Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Gość

[Ankieta] Informacje dotyczące typera

Ankieta typer  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy obecny typer prowadzony przez MLK. spełniał wasze oczekiwania?

2. 2. Czy prowadzona (MLK.) formuła typowań była prosta i czytelna dla oczu?

3. 3. Czy formuła typowań powinna być:

• Bardziej rozbudowana - bardziej przypominająca betowanie z różnych stron bukmacherskich
    • Prosta i czytelna dla oczu, niezajmująca dużo czasu
  4. 4. Jaki rodzaj wzoru powinien występować w typerze (wzory przedstawione w temacie):

5. 5. W jaki sposób mają zostać przyznawane punkty (wersje przedstawione w temacie):

• Wersja 1
    • Wersja 2
    • Wersja 3 (aktualna)
  6. 6. Typowania powinny pojawiać się

• Raz na tydzień
    • Dwa razy na tydzień
    • Trzy razy na tydzień
  7. 7. Nagrody powinny zostać przyznane

• Bezpośrednio po ogłoszeniu wyników w typowaniu (mała zawartość) - aktualne
    • Po określonym czasie np. miesiąca w formie rankingu
  8. 8. Czy w dziale typera powinna pojawić się dodatkowa dyscyplina sportowa?

• Tak, powinna to być Siatkówka
    • Tak, powinien to być Tenis Ziemny
    • Tak, powinna to być Piłka Ręczna
    • Nie
  9. 9. Czy w dziale typera powinna pojawić się dodatkowa dyscyplina e-sportowa?

• Tak, powinno to być League of Legends (LEC, LCK, MSI itp.)
    • Tak... inna dyscyplina e-sportowa (propozycja w komentarzu)
    • Nie
  10. 10. Czy na forum powinno się pojawić większe wydarzenie w postaci typowania Letnich Igrzysk Olimpijskich 2024 w Paryżu?

Ankieta została zamknięta

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta została zamknięta 24.02.2024 o 22:59

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

LIwiaQ4.png

Hejka. Z racji, iż posiadam chęci do prowadzenia typera to chciałbym wnieść trochę zmian do niego. Dlatego też, jako pierwszy temat ma na celu zweryfikowanie danych potrzeb dla społeczności sieci w tym dziale. Jestem otwarty na wszelkie propozycje zmian, po wstępnej analizie przedstawionych pomysłów. Natomiast, jeżeli chodzi o pomysły z mojej strony to najlepszą opcją jest zweryfikowanie ich za pomocą ankiety.

Zanim typer wystartuje (prawdopodobnie marzec) mam dla was do przedstawienia parę rzeczy:

1.  Formuła typowań - jest to podstawa, przy wstawianiu typowań. Dlatego też chciałbym się dowiedzieć jaki sposób byłby najbardziej optymalny do jego prowadzenia. To czy chcielibyście, aby każde typowania były w formacie takim, jaki aktualnie występuje, a może jeszcze bardziej prościej czy też może bardziej skomplikowanie.
  2. Wzory typowań - najważniejsza część w formule. Poniżej przedstawiam trzy sposoby wzorów:

WZÓR 1

Spoiler

PRZYKŁAD DLA SPORTÓW:

Lech Poznań vs. Legia Warszawa

Wynik:

Pytanie "Ile w sumie zostanie przyznanych żółtych kartek w całym spotkaniu?"

PRZYKŁAD DLA E- SPORTÓW:

ENCE vs. NaVi

Wynik (Bo3):

MVP Meczu:
Pytanie "Najwięcej ADR zada zawodnik?":

WZÓR 2

Spoiler

PRZYKŁAD DLA SPORTÓW:

kolor zielony - zwycięzca

kolor szary - remis

PRZYKŁAD DLA E- SPORTÓW:

ENCE vs. NaVi

MVP Meczu:
Pytanie "Najwięcej ADR zada zawodnik?":

kolor szary - remis

WZÓR 3

Spoiler

PRZYKŁAD DLA SPORTÓW:

kolor szary - remis

PRZYKŁAD DLA E- SPORTÓW:

ENCE vs. NaVi

kolor szary - remis

3. Punktacja - następna ważna kwestia do omówienia. W jaki sposób mają zostać podliczane punkty po zakończonym typowaniu. Do przedstawienia mam dwie wersje:

WERSJA 1

Spoiler
  • Poprawnie obstawienie zwycięzcy/remisu spotkania - 1 punkt
  • Poprawnie obstawiony wynik spotkania - 2 punkty
  • Poprawna odpowiedź na pytanie - 1 punkt
  • Poprawnie wytypowany MVP spotkania - 1 punkt

