Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Problem został rozwiązany przez Dudnes, Przejdź do rozwiązania
Dudnes

Nowy system: Atuty / Specjalizacje – Wasza opinia

Rekomendowane odpowiedzi

• Właściciel
Opublikowano

Witajcie, gracze COD’a! 

Na przyszły sezon planujemy wprowadzić nowy, dość innowacyjny system – atutów/specjalizacji (nazwa robocza, jeszcze nie podjęliśmy finalnej decyzji).

Od dawna zauważamy, że mniej więcej w połowie sezonu większość graczy nie ma już pomysłu, co zrobić z uzbieranym honorem. W obecnym sezonie dodaliśmy misje na zabicia z konkretnych broni, żeby trochę poruszyć rynek i przepływ honoru, ale to wciąż za mało.

Specjalizacje – jak to miałoby działać?

• Gracz wybiera jedną specjalizację, którą rozwija do końca sezonu.
  • Bonus przypisany jest do konta i działa aż do zakończenia sezonu.
  • Każdy poziom upgrade kosztuje określoną ilość honoru.
  • Specjalizacje byłyby dostępne od 50/100 levela, ewentualnie już od startu (do ustalenia).

Przykładowe specjalizacje

• HP: +2 do +20 (10 poziomów)
  • INT: +2 do +20 (10 poziomów)
  • STAMINA: +2 do +20 (10 poziomów)
  • DMG: +1 do +10 (10 poziomów)

Skąd pomysł?

Chcemy, żeby gracze mieli stały cel i motywację do dalszej gry, a honor nie był „martwą walutą”.
Musimy jednak wziąć pod uwagę, że poza bonusami ze specjalizacji istnieją już inne źródła wzmocnień: klasy, perki, klany oraz wyprawy klanowe. Finalnie sumują się one w całkiem pokaźne liczby – choć wartości są stosunkowo umiarkowane.

• Lubię to! 6
  • Uwielbiam 3
Opublikowano

Można to zrobić np. co 10lv  wbijamy dany lv odblokowujemy możliwość rozwijania tej umiejętności.

Przykładowo wbijamy

-10lv (Atut I ) 1dmg

-20lv(Atut II) 2dmg

-30 (Atut III) 3dmg itp itp

• Lubię to! 1
Opublikowano

System gdzie można przewalić mnóstwo honoru? Wchodzę w to.

• Każdy poziom specjalizacji kosztuje rosnącą ilość honoru (np. 500 → 1 000 → 1 500 → …).

• Wartość rośnie progresywnie, aby uniknąć szybkiego "maxowania" specjalizacji.

• Honor staje się kluczową walutą, więc gracze muszą podjąć decyzję: inwestować w specjalizację czy w inne wydatki.

• Limit progresu na tydzień

• Żeby gracze nie „zgrindowali” wszystkiego w pierwszym tygodniu – wprowadzić limit np. 2 poziomy specjalizacji na tydzień.

• Dzięki temu rozwój rozciąga się na cały sezon i utrzymuje motywację.

• Kombinacja honor + misja

• Każdy upgrade wymaga:

• Honor (np. 1000)

• Warunek misji (np. 50 fragów z danej broni)

• Dzięki temu nawet gracze z dużą ilością honoru muszą realnie grać, a nie tylko „kliknąć kup”.

• Podgląd w profilu gracza

• Klikasz na profil innego gracza → pojawia się info: 

• Wybrana specjalizacja.

• Aktualny poziom artefaktu.

• Bonusy, które posiada.

• /specjalizacja → pokazuje: ( W opcjach do wyboru mozliwośc wybrania gracza  ONLINE i sprawdzenia jego specki.)

• Wybraną specjalizację (np. DMG).

• Aktualny poziom (np. Poziom 5/10).

• Bonus jaki daje (np. +5 DMG).

Misja odblokowująca specjalizacje

Wariant ogólny (do wyboru dowolna specjalizacja)

Gracz musi wykonać zestaw wyzwań, które sprawdzają różne aspekty gry:

1. Zabójstwa – np. 200 fragów dowolną bronią.

2. Przetrwanie – np. przeżyć 50 rund bez śmierci.

3. Wsparcie – np. 20 asyst 

4. Aktywność – np. zagrać 10 pełnych map.

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Może być problem jak gracz będzie miał 250 + lvl i full specjalizacji może być ze będzie nie do zabicia szczególnie jak przyjdzie jakiś nowy gracz bliżej resetu ale pomysł jakiś jest

• Lubię to! 3
Opublikowano

Sam zamysł wygląda bardzo dobrze, do tego dołożyć trochę z tego co napisał ramzi, oprócz samego honoru dodać jakieś kreatywne misje, które każdy jest w stanie wykonać z większym bądź mniejszym trudem i wkładem czasowym, co poziom bardziej wymagająca misja i ilość honoru. Dla lepszego przepalania honoru i wydłużenia rozgrywki dałbym możliwość rozwoju każdej specjalizacji do maxa, ale ograniczyć wybór do używania jednej - daje to możliwość grania zróżnicowanymi perkami albo nawet klasami i ciągłe rozwijanie ogólne konta, bo mamy wybór "boosta" do danej sytuacji. Podoba mi się też pomysł z wykonaniem serii zadań, aby w ogóle odblokować menu specjalizacji jakby, wtedy można od 1 poziomu wykonywać zadania i ścigać się w rozwoju tego systemu po resecie, można nawet pomyśleć o jakiejś nagrodzie dla ludzi, którzy ukończą cały system w postaci vipa na 7dni czy coś, o ile będzie on rzeczywiście wyzwaniem

• Lubię to! 1
Opublikowano
20 godzin temu, Proca napisał(a):

Może być problem jak gracz będzie miał 250 + lvl i full specjalizacji może być ze będzie nie do zabicia szczególnie jak przyjdzie jakiś nowy gracz bliżej resetu ale pomysł jakiś jest

To jest coś, czego najbardziej się boję w kwestii tych atutów.

