Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Fisha

"Czy Młodzieżowe Słowo..." — Pytanie na dziś; 27/10/2025

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
Opublikowano

rw8AqtS.png.230b56439863f46f6e2d08653a8a1ee6.png

Czy Młodzieżowe Słowo Roku rzeczywiście oddaje to, jak mówi młodzież — a może to bardziej zabawa mediów? Które ze współczesnych słów młodzieżowych uważasz za najciekawsze?

• Lubię to! 5
Opublikowano

Uważam że to po prostu niedoinformowanie mediów no i bycie mediami, które siłą rzeczy nadążają jedynie za swoimi latami młodości. Słowa które wybierają to zazwyczaj takie które mają najmniej sensu w brzmieniu, żeby dziadkowie którzy potem oglądają tv mogli powiedzieć "ah ta dzisiejsza młodzież"

Przestałam śledzić te słowa roku w momencie, gdy usłyszałam że wybrane zostało coś czego praktycznie nikt nie znał czyli "śpiulkolot" czy jakoś tak XD

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Młodzieżowe Słowo Roku to trochę jak mem w formie plebiscytu — niby opisuje język młodych, ale w praktyce częściej pokazuje, co starsi myślą, że młodzież mówi. Większość tych słów przestaje być młodzieżowa dokładnie w momencie, gdy trafi do telewizji śniadaniowej i zacznie je wymawiać prezenter po pięćdziesiątce. Ale mimo tej otoczki medialnej, czasem przebijają się perełki — słowa, które faktycznie oddają rytm pokolenia. Na przykład „cringe” świetnie pokazuje społeczne wyczulenie na fałsz, a „sigma” (choć już mocno przeżute) zdradza fascynację samowystarczalnością i dystansem do świata. Z kolei „based” ma w sobie coś szczerego — to pochwała autentyczności, nawet jeśli kontrowersyjnej. Więc tak: w połowie to zabawa, w połowie diagnoza kulturowa. Ale gdyby Młodzieżowe Słowo Roku rzeczywiście odzwierciedlało język ulicy, to pewnie żadne medium nie mogłoby go bez cenzury wydrukować.

• Premium
Opublikowano (edytowane)

Młodzieżowe słowa roku oddają to jak mówi młodzież, ale najczęściej to widać u osób młodych. Zdarza się spotkać dzieci, które nie umieją po ludzku mówić tylko używają swojego slangu. Media nie powinny się mieszać w to co ludzie wymyślają ( „słowa roku” ), bo w rzeczywistości nikt z nich nie wie co te słowo oznacza i jakie ma funkcje. Często bywa tak, że wytłumaczenie im danego słowa próbują dostosować się i na siłę udawać śmiesznego i typowego, że on wie. Prawda jest taka to co ludzie wymyślają to niech są, ja często korzystam z niektórych słów, ale jak widzę jakąś reklamę z danym słowem użytym i brzmi to tragicznie to mnie od środka zalewa. 

Edytowane przez Bilbo Baggins
  • Lubię to! 1
  • Moderator
Opublikowano

a ja dalej nie wiem co znaczy skibidi toilet sigma 67 ale z ciebie bambik essa byku

Zadnego mlodziezowego slowa nie uwazam za ciekawe bo jest czysta zrzyna z usa, a wypowiadajace je dzieci w 99% przypadkach nie znaja nawet jego znaczenia

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.