WERSJA 2

Spoiler

Faza grupowa:

• Poprawnie obstawienie zwycięzcy/remisu spotkania - 1 punkt
  • Poprawnie obstawiony wynik spotkania - 2 punkty
  • Poprawna odpowiedź na pytanie - 1 punkt
  • Poprawnie wytypowany MVP spotkania - 1 punkt
  • Wszystkie poprawnie trafione typy - 3 punkty

Faza pucharowa:

• Poprawnie obstawienie zwycięzcy/remisu spotkania - 2 punkty
  • Poprawnie obstawiony wynik spotkania - 3 punkty
  • Poprawna odpowiedź na pytanie - 2 punkty
  • Poprawnie wytypowany MVP spotkania - 2 punkty
  • Wszystkie poprawnie trafione typy - 4 punkty

WERSJA 3 (aktualna)

Spoiler
  • Poprawne obstawienie “zwycięzcy / remisu”: +2 punkty
  • Poprawne obstawienie “dokładnego wyniku”: +1 punkt
  • Poprawna odpowiedź na pytanie: +1 punkt
  • Poprawnie obstawione spotkanie (*zgarnięcie trójki / kompletu pytań): +1 punkt

*zgarnięcie trójki / kompletu pytań - poprawne obstawienie: zwycięzcy, wyniku oraz udzielenie prawidłowej odpowiedzi w danym spotkaniu.

4. Nagrody -  ostatnia rzecz, którą należy przedyskutować. Czy chcecie aby nagrody były przyznawane od razu po typowaniu? Czy też po większej ilości typowań, w której będzie występował ranking, a najlepsze 3 osoby zgarniają nagrody? W obecnych typowaniach nagrody są dostosowywane pod rodzaj sportu/e-sportu. Jak jest większe wydarzenie to nagrody są większe, a przy mniejszych mniejsze. Jeżeli weszłaby w obieg opcja druga to nagrody byłby bardziej atrakcyjne i do wygrania byłby większe wartości, niż tylko sama usługa na forum, ale to jest już rzecz do przegadania z administracją. Wybór pozostawiam w ankiecie.

5. Poszerzenie dyscyplin sportowych/e-sportowych - obecna typerka utrzymywała się na piłce nożnej, CS:GO czy też FAME MMA.  W ankiecie zamieszczam propozycję do wyboru  dodatkowej jednej dyscypliny dla kategorii sportu i e-sportu, którą chcielibyście zobaczyć w nadchodzącym sezonie typera.

Jeżeli posiadacie, jakiekolwiek propozycje lub pytania to zapraszam do udzielania się w tym temacie. Głosowanie w ankiecie trwa do 24 lutego do godziny 23:59.

Edytowane przez Fluffy D. Tail
Głosowanie trwa do 24 lutego - poprawka
Opublikowano

Wspaniały pomysł! Sam zresztą wspomniałem o tym wczoraj na czacie, ale niestety, nikt nie był chętny na dyskusję. Jestem bardzo zadowolony, że ten temat został podjęty, ponieważ całkowicie popieram! Dodanie możliwości typowania wyników topowych lig sportowych w weekend byłoby świetnym urozmaiceniem. Pozwoliłoby nam to na świetną zabawę oraz wyłonienie najlepszego typera w naszej społeczności. Mam nadzieję, że pomysł ten spotka się z pozytywnym odzewem, ponieważ byłoby niesamowicie ekscytująco móc rywalizować i bawić się typowaniem wśród naszych użytkowników.

1. Formuła typowań

Fajnie byłoby, gdyby formuła typowań oferowała wiele różnorodnych opcji typowania. Na przykład, w przypadku piłki nożnej, moglibyśmy typować nie tylko wynik meczu, ale także takie rzeczy jak liczba kartek w meczu, czy będzie rzut karny, czy nawet kto strzeli pierwszego gola. To zapewne dodatkowo zwiększyłoby emocje i zainteresowanie uczestników, sprawiając, że formuła typowań byłaby jeszcze bardziej atrakcyjna i angażująca.

2. Wzory typowań

Opcja numer 1 ze względu na szeroką możliwość typowania.

4. Nagrody

Myślę, że wprowadzenie systemu podliczania punktów co tydzień byłoby korzystne dla naszej społeczności typujących. Dzięki temu będziemy mieli regularne podsumowania wyników, co pozwoli nam śledzić postępy uczestników i utrzymać ich zaangażowanie w typowanie. Co więcej, nagrody powinny być przyznawane dla najlepszych typujących, być może raz w miesiącu, uwzględniając wszystkie zdobyte punkty za dany miesiąc. Taka częstotliwość nagród mogłaby stanowić dodatkową motywację dla naszych najbardziej zaangażowanych użytkowników. Proponowana częstotliwość nagród nie tylko zwiększy atrakcyjność naszej formuły typowań, ale także zminimalizuje obciążenie administracyjne związane z częstym przyznawaniem nagród.

5. Poszerzenie dyscyplin sportowych/e-sportowych

W kontekście poszerzenia dyscyplin sportowych/e-sportowych, moje priorytety skupiają się głównie na piłce nożnej z topowych lig, ze względu na jej popularność oraz regularność meczów, które zazwyczaj odbywają się w weekendy. Ponadto, uważam, że byłoby fajnie mieć możliwość typowania NHL oraz NBA, ponieważ są to również popularne ligi, które przyciągają wielu fanów. Dodatkowo, myślę, że dodanie tenisa do listy dyscyplin byłoby atrakcyjne, biorąc pod uwagę jego popularność i emocje, jakie przynosi. Warto również zaznaczyć, że aby uniknąć przesytu, można ustalić możliwość typowania różnych sportów w różne tygodnie, co umożliwi uczestnikom zróżnicowanie i ciekawość co do różnych dyscyplin.

• Lubię to! 1
  • Katowicz
Opublikowano

Super, że będzie to reaktywowane, osobiście brałam udział tylko przy większych wydarzeniach piłkarskich jak MŚ, ME czy LM.

Ze sportów fajnie jakby tenis się pojawił, ale pewnie mało osób się znajdzie co w miarę na bieżąco to śledzi, więc ewentualnie jakaś siatkówka.

Z e-sportów, to jestem za League of Legends, myślę że fanów nie zabraknie jak i osób co ewentualnie by pomogły przy śledzeniu ważniejszych turniejów.

Opublikowano

Postanowiłem wcześniej zakończyć ankietę oraz przedstawić wizję typera poprzez wyniki w ankiecie. Start nowego sezonu [1] typera ruszy od 1 marca 2024 roku z pierwszym typowaniem, a co do podsumowania to przedstawiam poniżej:

• Nowy regulamin --> link
  • Formuła typowań będzie prosta oraz czytelna dla oczu, zgodnie 72,22% oddanych głosów.
  • W każdym typowaniu zostanie użyty wzór 1, w którym odpowiedź na pytanie nie będzie wymagane, więc będzie można go pominąć - 38,89% oddanych głosów.
  • System przyznawania punktów zgodnie z waszym wyborem "Wersja 2" 50% głosujących, w którym będą dwa różne stopnie punktowania: Faza Grupowa oraz Faza Pucharowa.
  • Typowania będą się pojawiały raz na tydzień (50%) z czego podsumowanie będzie pojawiało się po 3 miesiącach (10 typowań).
  • Zostanie dodany ranking oraz rozpiska nagród za udział w typerze. Najlepsza trójka, która stanie na podium będzie mogła zgarnąć nagrody (wartości nagród pojawią się w połowie marca, bo pracuję nad tym z administracją, aby były zachęcające dla was). Rozliczenia po ostatnim podliczonym typowaniu.
  • Poszerzona zostanie także kategoria sportów o siatkówkę (możliwe, że pojawi się jedno typowanie z tenisa ziemnego) oraz kategoria e-sportów o mecze League of Legends (na ten moment LEC. a później MSI). Nie zamierzam wstawiać typowań jedno po drugim, gdyż przyniesie to niechciane efekty, przez które może mieć zły wpływ na rozwój typera. Na ten moment zastosuje się taką formułę, jeżeli odzew będzie większy to się pomyśli, nad tym aby prowadzić biernie typowania z większych wydarzeń e-sportowych (PGL, IEM, Worlds itp.) czy też sportowych (Euro itp.).
  • Na forum w okresie lipca-września wystartuje specjalne wydarzenie z Letnimi Igrzyskami Olimpijskimi 2024 w Paryżu. Całą koncepcję mam już przygotowaną i obiecuję, w taki sposób, że będzie można zatypować wszystkie dyscypliny w taki sposób, że nie będzie zajmowało dużo miejsca. Nagrody też prawdopodobnie będą warte tego wydarzenia, a typowania będą pojawiały się prawie codziennie.

