Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Fisha

"Jak postrzegasz..." — Pytanie na dziś; 31/10/2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

One mogą współistnieć — o ile ktoś ma w sobie minimum wyczucia.

Halloween to zabawa z estetyką śmierci, Wszystkich Świętych – refleksja nad nią. Jedno jest kpiną, drugie zadumą. To dwa różne sposoby oswojenia tego samego tematu, tylko w zupełnie innych tonacjach.

Problem zaczyna się wtedy, gdy ludzie mylą klimat z brakiem szacunku. Bo można włożyć maskę demona 31 października, a dzień później zapalić świeczkę na grobie dziadka – to się wcale nie gryzie. Tylko trzeba wiedzieć, kiedy żart schować do kieszeni.

Więc nie, te tradycje się nie wykluczają. Wyklucza je tylko brak kultury i potrzeba robienia wszystkiego na pokaz.

Opublikowano

Według mnie to Wszystkich Świętych to ważne święto w której chodzimy na groby, zapalamy znicze itp. Halloween to święto ze Stanów Zjednoczonych, które w Polsce nie jest jakoś specjalnie popularne, ludzie nie robią dekoracji domowych, dzieci nie chodzą i nie zbierają cukierków. U nas są tylko imprezy typu: „Przebierz się i możesz wejść do klubu”. 

Ja osobiście nie obchodzę Halloween myślę, że temat przebieranek i całej tej otoczki nie jest dla mnie + zawsze rodzice mnie przestrzegali przed tym. W tym etapie życiowym bym mógł iść na takową imprezę, ale po co żeby wrócić nawalonym i jutro wstać i jechać nawalonym na groby, bez sensu. 

Jak ktoś obchodzi to spoko, niech obchodzi, ja nie oceniam. Każdy chodzi na to co chce. 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • Inwestor
Opublikowano

Niech każdy obchodzi to, jak chce, zwłaszcza dzieci, które mają z tego dużo radości. Nikt przecież nikomu tym nie robi krzywdy. Nawet z perspektywy katolickiej może wydawać się to zrozumiałe, pod warunkiem jeśli ktoś nie nadużywa tego, choć moim zdaniem można by rozważyć zmianę dnia takiego świętowania, niż dzień przed wszystkimi świętymi.

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 2
  • Inwestor
Opublikowano

Te tradycje mogą współistnieć - Halloween może być okazją do świetnej zabawy i integracji społecznej, szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Dzień Wszystkich Świętych to przestrzeń do refleksji i kontaktu z własną rodziną. Traktując je w tym rozdzielnym kontekście, można pozwolić im współistnieć. Konflikt może pojawić się wtedy, gdy jedna tradycja zacznie przyćmiewać drugą lub traktować ją lekceważąco.

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.