Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
FUTUBA.

"Czy bieda to...?" Pytanie na dziś 20/04/2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Winą systemu są często niskie zarobki w pewnych branżach, w których zdecydowanie powinny być one wyższe, lecz typowa bieda to wina czlowieka.

• Lubię to! 4
Opublikowano

Widziałem, jak korporacje zabierają  farmerom wodę, a potem ziemię. Jak zmieniają Night City w maszynę do łamania ludzi, do drenowania ich z pieniędzy, ze szczęścia, z marzeń. Od dawna kontrolują nasze życie, a teraz chcą sięgnąć po nasze dusze! Ja wydałem im wojnę nie dlatego, że uwiera mnie kapitalizm... i nie z żalu za dawną Ameryką. To jest wojna ludzi przeciw systemowi, który wymknął się spod kontroli. Walka z pier*olonymi siłami entropii, rozumiesz?! :peppeyes:

• Lubię to! 4
  • Moderator
Opublikowano

Oczywiste, że część ludzi doświadcza biedy tylko i wyłącznie ze swojej winy, czysto z winy systemu raczej człowiek nie bieduje. Według mnie jednak taki ogólny "niski poziom życia" czy bieda jest spowodowany zarówno działaniami nas samych, ale także w sporej części systemu w którym żyjemy.

• Lubię to! 5
Opublikowano

systemu ale i również człowieka

• Lubię to! 5
Opublikowano

Człowieka. Są różne zawody gdzie się zarabia krocie wystarczy porobić sobie kursy albo skończyć jakieś lepsze studia i człowiek by godnie żył, ale to musi być chęć człowieka.

• Lubię to! 5
Opublikowano

myśle ze jedno i drugie ponieważ człowiek może sobie sam zniszczyc zycie ale tez i wina systemu niskie zarobki

• Lubię to! 4
Opublikowano

Jedno i drugie, ale bardziej wina człowieka 

• Lubię to! 3
Opublikowano

+1 jak wyzej

• Lubię to! 2
  • Inwestor
Opublikowano

Ciężko powiedzieć, to zależy od środowiska, z którego człowiek się wywodzi, czy ma jakieś problemy depresyjne, bądź choroby genetyczne. Nie zawsze jest to wina człowieka, czasem człowiek nie jest tego świadom, nie jest w stanie normalnie funkcjonować na tyle by móc pozwolić sobie na przyzwoite życie, ale zakładając przeciętnego Kowalskiego, to po części może być jego winą, ale zawsze też można wszystko zmienić. 

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.