Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Gość

Współczesna potrzeba bycia zauważonym – pokolenie krzyku w ciszy internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zatrzymaj się na chwilę. Tak, ty – z telefonem w dłoni, z niekończącym się feedem przewijanym bez sensu, z oczami przyklejonymi do ekranów, które świecą mocniej niż słońce, ale nie dają żadnego ciepła.
Powiedz mi, kiedy ostatni raz coś naprawdę przeżyłeś, a nie tylko wrzuciłeś?

Bo dziś już nie chodzi o to, żeby coś poczuć. Chodzi o to, żeby ktoś to zobaczył.
Zniknęło pojęcie prywatności. Zastąpiła je potrzeba bycia dostrzeżonym. Krzyczymy, piszemy, pozujemy, udajemy, że żyjemy pełniej niż naprawdę. I wiesz co jest w tym wszystkim najbardziej tragiczne? Że wszyscy robimy to samo, a każdy myśli, że jest inny.

Kiedyś ludzie szukali sensu. Teraz szukają zasięgu.
Nie myśl, że to o influencerach. To o tobie, o mnie, o każdym, kto kiedykolwiek sprawdzał, czy ktoś zobaczył jego stories.
Bo dziś już nie wystarczy być. Trzeba być widzianym.

Nie mamy już marzeń – mamy kontent.
Nie mamy rozmów – mamy komentarze.
Nie mamy przyjaciół – mamy obserwatorów.
I każdy z nas jest trochę jak dziecko na placu zabaw, które woła: „Patrz, mamo!”, tylko że matka dawno poszła, a my nadal krzyczymy w pustkę internetu, żeby ktokolwiek się obejrzał.

Zauważyłeś, jak absurdalne to się stało?
Człowiek robi coś dobrego – nie wystarczy, że to zrobił. Musi to sfotografować.
Ktoś płacze – ale przecież nie można po prostu płakać, trzeba napisać o tym na story.
Ktoś zakochał się – zamiast czuć, zaczyna projektować wspólną estetykę pod Instagram.
Wszystko jest do pokazania. Nic nie jest do przeżycia.

To nie jest już życie. To kampania reklamowa samego siebie.
Codziennie budzimy się z pytaniem: „Jak dziś mnie zobaczą?”. Nie „jak się czuję?”, nie „co chcę zrobić?”, tylko „jak to będzie wyglądać?”.
Bo wygląd to nowa tożsamość.

Niektórzy powiedzą: „Przesadzasz, Colette, przecież to tylko media społecznościowe”.
Nie, nie przesadzam. To nie „tylko media”. To nowy język egzystencji.
Ludzie nie rozmawiają już po to, by wymienić myśli, tylko po to, by pokazać, że .
Każdy post to współczesne „jestem tu!”.
Krzyczymy w sieci, bo w realnym świecie nikt już nie słucha.

Zauważ, że to pokolenie ciszy. W autobusach, w kolejce, w parkach – nikt nie mówi. Tylko palce stukają w ekran. Milion ludzi, żadnego dźwięku. Ale jeśli spojrzysz w internet, to masz wrażenie, że wszyscy krzyczą.
Krzyk w ciszy – to właśnie my.

Pamiętam, jak kiedyś ludzie bali się samotności. Teraz ją karmią lajkami.
Nie chcą relacji, chcą uwagi.
Nie chcą miłości, chcą potwierdzenia.
I w tym właśnie tkwi problem – my już nie chcemy być zrozumiani. My chcemy być oglądani.

Powiem ci coś brutalnego: ludzie nie wrzucają zdjęć, bo chcą się podzielić.
Oni wrzucają, bo chcą usłyszeć: „Widzę cię. Jesteś ważny.”

Tylko że internet nie potrafi tego powiedzieć. Może dać ci serduszko, emotkę, komentarz – ale nie ciepło drugiego człowieka.
Nie da ci dotyku, który mówi więcej niż tysiąc lajków. Nie da ci spojrzenia, które mówi: „rozumiem”.
I dlatego, mimo że wszyscy jesteśmy połączeni, wszyscy jesteśmy potwornie samotni.

Nie zrozum mnie źle. Internet to nie wróg. On tylko obnażył, jak bardzo pragniemy uwagi.
Kiedyś tę potrzebę zaspokajały rozmowy, relacje, wspólne milczenie przy stole.
Dziś mamy zasięg, komentarze i obserwujących, którzy nie wiedzą nawet, jak brzmimy, kiedy się śmiejemy.
To wszystko przypomina trochę relację na odległość z samym sobą – ciągle próbujemy się poznać, ale kontakt przerywa zasięg.

