Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
moordeks

"Czy lepiej jest..." - Pytanie na dziś; 24/11/2025

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
Opublikowano
1 godzinę temu, Bilbo Baggins napisał(a):

Smutnym znając prawdę, po co być szczęśliwym będąc w błędzie :) 

No nic dodać nic ująć 

• Lubię to! 2
  • Zasłużony
Opublikowano
1 godzinę temu, Bilbo Baggins napisał(a):

Zgadzam się.

• Lubię to! 2
  • Inwestor
Opublikowano
2 godziny temu, Bilbo Baggins napisał(a):

Chyba najlepsze słowa jakie tu padły i podzieliło by wiele osób, więc można by było temat zamknąć 😅

• Lubię to! 3
Opublikowano

Szczęście w błędzie to jak ciepły koc, który ktoś narzucił Ci na głowę — jest miękko, przyjemnie, ale nic nie widzisz. A prawda? Prawda potrafi ciąć jak brzytwa. Zdejmuje ten koc bez pytania i czasem zostawia Cię nagiego na mrozie. Ale przynajmniej widzisz.

Dla mnie odpowiedź jest brutalnie prosta:

wolę smutek wynikający z prawdy niż szczęście wynikające z iluzji.

Wiesz czemu? Bo szczęście oparte na kłamstwie ma datę ważności. Jest jak te perfumy, które psikasz, żeby zakryć smród — działa chwilę, a potem i tak wychodzi, co próbowałeś ukryć. Człowiek może latami tkwić w złudzeniu, że wszystko jest w porządku, a potem jedno zdanie, jeden gest, jeden fakt rozwala cały jego domek z kart. I wtedy ten „błogi spokój” okazuje się tylko amortyzacją przed upadkiem.

Prawda boli, owszem. Ale pozwala rosnąć. Pozwala podejmować decyzje, które mają sens. Pozwala patrzeć w lustro bez poczucia, że grasz w spektaklu, którego nawet nie chcesz wystawiać. Smutek po prawdzie jest jak rana — piecze, ale goi. Szczęście w błędzie jest jak znieczulenie — fajne, dopóki nie przestanie działać.

Może i życie byłoby prostsze, gdyby człowiek umiał wybrać wygodne kłamstwo. Tylko ja nie chcę wygodnie — chcę świadomie. Bo nawet jeśli prawda mnie zaboli, to przynajmniej wiem, że to moja droga, nie czyjaś narracja, w którą dałem się wkręcić.

Więc tak: wolę wiedzieć i płakać, niż nie wiedzieć i się uśmiechać.

Z iluzji nie da się zbudować nic trwałego. Z prawdy — nawet tej bolesnej — już tak.

• UB Team CS 1.6
Opublikowano
7 godzin temu, niepięknie. napisał(a):

Bo szczęście oparte na kłamstwie ma datę ważności. Jest jak te perfumy, które psikasz, żeby zakryć smród — działa chwilę, a potem i tak wychodzi, co próbowałeś ukryć.

7 godzin temu, niepięknie. napisał(a):

nie chcę wygodnie — chcę świadomie.

Nic wiecej od siebie dodac nie potrafie. Moze i bym uzyla innej metafory... Ale trafia idealnie w moje wyznania :kotek:

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.