Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

Mostps(1).gif.7e1dfea0ddbcd3e227978f983674828b.gif

paw-print.png.4f35bf6af8623e0aa4b7f447fc9e1334.png
Witam czytelników, dzisiaj na warsztacie dość krótka ciekawostka, ale jest na tyle ciekawa, że spokojnie można zawiesić na niej oko.
Słyszeliście kiedyś o moście, na którym masowo psy popełniały samobójstwo? Chodzi o Most Overtoum położony Dumbarton w zachodniej Szkocji. Okolica budowli wydaje się być bardzo spokojna zarówno bardzo tajemnicza przez powód masowych samobójstw czworonogów. 
Historia tego miejsca sięga 50. XX wieku, kiedy pojawiły się pierwsze informacje na temat psów, które niespodziewanie podejmowały się skoku w przepaść. Wiele ludzi wchodzących na ten most czuje dziwną aurę ich zdaniem mają wrażenie jakby ktoś chciał ich zepchnąć.   

Miłośnicy zwierząt, badacze, turyści wszyscy próbowali w racjonalny sposób wyjaśnić to zjawisko, zagadka jednak po dziś dzień nie została rozwikłana. Most ten dostał nawet miano przeklętego, nawiedzonego nic w tym dziwnego jeśli oficjalnie skoczyło 50 psów, a nieoficjalnie mowa nawet o 600 takich przypadkach. Większość pupili nie przeżyła skoku w przepaść mierzącą około 15 metrów, te którym się udało przeżyć szybko wracały na górę, żeby to powtórzyć. Do swoich samobójczych prób większość zwierząt wybierała ten sam punkt na moście

Na temat tego miejsca pojawia się wiele teorii jedna z nich sugerowała, że specjalne dźwięki i zapachy zbawiają w jedno miejsce czworonogi, a one sąna tyle zdezorientowane, że podążają za tym aż w końcu spadają z mostu. Istnieje również legenda według której post zlokalizowany jest na pograniczu świata żywych i zmarłych.  Bardziej prawdopodobną teorię postawił dr David Sands, którego zdaniem psy wyczuwają pod mostem intensywny zapach norek, które urzędują pod mostem - to mogłoby tłumaczyć, dlaczego większość psów, która skoczyła to psy myśliwskie. 

PYwk9kpTURBXy9iMmJmMTI4NDQwOGU0YWU4YmUyMDE2MzY1YTZhZjYzMi5qcGeSlQLNAcwAwsOVAgDNAljCw94AAqEwBaExAA.webp.69bf972f869b0e3d967dc9e496b9aee0.webp

e52e42347f652b526aba2225e35b7f580000.jpg.82a76b1df816a67794fd894296ea15d6.jpg

źródła: 1 | 2

• Lubię to! 7
  • Przykro mi 4
  • Uwielbiam 3
Opublikowano

Kurczę, mega ciekawa ciekawostka jak mam być szczery, pierwszy raz słyszę o takim moście, gdzie pieski robią skok tylko, żeby skończyć swój żywot. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

O kurde nie wiedziałem o tym, mega fajna ciekawostka(nowa dla mnie), mam nadzieję, że więcej będzie takich ale szkoda piesków😢

• Lubię to! 1
  • Zasłużony
Opublikowano

Nigdy nie słyszałem o czymś takim..

Ale na prawdę ciekawe miejsce 👌🏻

Mieszkałem kiedyś w Szkocji jakbym wcześniej o tym wiedział ,to bym pojechał zobaczyć 🫣

• Uwielbiam 1
Opublikowano

Musiałem to przeczytać kilka razy, a i tak wciąż nie dowierzam że istnieje takie miejsce. Szkoda tych kochanych czworonogów...

Ciekawostka pierwsza klasa, krótka, ale czytało się niesamowicie. 

• Uwielbiam 1
Opublikowano

Bardzo ciekawe info nie wiedziałem, że psy też maja miejsca gdzie popełniają samobójstwa hehe biedne pieski leci+.:plus1:

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.