Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

windowless-plane-728x400-770x400.jpg

Inicjatywa stworzenia samolotów bez okien została przedstawiona niespełna miesiąc temu przez jedną z francuskich firm projektowych. Kilka dni później firma z Wielkiej Brytanii stwierdziła, że da się to wykonać. Aby nie być gołosłownym zapowiedzieli również, że samoloty zostaną wydane na rynek w ciągu następnych 10 lat. Nie pozostaje nam nic innego jak wierzyć im na słowo i wyczekiwać aż obietnica dojdzie do skutku.

Dotychczasowe okna w samolotach miałyby być zastąpione wyświetlaczami HD, które umożliwiałyby podziwianie widoków przez pasażerów i oglądanie co w danej chwili dzieje się z samolotem (co zresztą jest głównym założeniem tej innowacji).

Pomysł ten bazuje na technologii używanej w nowoczesnych telefonach komórkowych oraz telewizorach. Elastyczne ekrany według ustalonego projektu będą posiadały również dodatkowe, ciekawe funkcje. Jedną z nich ma być wgrana gama obrazów do wyboru przez pasażera. Kolejną dosyć interesującą funkcją, choć ciężko sobie ją wyobrazić, ma być możliwość "surfowania" po Internecie.

HT_windowless_plane_2_sk_141028_16x9_992

Rocznie zużywamy ponad 832 000 litrów paliwa na pasażerskie podróże powietrzne, produkując przy tym 700 000 000 ton tlenku węgla. Według wstępnych analiz, przezroczyste samoloty będą lżejsze co przełoży się na mniejsze zużycie paliwa w przemyśle lotniczym. Definitywnie jest to dobra wiadomość, tym bardziej że od wielu lat podejmowano próby zmniejszenia zużycia paliwa. Popierając tą sprawę, można podać przykład samolotów transportowych, które również nie bez powodu są bez okien.

Liczę na to, że pomysł zgodnie z obietnicami wejdzie w życie. Prawdopodobnie dla osób, które panicznie podchodzą do takich widoków samoloty standardowe nie wyjdą z mody. Mimo to ja osobiście chciałbym to przetestować już dzisiaj, pomijając fakt, że teoretycznie to cacko jeszcze nie istnieje :D

materiały z: wiedzoholik.pl

• Lubię to! 1
Opublikowano

Te kopiowane artykuły, które już widziałem zaczynają mnie nudzić.

Gdzie jest jakaś twoja inicjatywa, w końcu jesteś "Redaktorem"..

Opublikowano

Skąd takie zarzuty, że artykuł został skopiowany? Pisałem go od 0, jak resztę zresztą wykorzystując jedynie materiały i informacje zawarte w źródle.

Czekam na link.

@edit: Przecież nawet takie strony jak onet, interia czy nawet sama ogólnodostępna telewizja nie kieruje się wiadomościami z głowy tylko mają swoje źródła i przekazują informacje przez nie. Czego oczekujesz w moich artykułach, wiedzy z głowy? A ja jako redaktor mam za zadanie pisać artykuły, które są dostępne w Internecie, lecz od zera, szlifując swoje redaktorskie umiejętności :)

Opublikowano

Fajna sprawa ^^

@UP

On pisze sam, tylko informacje i zdjęcia są zaczerpnięte z innych portali.

Opublikowano

Dajcie sobie siana. Mówicie, że skopiowane. Jeżeli widziałeś już taki artykuł to fajnie ale założę się, że 80% Katów o tym nie słyszało i jest to dla nich coś ciekawego i fajnego. To, że nawet skopiował to co? niektórym redaktorom to nawet nie chce się poszukać i skopiować. 

Co do twojego artykułu bardzo fajny. Lecąc takim samolotem miałbym stracha i to dużego. Koszt takiego samolotu to też nie mała sumka pewnie ;).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.