_Chmura Posted August 29, 2024 Share Posted August 29, 2024 (edited) "Esencjalista" - Greg McKeown Wydawnictwo: MT Biznes Książka z kategorii: Nauki społeczne (socjologia, psychologia itd.) Liczba stron: 288 Czas i szacowany przelicznik: 4 godziny 48 minut 200 słów na minutę (1 strona na 1 minutę czytania) Data wydania: 01.01.2015 r. Opis książki: W byciu esencjalistą nie chodzi o to, żeby robić więcej w krótszym czasie, lecz o to, żeby robić tylko właściwe rzeczy. Czy kiedykolwiek miałeś wrażenie, że rozmieniasz się na drobne? Czy czujesz się przepracowany i jednocześnie mało użyteczny? Czy często jesteś zajęty, ale nie produktywny?Czy czujesz się tak, jakby inni ludzie nieustannie kradli twój czas? Jeżeli odpowiedziałeś twierdząco na którekolwiek z powyższych pytań, do wolności doprowadzi cię droga esencjalizmu. Esencjalizm to coś więcej niż strategia zarządzania czasem albo technika zwiększania produktywności. Polega na systematycznym i metodycznym rozpoznawaniu rzeczy, które są dla nas najważniejsze, oraz na eliminowaniu wszystkiego innego, abyśmy mogli jak najlepiej zająć się sprawami najistotniejszymi. Zmuszając nas do stosowania ostrzejszych kryteriów uznawania różnych spraw za istotne, esencjalizm pozwala odzyskać kontrolę nad dokonywanymi wyborami dotyczącymi sposobu zagospodarowania naszego cennego czasu i energii. Nie musisz milcząco zgadzać się, żeby to inni wybierali za ciebie. Stanie się esencjalistą nie jest po prostu kolejną pozycją na naszej liście spraw do załatwienia, wiąże się bowiem z przyjęciem zupełnie nowego sposobu robienia wszystkiego. Chodzi o to, żeby robić mniej, ale lepiej, i to w każdej dziedzinie życia. Esencjalizm to filozofia życia, której czas właśnie nadszedł. Własne doświadczenie: Przez bardzo długi czas miałem wrażenie, że robie bardzo dużo zadań, że jestem ciągle zajęty a wcale nie przynosi to korzyści. Często czułem, że ktoś kradnie mój czas. Książka ta, uświadomiła mi o podejściu do życia typu "Mniej ale lepiej", czyli nie robić więcej w krótszym czasie a robić tylko właściwe rzeczy. Kiedy inni, oraz ja sam próbowałem robić wszystko na raz działając w 10 róznych kierunkach jednocześnie, esencjalista skupia swoją uwagę na tym co najważniejsze. Za każdym razem, kiedy mówię TAK jakiemuś zajęciu jest to równoznaczne z mówieniem NIE wszelkim innym aktywnościom. Kluczowym jest więc ustalenie czemu warto mówić TAK i zarezerwować je jedynie dla najważniejszych zadań, osób czy aktywności oraz oczywiście nauczyć się kulturalnie ale stanowczo mówić NIE wszystkiemu innemu. Autor daje kilka praktycznych wkazówek, które mają też ustalić co tak naprawdę jest najważniejsze. Kolejnym narzędziem w naszym arsenale ma być zabawa służąca poszerzeniu naszej perspektywy i odstresowaniu a także sen będący fundamentem fizycznej i umysłowej sprawności. Znalezienie czasu bez rozpraszaczy jak i dbanie o siebie ma pomóc podejmować właściwe decyzje w kwestii tego co jest ważne co nie. Książka uczy również jak mówić "NIE" nad czym sam z resztą pracuję. Jak się okazuje ludzie bardziej szanują osoby, które częsciej odmawiają a bycie mniej ugodowym koreluje z wyższymi zarobkami. Cytaty: "Jeżeli sam nie ustalisz priorytetów w swoim życiu, ktoś inny zrobi to za Ciebie" "Jeżeli nie można zdecydowanie powiedzieć tak, należy zdecydowanie powiedzieć NIE" "Esencjalista tworzy więcej - działa owocniej - usuwając więcej rzeczy, zamiast robić więcej." Źródło: https://www.taniaksiazka.pl/esencjalista-mniej-ale-lepiej-greg-mckeown-p-1187616.html https://lubimyczytac.pl/ksiazka/274606/esencjalista Edited August 29, 2024 by james0v Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts