Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Fisha

"Co oznacza dla Ciebie..." Pytanie na dziś 02/09/2025

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

p2(3).webp.216ef6327d770bf6897d31c2608105e8.webp

Co oznacza dla Ciebie „życie w zgodzie ze sobą”?

• Lubię to! 4
  • Uwielbiam 6
  • Donator
Opublikowano

Dla mnie życie w zgodzie ze sobą to codzienne wybory, po których mam spokojną głowę.
Robię to, co mnie cieszy i rozwija, a nie to, co ma dobrze wyglądać u innych.
Mówię tak, kiedy widzę sens. Mówię nie, kiedy go nie ma. Daję sobie prawo do odpoczynku, do błędów i do zmiany zdania.

Szczęście traktuję trochę jak taki kompas, nie jak metę, bo nie chodzi o idealne życie, tylko o to, żeby iść swoją drogą i nie tracić do siebie szacunku.
Czasem wystarczy zwolnić, złapać oddech i wrócić do rzeczy, które naprawdę dają uśmiech. Reszta to szum.

• Lubię to! 3
Opublikowano

W sumie to głownie organizuje tak dzień żeby mimo wszystko mieć chwile dla siebie i wykorzystać ją np na odpoczynek który jakby nie patrzeć jest dość ważny. Warto tu też zaznaczyć błędy które popełniamy bo wiadomo nie każda decyzja jest super w naszym życiu i zdarza się że coś  pójdzie nie tak to nie obwiniam siebie i próbuje to jakoś poprawić/znaleźć lepsze rozwiązanie bo wiadomo każdy je popełnia i z każdej sytuacji jest zawsze jakieś wyjście :) I co najważniejsze akceptuję siebie i jeśli cos mi nie pasuje to próbuje to zmienic( nie zawsze wychodzi) XD ale próby są! Pozdrowionka moi mili!

• Lubię to! 3
Opublikowano

Dla mnie „życie w zgodzie ze sobą” oznacza coś znacznie głębszego niż modne hasło, które pojawia się w poradnikach o „self-care”. To taki stan, w którym człowiek przestaje zakładać maski wymuszone przez innych i zaczyna żyć w rytmie, który sam dla siebie uznał za naturalny.

To nie znaczy, że codziennie budzę się w poczuciu zen i szerzę miłość do całego świata – wręcz przeciwnie. Życie w zgodzie ze sobą bywa trudne, bo wymaga odwagi do przyznania się: „to mi nie pasuje”, „tego nie chcę”, „tutaj kończą się moje granice”. A granice wcale nie są mile widziane – świat lubi ludzi elastycznych, podatnych, łatwo dostosowujących się do schematów.

Dla mnie to także świadomość, że nie muszę udawać, że lubię owoce tylko dlatego, że ktoś mówi, że „zdrowe”. Że mogę cenić sobie ciszę bardziej niż imprezę, rolki bardziej niż siłownię, a pisanie artykułów o sprawach trudnych bardziej niż odhaczanie kolejnych lajków. To umiejętność patrzenia w lustro i akceptowania tego, co widzę – nawet jeśli to siwe włosy, zmęczone oczy i kilka blizn, fizycznych czy psychicznych.

Życie w zgodzie ze sobą to też branie odpowiedzialności: skoro wybieram taką drogę, to ponoszę konsekwencje. Ale wolę trudności na własnych zasadach niż wygody, które są cudzym scenariuszem.

Krótko mówiąc – to życie, w którym nie muszę grać roli w teatrze, którego nie wybrałem.

• Sponsor
Opublikowano

To akceptacja samego siebie i wyborów, które nie zawsze są takie jak byśmy pierwotnie chcieli.

• Lubię to! 4
  • Zasłużony
Opublikowano

Życie dyktowane własnymi przekonaniami, zamiast ograniczać się do norm narzucanym nam przez społeczeństwo.

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 2
Opublikowano

Tak jak koledzy wyżej akceptowanie siebie, nawet jeżeli coś ci nie wychodzi. Podejmowanie ryzyka z możliwością udania się lub porażki. 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Świadomość siebie i swoich emocji, umiejętność dania sobie czasu na przeżywanie różnych sytuacji w sposób jaki organizm tego potrzebuje i brak poczucia winy za to. Znajomość własnych granic i umiejętność powiedzenia na głos "nie". 

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.