Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Gość

[17] Starcie poglądów — Labele vs Tekki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

image(2).webp.853e38a9c542c60a51a8b255b44263f5.webp

Goście siedemnastej odsłony tej serii to:

@ Tekki oraz @ Labele

rr.webp.fc86b5bc01c509d585351f635214005e.webp

W komentarzach zapraszam do dyskusji i wyrażenia swojej opinii na podane niżej pytania.

Czy lojalność wobec przyjaciela jest ważniejsza niż lojalność wobec zasad?

Przede wszystkim to miłego czytania wszystkim, natomiast odnosząc się do pytania, uważam że to temat dość głęboki i ciężki do jednoznacznej klarownej oceny. Oczywistym jest, że lojalność wobec osób nam bliskich jest bardzo ważna. Jednak posiadanie swoich zasad jest i przestrzeganie ich jest bardzo ważne i według mnie świadczy o człowieku z którym mamy do czynienia. Zasady są tym co odróżnia nas od zwierząt, umożliwiając nam względnie poprawną koegzystencję. Obie wartości są jak dla mnie ważne, lecz wybór która jest ważniejsza jest według mnie zależny od sytuacji i ciężki do wskazania bez konsekwencji.

Tak, lojalność przyjaciela jest ważniejsza z powodu więzi, która łączy nas z tą osobą, zasady są ustalane przez ludzi, aby kontrolować społeczeństwo.

Lojalność wobec grupy czy lojalność wobec prawdy – co powinno mieć pierwszeństwo w sytuacjach konfliktowych?

Myślę, że tak jak w każdej sytuacji konfliktowej tak i tutaj powinno się znaleźć względnie złoty środek i zachować lojalność wobec grupy, ale nie odwracając się od prawdy, wręcz preferowałbym osobiście przychylność do prawdy, gdyż często to i tak ona wychodzi na jaw i bierze górę.

W mojej opinii ważniejsze jest, aby wspierać grupę, lojalnych przyjaciół. Nawet jeśli przyjaciel źle postąpił, to stanę po jego stronie, ale nie wyklucza to faktu, że powiem mu, że to był błąd.

Czy ludzie zasługują na drugą szansę… zawsze?

Tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów, więc osobiście uważam, że trzeba dawać ludziom drugie szanse. Oczywiście nie można przesadzać i dawać trzecich, czwartych itd. Jednakże druga szansa należy się większości ludzi. Słowo większość jest tutaj jednak kluczowe, ponieważ nie uważam, że wszystko co zaszło można wybaczyć. Dla przykładu zdrada jest może być dla sporej części niewybaczalna i jest to w pełni zrozumiałe i zgadzam się z tym, że zdrada w związku raczej jest nie wybaczalna.

Nie, czasami można dać komuś szansę, ale nie można tego robić zawsze.

Czy szacunek należy się każdemu – niezależnie od jego poglądów i zachowania?

Szacunek to coś co powinien otrzymywać od innych każdy człowiek, nawet jeśli się z nim nie zgadzamy kompletnie to należy mu się minimalny szacunek. Czyjeś poglądy polityczne, wiara, kolor skóry, stan materialny nie zmienia tego, że jest człowiekiem i należy go szanować jak każdego innego. Oczywiste, że są przypadki, które nie zasługują na owy szacunek, ale może dla dobra dyskusji nie będę przytaczał takowych osób, lecz należy zaznaczyć, że od każdej reguły są wyjątki i ta niestety też zawiera takie wyjątki.

Nie, niektórzy ludzie nie zasługują na szacunek. Aby taki mieć, trzeba na niego zapracować.

Czy błędy z przeszłości powinny przekreślać człowieka na zawsze?

Jak dla mnie odpowiedź  na to pytanie może być taka sama jak na pytanie 2. Wszystko zależy od sytuacji i wagi popełnionego błędu.

Nie, błędy z przeszłości nie powinny przekreślać człowieka na zawsze. Każdy może się zmienić i nauczyć na swoich błędach. Ważne jest, żeby dać komuś szansę poprawy, a nie tylko ciągle go oceniać za to, co zrobił kiedyś.

• Donator
Opublikowano
23 minuty temu, Colette. napisał(a):

Tak, lojalność przyjaciela jest ważniejsza z powodu więzi, która łączy nas z tą osobą, zasady są ustalane przez ludzi, aby kontrolować społeczeństwo.

oj tak faworka :sigma: (napewno pisał to tekki :beka: )

• Haha 2
  • Sponsor
Opublikowano

Poglądy dosyć różne, ale obie strony mają trochę racji i z każdej wypowiedzi można wyciągnąć coś sensownego. 👍

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.