Walczymy od dawna o balans klas i o komfort gry nowych graczy, a Wy chcecie dodać atuty, które jeszcze bardziej zaburzą balans między wyższym i niższym levelem. 

Przytrzyma to ludzi na dłużej, owszem, ale kosztem tego, że nowy gracz będzie miał mniejsze szanse i szybciej się zniechęci niż zostanie. 

Może zamiast dodawania statystyk, dodajcie rozwijanie dodatkowej umiejętności? 

Np. Elektryk - atut dodatkowa błyskawica/dodatkowy dmg do błyskawic za x honoru. 

Komandos - atut w postaci przyspieszenia, mocniejszego odepchniecia z modułu itp. 

Nie zaboli to aż tak, jak +5 DMG czy kolejne dziesiątki HP więcej. 

• Lubię to! 7
Opublikowano
1 godzinę temu, Vezovi napisał(a):

To jest coś, czego najbardziej się boję w kwestii tych atutów.

Walczymy od dawna o balans klas i o komfort gry nowych graczy, a Wy chcecie dodać atuty, które jeszcze bardziej zaburzą balans między wyższym i niższym levelem. 

Przytrzyma to ludzi na dłużej, owszem, ale kosztem tego, że nowy gracz będzie miał mniejsze szanse i szybciej się zniechęci niż zostanie. 

Może zamiast dodawania statystyk, dodajcie rozwijanie dodatkowej umiejętności? 

Np. Elektryk - atut dodatkowa błyskawica/dodatkowy dmg do błyskawic za x honoru. 

Komandos - atut w postaci przyspieszenia, mocniejszego odepchniecia z modułu itp. 

Nie zaboli to aż tak, jak +5 DMG czy kolejne dziesiątki HP więcej. 

chemikowi np wydłużyć czas zatrucia o 1s czy cos albo dorzucić mu dodatkowa trutkę, jest to na pewno lepszy pomysł jak dodatkowy dmg czy hp, potem będą biegać z dodatkowymi 24 dmg i 300hp

Opublikowano

Wszystko fajnie pięknie chłopacy a pomyślał ktoś o BALANSIE tych waszych pomysłów. Każda klasa będzie musiała mieć przemyślane "COŚ" zeby nie odstawalo i nie było ze CHEMIK ma OP a komandos to ma ussles.

Z miłą chęcią przeczytam dla pierwszych dwóch stron propozycje jakąś rozpiske ( załóżmy dla 20 klas) :)

Ilu jest tych nowych graczy? osobiście naliczyłem 4 ( opierałem sie na nieznajomości serwera typu wpisz /misje  oraz podstawowe pytania) nie widze potrzeby aby robic wszystko pod nowych graczy jak mozna mieć zaufany krąg 100 graczy którzy grają od sezonu do sezonu i to w głównej mierze oni przyczyniają się do rozwoju serwera bo nanoszą poprawki.
Dlatego co zaproponowaliście jest może i dobre mimo wszystko czekam na jakąś obszerniejszą propozycje do przeczytania niżeli " o o mozna to i to i tak i git" :D

• Inwestor
Opublikowano

Wiem że może wyjdę na takiego starego nieogarniaka i nie jestem może aż tak wielkim ekspertem w tym temacie (tj nie wiem ale się wypowiem), ale z mojej perspektywy w grze jest już wszystko, co potrzeba do dobrej zabawy. Takie atuty/specjalizacje byłyby dla mnie raczej zbędnym dodatkiem.

Nie do końca rozumiem też przekonania, że „nie ma co robić z honorem i nazwaniem jej jako martwej waluty”. Również też nie spotkałem się z tym, żeby ktokolwiek wspomniał o dużej ilości posiadania honoru. Moim zdaniem opcji wydawania jest naprawdę sporo. Kto lubi expić - inwestuje w exp poza lokatą, inni w ulepszenia, inni w klan, a ja sam chętnie wydaję honor na rozwój perków i ich losowanie, jeśli dany perk mi się nie spodoba.

Jeśli już coś zmieniać, to raczej w kierunku dodania większej liczby bonusów w sklepie albo jak @ Vezovi  wspomniał rozwój umiejętności, albo ograniczenia zdobywanego honoru, jeśli rzeczywiście jest go aż tak dużo.

Natomiast atuty/specjalizacje jako następny dodatek, mogłyby mocno namieszać w balansie szczególnie przy większym lvl, a to - przynajmniej według mnie - nie jest w tym momencie potrzebne i wywoływało by dość sporo kontrowersji, podzielnych zdań. Mamy już klany, misje, itp.

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
  • Właściciel
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Finalnie podjęliśmy decyzję, że na ten moment nie wprowadzimy takiego systemu.
Wysłuchaliśmy opinii graczy, zarówno z forum, jak i bezpośrednio z serwera i uznaliśmy, że wprowadzenie tego rozwiązania mogłoby okazać się strzałem w kolano pod względem aktywności, szczególnie dla nowych graczy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę na serwerze.

• KAT 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.