Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor
Opublikowano

DNIA(22).png.2181eda00d0a43a4eeccc0d5b08fe9a6.png

66d.png.03e6d9aff63f9bc766ebbcf021ea2ad7.png.b5e6b6c0b7a2f41dc3c2c42161f1f34d.png

undefined

Dziś mówimy po prostu „Lany Poniedziałek”, ale dawniej istniały dwa odrębne zwyczaje: Śmigus i Dyngus. 

Śmigus polegał na symbolicznym biciu gałązkami wierzby (lub palmami) oraz polewaniu wodą – miało to znaczenie oczyszczające i odnawiające, związane z budzeniem się wiosny i nadzieją na zdrowie oraz płodność.

Dyngus z kolei był formą wiosennego kolędowania. Chłopcy odwiedzali domy, śpiewając, płatali psikusy, a w zamian oczekiwali „wykupu” – najczęściej w postaci pisanek, słodyczy czy innych darów. Odmowa mogła się skończyć psikusem lub oblewaniem wodą.

Z czasem oba obrzędy się zlały, a dziś dominującym elementem stało się właśnie polewanie wodą – najczęściej w żartobliwym, towarzyskim klimacie.

66d.png.03e6d9aff63f9bc766ebbcf021ea2ad7.png.b5e6b6c0b7a2f41dc3c2c42161f1f34d.png

Źródła: 12

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 6
  • Opiekun CS 1.6 CLASSIC
Opublikowano

Piękne czasy nieskończona ilość wody z hydrantu, który się odkręcało na osiedlu. Bywało że w aptece brakowało strzykawek bo całe osiedla chodziły i kupowały.

• Uwielbiam 2
Opublikowano

Jakoś straciłem chęci do bawienia się w to święto kilka lat temu :peepoJuice:

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • Donator
Opublikowano
7 minut temu, FUTUBA. napisał(a):

My z kolegami za gówniaka zawsze nazywaliśmy to Śmigusem Dyngusem, o lanym poniedziałku dowiedziałem się parę lat później 

U mnie tak samo

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Kiedyś to się działo w lany poniedziałek, teraz to pewnie w 80% przypadkach by policja była wezwana XD

• Haha 1
  • Junior Admin
Opublikowano

Pamiętam jak za dzieciaka do 12 sąsiedzi nie wychodzili z domów bo wiedzieli, że się gdzieś na nich czaimy cała zgrają, a teraz.. przykład z dzisiaj dzieciaczek kilku letni strzelił z pistoletu na wodę w stronę grupy nastolatków, która siedziała na ławce i awantura na pół osiedla była - za naszych czasów by było zdecydowanie inaczej.

• Przykro mi 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.