Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Gość

[Gilette tłumaczy #10] Czym karmi się Irytująca?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Schadenfreude.

Na naszym forum jest taka postać – Irytująca. Wszyscy ją znają. Niektórzy próbują ignorować, inni reagują złością, jeszcze inni – z niejakim rozbawieniem. Ale jedno jest pewne: kiedy tylko komuś powinie się noga, kiedy ktoś coś sknoci, kiedy na jaw wyjdzie czyjś mały dramat – ona jest pierwsza, by to zauważyć. I, co ważniejsze, pierwsza, by się uśmiechnąć.

Tak, moi drodzy. Dziś będzie o Schadenfreude.

To niemieckie słowo, które zgrabnie i precyzyjnie opisuje emocję trudną do uchwycenia po polsku: radość z cudzego nieszczęścia. Brzmi okrutnie? Może. Ale zanim podniesiemy kamień moralności, warto chwilę się zatrzymać. Bo czy naprawdę jesteśmy od tego całkiem wolni?

Co to jest ta cała Schadenfreude?

Schadenfreude to coś więcej niż tylko nieładna radość. To uczucie, które pojawia się niekiedy wbrew naszej woli, czasem niepostrzeżenie. Kiedy ktoś, kogo nie lubimy, zostaje publicznie zawstydzony. Kiedy celebryta, którego życie wydaje się zbyt idealne, ma chwilę upadku. Kiedy ktoś, kto zawsze wiedział lepiej, nagle popełnia błąd.

Irytująca, jak sama nazwa wskazuje, nie ukrywa swojej Schadenfreude. Ona ją celebruje. Wrzuca emotki, sypie złośliwostkami, przypomina stare porażki. Niektórzy mówią: wredota. Ale czy na pewno? A może po prostu... lustro?

Lustro naszych emocji

Przyjrzyjmy się sobie. Czy nigdy nie poczuliśmy wewnętrznej satysfakcji, gdy szef, który zawsze nas krytykował, sam się pomylił? Gdy ten cwaniak z liceum, co dziś jeździł BMW, stracił pracę? Gdy influencerka, której zdjęcia wyglądały jak z katalogu, nagle napisała post o depresji?

To nie znaczy, że jesteśmy źli. Jesteśmy ludźmi. Schadenfreude to emocja społeczna. Ewolucyjnie pomagała nam zrozumieć, że nawet najsilniejsi mogą upaść. Że świat bywa sprawiedliwy. Że hierarchia może się zmienić. To trochę jak patrzenie, jak lew się potyka. Czujemy, że świat znów ma sens.

Dlaczego to takie przyjemne?

Bo daje ulgę. W świecie, w którym wszyscy się porównują, w którym sukcesy innych są na wyciągnięcie scrolla, cudza porażka bywa jak haust świeżego powietrza. Nie jesteśmy sami. Nie tylko nam nie wychodzi. Nie jesteśmy najgorsi.

Nie chodzi o to, by być złym. Nie chcemy nikomu źle życzyć. Ale kiedy ten idealny obrazek pęka – czujemy ulgę. Może nawet lekką radość. Może nawet – Schadenfreude.

Różne oblicza Schadenfreude

Psycholodzy rozróżniają kilka odmian tego uczucia:

1. Rywalizacyjna – pojawia się, gdy konkurent ponosi porażkę. Cieszymy się, bo dzięki temu czujemy się lepsi.

2. Sprawiedliwościowa – satysfakcja z tego, że ktoś „dostał za swoje”. Nie złośliwa, ale... „zasłużona”.

3. Zbiorowa – występuje w grupie wobec innej grupy. Kibice rywalizujących drużyn, społeczności internetowe, narodowe animozje – im więcej nas, tym weselej (i bardziej bezrefleksyjnie).

Schadenfreude w kulturze masowej

Nie ma się co oszukiwać – media i internet karmią nas Schadenfreude codziennie.

• Nagłówki w stylu: „Zobacz, jak wygląda teraz gwiazda serialu X!”

• Kompilacje porażek na YouTube.

• Memy z politykami w kompromitujących sytuacjach.

Dlaczego to działa? Bo pozwala nam przez chwilę poczuć się ponad tymi, których na co dzień idealizujemy albo którym zazdrościmy. Zdejmuje z piedestału. A my… lubimy, kiedy ktoś z góry wraca na ziemię.

