Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
Opublikowano

fnvUKro.webp.85993780fc79655ca31c50040102c210.webp

green1.webp.8c6b9009b410af5219e94acf08db6c07.webp.44b0b9b1a182ebc87c12f38e53030445.webp

gdfhf.png.d5c792e7ce740d50553bf021d602a556.png

Z najnowszych badań, przeprowadzonych przez platformę edukacyjną Centrum Profilaktyki Społecznej wynika, że co 5 Polak spełnia kryteria pracoholizmu. Badania zostały przeprowadzone na grupie 1000 osób, które spełniają się w różnych zawodach, aż 7,8% przyznało, że jest uzależnione od pracy. Można się zastanawiać, co tak motywuje rodaków do ciężkiej pracy, ale większość z nas zna już te szarą rzeczywistość: kredyty, leasingi, czy chęć utrzymania życia na pewnym poziomie. Najwyższy wskaźnik pracoholizmu wskazano w zawodach: medycznych, transportowych, prawniczych i budowlanych.  Według socjologa dr. Mariusza Z. Jędrzejki pracoholizm w Polsce nie wynika z biedy, a z chęci życia ponad siły.

A ty ile godzin dziennie zazwyczaj pracujesz? Czy czujesz presję, żeby pracować więcej niż potrzebujesz?

źródło: 1

green1kopia.webp.ce55b6cd8e2a4a59b27d3705887dfaea.webp.ac2af4e40b78ef1a03d0fed3badaccbb.webp

• Lubię to! 5
  • Uwielbiam 2
  • Premium
Opublikowano

Ja pracuje w sumie tak 8\9 godzin. Myślę, że chce pracować więcej ze względu na lepsze pieniążki i zaoszczędzenia na przyszłościową wyprowadzkę oraz zakupieni pewnych potrzebnych mi rzeczy :)

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • Mistrz Ruletki
Opublikowano

Pracuję po 8 godzin i czasami zostanę na jakieś nadgodzinki, ale to też nie codziennie i nie na każdym wolnym dniu grafikowym.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Moim zdaniem to nie "chęć" utrzymania na dobrych warunkach tylko przymus i myślenie "jeżeli nie będę żył na wystarczająco dobrych warunkach nie będę nic znaczył".  Również widok kilku tysięcy raz w miesiącu na koncie bankowym daje dopamine co uzależnia od pieniędzy a potem od pracy żeby mieć tych pieniędzy więcej. Nie ma nic lepszego niż nie mieć czasu myśleć o własnych problemach i refleksji dzięki natłoku obowiązków w pracy.

Osobiście nie pracuje zbyt dużo, jednak od 16 roku życia byłam do tego zmuszona tylko po to żeby móc jakkolwiek żyć, co też mogło się przyłożyć do potencjalnego pracoholizmu. 

Podobno pracoholizm również zaczyna być przekazywany w genach. 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.