Jest jeszcze jedna pułapka, o której nikt nie mówi: im bardziej chcesz być zauważony, tym bardziej stajesz się niewidzialny.
Bo jeśli każdy krzyczy, nikt już nie słucha.
Internet to dziś ogromne mrowisko ludzi, którzy mówią jednocześnie. Każdy z nas z mikrofonem, nikt z uszami.
Wszyscy coś publikują, nikt niczego nie przyswaja.
I w tym chaosie nagle tracisz głos. Bo jak masz mówić o sobie, kiedy wszystko już zostało powiedziane przez innych – ładniej, szybciej, bardziej?

Pewnie myślisz: „To może trzeba z tego uciec?”.
Nie, ucieczka nic nie da. Trzeba się obudzić.
Trzeba znów nauczyć się być niezauważonym.
To trudniejsze niż myślisz – nie wrzucać wszystkiego, nie opowiadać każdego dnia, nie szukać potwierdzenia, że istniejesz.
Bo istniejesz niezależnie od tego, czy ktoś kliknie „serduszko”.
Nie musisz się nagrywać, żeby być autentyczny. Nie musisz mieć świadków, żeby coś przeżyć.
Wystarczy, że to poczujesz. Naprawdę.

Ale wiem, że to trudne. Bo dziś niewidzialność to jak społeczna śmierć.
Nieobecność w sieci jest traktowana jak zniknięcie z życia.
Ludzie pytają: „Czemu cię nie ma?”, jakbyś umarł, a ty po prostu chciałeś odpocząć od iluzji.
Bo w świecie, gdzie wszystko musi być opublikowane, cisza staje się aktem buntu.

Może więc właśnie to jest prawdziwy odruch odwagi — nie krzyczeć.
Nie wrzucać, nie tłumaczyć, nie budować wizerunku.
Po prostu być.
Bez filtra. Bez algorytmu. Bez potrzeby, żeby ktoś to zauważył.

Czasem myślę, że najbardziej ludzką rzeczą, jaką dziś można zrobić, to zniknąć na chwilę.
Nie po to, by uciec. Ale po to, by sprawdzić, czy jeszcze umiesz być ze sobą.
Bo jeśli boisz się ciszy, to znaczy, że w środku jest zbyt wiele hałasu.
I może to właśnie on nie pozwala ci być prawdziwie zauważonym – przez innych, ale też przez samego siebie.

Bo jak ktoś ma cię dostrzec, skoro ty sam nie potrafisz spojrzeć w lustro bez telefonu w ręku?

Internet dał nam głos, ale zabrał szept.
Dał widzialność, ale ukradł obecność.
I to nie jest już problem technologii. To problem człowieka, który przestał wierzyć, że jest coś wart, jeśli nikt go nie ogląda.
Ale wiesz co? Prawdziwe rzeczy dzieją się poza ekranem.
Miłość, zaufanie, dotyk, rozmowa. Tego nie da się „udostępnić”.
I może właśnie dlatego tak wielu ludzi dziś jest nieszczęśliwych – bo próbują sfotografować coś, co nigdy nie miało być widzialne.

Nie potrzebujesz być zauważony, żeby istnieć.
Nie potrzebujesz krzyczeć, żeby ktoś cię usłyszał.
Nie potrzebujesz potwierdzenia, że jesteś ważny.
Wystarczy, że jesteś.
I to, paradoksalnie, w czasach wszechobecnej widzialności, jest największy luksus – pozwolić sobie na bycie cichym.

• Redaktor Naczelny
Opublikowano

Osobiście mało dokumentuje na ig, zazwyczaj są to jakieś zdjęcia ściany lub kubka, ewentualnie jak coś zrobię związanego z grafiką, duża część osób zainteresowanych moją działalnością kontaktuje się właśnie ze mną przez instagrama. Portfolio na ig jest dla leniwych, czyli dla mnie. Obserwuje dużo ludzi, ale mało kiedy przeglądam co u nich słychać, jakoś zwyczajnie mi się nie chce. Jedyne co ja lubię sobie pooglądać to jakieś śmieszne rolki, mało ogólnie korzystam z sociali. Kiedyś tak, jak kotlet napisał w swojej pracy miałam coś takiego, żeby czuć się zauważonym i być na językach swojego otoczenia, aktualnie wolę być tylko szarym obserwatorem, niewidocznym w tłumie, bez presji bycia na widoku, bez konieczności krzyczenia „patrzcie na mnie”...

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.