Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor
Opublikowano

c1.png

22g.png.0a7b51dd6a139b79ae949c671c791d79.png.82d716e984c666952e380b20c7a5960e.png

Wielka Sobota: Czas ognia i wody, czuwania i oczyszczenia - Wydarzenia ...

Na terenach południowo-wschodniej Polski – w Małopolsce, na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie – Wielka Sobota była nie tylko dniem święcenia pokarmów i oczekiwania na Zmartwychwstanie. Mieszkańcy wsi praktykowali wtedy rytuał palenia ognia, który miał głęboko zakorzenione znaczenie symboliczne i magiczne. Na rozstajach dróg, przy domach, a czasem na środku wiejskiego placu, rozpalano ogniska, w których palono stare, niepotrzebne przedmioty, a nawet rzeczy należące do zmarłych. Szczególnie ważne było, by z domu wynieść wszystko, co „stare, popsute i nieczyste”, by razem z ogniem „wypalić” to, co złe i martwe – i zrobić miejsce dla nowego, czystego życia, które miało nadejść wraz ze Zmartwychwstaniem. Dym z ognisk miał odpędzać złe moce, choroby, uroki i złe duchy. Popiół ze świętego ognia często zbierano i przechowywano przez cały rok – sypano go później na pola, by zapewnić urodzaj.

22g.png.0a7b51dd6a139b79ae949c671c791d79.png.82d716e984c666952e380b20c7a5960e.png

Źródła: 12

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 6
  • Moderator
Opublikowano

@  moordeks u ciebie tego nie praktykują przypadkiem nadal? 

Dziwne te zwyczaje u nas choć nigdy nie byłem świadkiem czegoś takiego i przez długi czas nawet nie wiedziałem że to jakaś tradycja u nas 

• Lubię to! 3
Opublikowano

Słyszałem ostatnio o podobnym zwyczaju natomiast tam się chyba paliło złe postacie :) 

• Lubię to! 3
  • Donator
Opublikowano
50 minut temu, Tekki napisał(a):

@  moordeks u ciebie tego nie praktykują przypadkiem nadal? 

Dziwne te zwyczaje u nas choć nigdy nie byłem świadkiem czegoś takiego i przez długi czas nawet nie wiedziałem że to jakaś tradycja u nas 

Nie, na placu kościoła robi sie ognisko i ksiądz coś gada, tyle

• Lubię to! 3
Opublikowano

Czasy się zmieniają jak szalone - pewnie za 10/20/30 lat się znowu zwyczaje zmienią. Naturalna kolej rzeczy :D

• Lubię to! 3
Opublikowano

Siema.

Czasy sie zmieniają to prawda, ale za 5 lat polska będzie mówiła po niemiecku dlaczego ? sami sobie na to odpowiedzcie :D

Regards 

Krolewskie

• Lubię to! 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.