Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Fisha

"Czy zgadasz się z powiedzeniem...?" Pytanie na dziś 29/09/2024

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
Opublikowano

Na pewno gotówka sporo ułatwia w życiu, ale czy to wolność? A co do sposobu płacenia to telefon praktycznie zawsze, ale absolutnie nie jestem za tym aby wycofać fizycznego pieniądza z obiegu

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 2
  • Zasłużony
Opublikowano

Uważam, że gotówka daje wolność, oraz poczucie bezpieczeństwa i Polska nigdy nie powinna być zniekształcona w twór "państwa bezgotówkowego".
Jednak płatności za pomocą telefonu/kart płatniczych są oczywiście wygodniejsze, co nie znaczy, że powinny stanowić wyłączność.

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 2
  • Opiekun CS 1.6
Opublikowano

Oczywiście, że gotówka daje wolność i nie powinno dążyć się do jej wyeliminowania na rzecz płatności elektronicznych, natomiast trzeba przyznać, że płatności zbliżeniowe są dla wielu wygodniejsze i sam czesto płacę w ten sposób.

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
  • Junior Admin
Opublikowano

Zdecydowanie mając gotówkę, jesteśmy pewni ile mamy pieniędzy i jakoś lepiej mi dysponować gotówką. Jeżeli chodzi o płatność kartą/telefonem/smartwatchem - jest to wygodne ale zgubne według mnie, bo przykładając ten telefon czy kartę do terminala nie mamy w sumie żadnej władzy nad tymi pieniędzmi. 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano
Godzinę temu, FoRinT napisał(a):

Uważam, że gotówka daje wolność, oraz poczucie bezpieczeństwa i Polska nigdy nie powinna być zniekształcona w twór "państwa bezgotówkowego".
Jednak płatności za pomocą telefonu/kart płatniczych są oczywiście wygodniejsze, co nie znaczy, że powinny stanowić wyłączność.

Jestem tego samego zdania co kolega.

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 3
Opublikowano

W jakimś stopniu gotówka daje wolność, lecz też można powiedzieć, że jesteśmy od niej uzależnieni - każdy na swój sposób. Ja osobiście płace telefonem.

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Uważam, że tak. Najczęściej płacę telefonem.

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • Premium
Opublikowano

Płatność gotówką nie powinna zostać wycofana z tego względu, że często mi życie uratowała. Mimo, że większości płacę kartą to zawsze mam te 200 zł w portfelu w razie jakiegoś wypadku. 

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Myślę, że jak najbardziej, to forma pieniądza w fizycznej postaci, ona zawsze będzie miała swoją wartość, dopóki będą istniały państwa na świecie. Nie będę wspominał o prywatności jaką ona daje, tylko my wiemy na co wydaliśmy swoje pieniądze  :mmmDOG: :mmmDOG:

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Osobiście najczęściej wybieram płatności bezgotówkowe. Są szybkie, wygodne i często oferują różne promocje. Dzięki nim mogę łatwo śledzić swoje wydatki, co jest dla mnie istotne. Jednak wciąż doceniam moment, kiedy mogę zapłacić gotówką, na przykład w małych sklepach czy na lokalnych targach, gdzie atmosfera jest bardziej bezpośrednia. :pieseczek:

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.