Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie czytelnicy (mam nadzieję, że będą tacy), Napisałem krótki artykuł na jedne z przedmiotów na studiach. Nie chcę jednak żeby utknął na zawsze tylko w karcie odpowiedzi. Dlatego też wrzucam wam w ramach lektury podczas przerwy w graniu. :mmmDOG: Bardzo mile widziana będzie krytyka tego "dzieła", proszę jednak mieć na uwadze, że dawno nie pisałem dłuższych wypowiedzi i spójność artykułu może trochę leżeć. Jeśli podoba się wam mój styl pisania i będzie odzew, to napiszę więcej. Tymczasem zapraszam do lektury i nieograniczonej słowami krytyki. :jaspersalut:

christian bale joker GIF 

Artykuł powstał jako odpowiedź (lub opinia) do wykładu Ryszarda Kapuścińskiego „Spotkanie z innym”. Gdzie koncentruje się na analizie relacji między człowiekiem a „Innym” – osobą, która pochodzi z odmiennego kręgu kulturowego, ma różne doświadczenia, wartości i sposób myślenia. Kapuściński wskazuje na historyczne, społeczne i psychologiczne mechanizmy związane z ludzką percepcją różnorodności. Podkreśla również, jak ważne jest budowanie mostów dialogu w obliczu globalizacji i narastających napięć międzykulturowych.

Ja wam kurwa dam multi kulti - Memy.pl

Globalizacja ma swoje wady i zalety – tak jak wszystko na świecie. W samym założeniu globalizacja nawiązuje do utopii, w której każdy każdego szanuje i nie faworyzuje żadnej grupy społecznej czy rasowej. Komunizm jest najlepszym przykładem szczytnej idei, która nie działa w naszym świecie. Czym zatem jest globalizacja skoro można ją porównać do komunizmu? Otóż globalizacja to zjawisko otwierania się gospodarek i granic państwowych. Jest ona wynikiem większej dynamiki handlu i przepływu kapitału, ruchu ludzi i idei, rozpowszechniania się informacji, wiedzy i technologii. Jednak czy każdy aspekt globalizacji jest taki jak oczekiwano? Niestety różnice kulturowe czasami są zbyt duże i osoby z kompletnie dwóch odmiennych światów będą miały większy problem w komunikacji i zrozumieniu drugiej strony. Często niezrozumienie nas samych powoduje swego rodzaju wewnętrzny opór i brak otwartości.

Ze strony biologicznej strach wobec obcego jest systemem obronnym, który pozwala nam przetrwać. Nie uważam również, że w każdym aspekcie trzeba go przezwyciężać. Strach ten też jest efektem już nabytych doświadczeń w życiu codziennym. Boimy się w pewnym sensie aut, boimy się noży i ten strach powoduje, że obchodzimy się z nimi z rozwagą. Ten strach i doświadczenia przekazujemy reszcie naszego społeczeństwa lokalnego np. w formie edukacji dzieci, memów. Stereotypy również są formą społecznej myśli. Często są krzywdzące wobec podmiotu, ale w końcu stereotypy powstają na bazie kolektywnych doświadczeń z przeszłości. Czyli nie koniecznie reprezentują obecny stan rzeczy, a przeszłość.

Przed multikulti vs po multikulti memy, gify i śmieszne obrazki facebook,  tapety, demotywatory zdjęcia

W kontekście globalizacji coraz częściej dochodzi do konfrontacji różnych kultur. Ryszard Kapuściński analizuje, w jaki sposób lęk przed odmiennością wpływa na relacje między ludźmi. Pan Ryszard na swoim wykładzie „Spotkanie z innym” wskazuje empatię i autorefleksję jako fundamenty dialogu i owocnego spotkania z odmiennością. Jednakże jak dużo jest ludzi – tak samo dużo podziałów. Te podziały mnożą się im bardziej zawęzimy krąg wokół człowieka. Globalnie – płeć i kolor skóry(potocznie rasa), dalej świat można podzielić na kontynenty, które są zróżnicowane kulturowo. Daje nam to podział na kraje. W krajach są różne religie, które wpływają na różne regiony każdego kraju. Te regiony nazwijmy np. województwa, które dzielą się na gminy, miasta i wsie. Mieszkańców miasta dzieli dzielnica, blok, mieszkanie i rodzina. W samych rodzinach zdarza się rywalizacja np. o majątek. Podziały istnieją na każdym poziomie naszego życia i ostatecznie każdy z nich może być punktem zapalnym, powodującym konflikt, a w efekcie brak dialogu i empatii.

Balkan Memes sur X : "https://t.co/gsAZs7H7yk" / X

Strach i rywalizacja są nieodzowną częścią każdego zwierzęcia (i rośliny) na świecie. Choć idee przedstawione w wykładzie są trudne do realizacji w praktyce, mogą być skutecznym narzędziem w łagodzeniu napięć społecznych. Takie apele, jak wykład Pana Ryszarda służą szczytnej idei i nadają nam kierunek, w którym powinniśmy dążyć. Poza sferą filozoficzną nie mają odwzorowania na skalę globalną, jeśli nie będą wprowadzane (tak jak wspomniany komunizm) tyraniczną siłą.

GODsBESTCARD

Dzięki za chwilę uwagi katowiczu, napisz mi co sądzisz o temacie lub artykule. Przyjmuję także propozycje na temat następnego artykułu, który pojawi się, gdy ten będzie miał jakiś czytelników.  :dogosmile:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.