Cień zawiści

Czasem Schadenfreude to nie tylko „śmiech z drugiego rzędu”, ale też wyraz własnego poczucia niespełnienia. Gdy nie czujemy się docenieni, cudze potknięcie działa jak antynagroda pocieszenia. „Skoro jemu też nie wyszło – może ze mną nie jest aż tak źle”.

Ale to śliski grunt. Bo jeśli radość z czyichś błędów staje się naszym głównym źródłem satysfakcji, to znaczy, że coś u nas nie gra.

Gdzie kończy się granica?

Między Schadenfreude a okrucieństwem jest cienka linia. Można ucieszyć się z tego, że arogant dostał nauczkę – ale czy trzeba go jeszcze kopać? Można przyznać, że los bywa sprawiedliwy – ale czy musimy to ogłaszać z fanfarami?

Internet nie zna umiaru. Forum, na którym pisze Irytująca, też nie. Komentarze lecą szybciej niż myśli, memy wyprzedzają refleksję. Łatwo się w tym pogubić.

Schadenfreude kontra empatia

Czy te dwie emocje się wykluczają? Niekoniecznie.

Można odczuwać chwilową satysfakcję z czyjejś wpadki – i jednocześnie nie życzyć tej osobie źle. Można się zaśmiać, ale później pomyśleć: „Kurczę, nie chciałbym być na jego miejscu”.

Empatia nie musi tłumić Schadenfreude. Może ją tylko wyciszyć. Ucywilizować.

Irytująca jako objaw

Irytująca jest jak objaw. Nie choroba, ale jej zewnętrzna manifestacja. Pokazuje to, co wielu z nas czuje, ale nie mówi. Śmieje się głośno z tego, co inni obśmiewają po cichu. Jest papierkiem lakmusowym naszych zbiorowych emocji.

Czy to dobrze? To zależy. Jeśli śmieje się z potknięcia, ale nie depcze leżącego – może to nawet oczyszczające. Ale jeśli Schadenfreude staje się sposobem na życie, na relacje z ludźmi, na budowanie własnej wartości – robi się niebezpiecznie.

Jak trenować świadomość?

Skoro już wiemy, że Schadenfreude nas dotyczy, może warto przyjrzeć się jej bliżej. Można zadać sobie kilka prostych, ale niewygodnych pytań:

• Co mnie tak naprawdę cieszy w tej sytuacji?

• Czy to mówi coś o tej osobie… czy może o mnie?

• Czy byłbym w stanie powiedzieć to samo na głos?

• Czy to uczucie prowadzi mnie ku czemuś dobremu?

Bo świadomość to pierwszy krok. A od świadomości już blisko do wyboru: chcę śmiać się z, czy śmiać się obok?

A może śmiech to zdrowie?

Nie demonizujmy też wszystkiego. Czasem czyjaś wpadka naprawdę jest śmieszna. Czasem życie samo pisze zabawne scenariusze. I jeśli potrafimy się z tego śmiać, nie depcząc nikogo przy okazji – to chyba w porządku.

Może Irytująca właśnie to robi – śmieje się pierwsza. Ale może my powinniśmy nauczyć się śmiać... mądrzej?

Na zakończenie

Irytująca pewnie przeczyta ten tekst i wrzuci gif z popcornem. I dobrze. Może to znów uruchomi lawinę komentarzy. Ale może też – kto wie – ktoś z nas się zatrzyma. Zastanowi. Może nawet powie: hej, też tak mam. I to będzie już dużo.

Bo wszyscy mamy w sobie trochę Irytującej. Tylko pytanie: co z tym zrobimy?

I jeśli dotarłeś aż tu – to dzięki. Może właśnie zrobiłeś pierwszy krok w stronę lepszej wersji siebie. Albo po prostu dobrze się bawiłeś. Jedno i drugie jest okej.

Schadenfreude? Tak, znamy to. Ale znamy też empatię. I jedno nie musi wykluczać drugiego.

• Opiekun CS 2
Opublikowano

Zwykle nie czytam takich rzeczy ale tutaj przeczytałem do końca z zainteresowaniem.  Tytuł może i nie zdradza za wiele ale ogólnie bardzo interesujące to było.

• Uwielbiam 1
Opublikowano

Jestem pewien, że nigdy bym nie wygooglował co to oznacza, lecz jak zacząłem czytać to nawet nie wiedziałem kiedy doszedłem do końca. Dobra robota - zwięźle i na temat! Tak trzymaj!

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.