłem jak dla mnie najważniejsze informacje, temat by nie miał sensu gdyby był link, tam by mieli wszystko, nie komentuj moich postów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Jaro ma rację, panowie wiem ze besztaliście się na PW ale nie obchodzą mnie wasze spiny i nie przenoście mi tej swojej kłótni w działy bo już się zaczyna, każdy następny zbędny post będzie karany warnem. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nie podoba się to powijaj, napisałem, że to jest na podstawie internetu. Nie musze podawać źródła bo to nie jest artykuł.

Tak, tu masz rację ale mógłbyś podać źródło, jeżeli chodzi o taki temat. Niektóre osoby które interesują się sportem mogłyby się czegoś ciekawego dowiedzieć, czego nie umieściłeś w artykule tym temacie. Nie ma w moich postach nic ofensywnego w stronę twojej osoby, po prostu uważam, że jak się podaje źródło, to praca wygląda bardziej profesjonalnie :)

@Danio pisałem tego posta, jak jeszcze twojego nie było, mam nadzieję że nie dasz warna za to. :P

Opublikowano

Ja zaryzykuję jeszcze tezę, że gdyby Petr był młodszy on by stał na bramce, bo Mourinho wiedział to , że Thibo nie będzie siedział na ławce i ucieknie, więc lepiej sprzedać starszego Petra, niż rozwijającego się uznawanego za najlepszego, młodego bramkarza na świecie Thibo...

Opublikowano

Jeszcze są pogłoski o sprowadzeniu młodszego bramkarza z juniorów do pierwszego zespołu a Petra sprzedać.

Opublikowano

Petr odejdzie na 100%, teraz tylko kwestia kto przyjdzie....Słyszałem o Greenie z QPR, Mourinho lubi mieć dobrego zmiennika na tą pozycję

Opublikowano

Cech był ustawiony z Mou o to, że gra w pucharach, lecz gdy Thibo miał świetną formę i ratował tyłki The Blues to Mou zaczął go wystawiać i tu i tu. Cech zagrał mecz, który decydował praktycznie o mistrzostwie, zagrał go dobrze, lecz Thibo po świetnych paradach i treningach przebija sie coraz dalej i są oferty od innych klubów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.