Natomiast, jeżeli chodzi o odpowiedzi, z waszej strony to chciałbym podziękować, bo też je przeanalizowałem i mam o nich takie zdanie:

W dniu 19.02.2024 o 12:13, futuba. napisał(a):

prowadzenie typowania każdego DreamHack'a

Tutaj może być problem, bo spotkania odbywają się codziennie w wyznaczonych godzinach (szczególnie po 22, gdy już jest wiadomo, kto z kim będzie grał następnego dnia). Z tym jest duży problem, gdyż na każde postawione typy w tej kategorii typowania będzie się miało mniej niż 12h, co jest dużym problemem dla większości osób. Kiedyś tak robiłem to z 16 osób spadło drastycznie do 4-5 osób, ze względu na dynamikę wstawiania typowań. Ludziom się już po jakimś czasie odechciewa, bo widzą za dużo ilość tego. Jeżeli spotkania odbywałyby się co 2-3 dni to byłoby to możliwe do zrealizowania, ale jak HLTV leci w ciula i wstawia rozpiskę meczy na następny dzień po godzinie 22:30 to tak to się nie chcę znowu bawić.

W dniu 19.02.2024 o 14:17, adek napisał(a):

Dodanie możliwości typowania wyników topowych lig sportowych w weekend byłoby świetnym urozmaiceniem.

W weekend owszem będzie się pojawiało, ale jedno typowanie, a z jakiego sportu tego nie wiem. Chcę aby było po równo w tych typowaniach, aby każda dyscyplina dostała przynajmniej te 2-3 typowania.

Na przykład, w przypadku piłki nożnej, moglibyśmy typować nie tylko wynik meczu, ale także takie rzeczy jak liczba kartek w meczu, czy będzie rzut karny, czy nawet kto strzeli pierwszego gola.

To będzie i dziękuję za taką propozycje, bo już też to testowałem na poprzednim forum i zdało egzamin.

Myślę, że wprowadzenie systemu podliczania punktów co tydzień byłoby korzystne dla naszej społeczności typujących. Dzięki temu będziemy mieli regularne podsumowania wyników, co pozwoli nam śledzić postępy uczestników i utrzymać ich zaangażowanie w typowanie. Co więcej, nagrody powinny być przyznawane dla najlepszych typujących, być może raz w miesiącu, uwzględniając wszystkie zdobyte punkty za dany miesiąc. Taka częstotliwość nagród mogłaby stanowić dodatkową motywację dla naszych najbardziej zaangażowanych użytkowników. Proponowana częstotliwość nagród nie tylko zwiększy atrakcyjność naszej formuły typowań, ale także zminimalizuje obciążenie administracyjne związane z częstym przyznawaniem nagród.

Tak jak wspomniałem w powyższym punkcie "Zostanie dodany ranking oraz rozpiska nagród za udział w typerze. Najlepsza trójka, która stanie na podium będzie mogła zgarnąć nagrody (wartości nagród pojawią się w połowie marca, bo pracuję nad tym z administracją, aby były zachęcające dla was). Rozliczenia po ostatnim podliczonym typowaniu."

Ponadto, uważam, że byłoby fajnie mieć możliwość typowania NHL oraz NBA, ponieważ są to również popularne ligi, które przyciągają wielu fanów. Dodatkowo, myślę, że dodanie tenisa do listy dyscyplin byłoby atrakcyjne, biorąc pod uwagę jego popularność i emocje, jakie przynosi. Warto również zaznaczyć, że aby uniknąć przesytu, można ustalić możliwość typowania różnych sportów w różne tygodnie, co umożliwi uczestnikom zróżnicowanie i ciekawość co do różnych dyscyplin.

Z koszykówką mógłby być problem w postaci małego udziału w typowaniu. Mniej więcej dopiszę sobie tą kategorię do następnego sezonu i to przetestujemy. Na ten moment zostanie wprowadzone jedno typowanie z tenisa ziemnego, a dodatkowymi głównymi sportami/e-sportami pozostają (zgodnie z wyborem w ankiecie) Siatkówka oraz League of Legends. Typowania będą zbalansowane, przez co uniknie się przesytu i nie będzie się pojawiała np. piłka nożna 2-3 razy pod rząd, a na zmianę - raz dyscyplina sportowa (Piłka, Siatka, ew. tenis), a raz dyscyplina e-sportowa (LoL, CS2).

Jeszcze raz dziękuję za udział w ankiecie oraz widzimy się już 1 marca na pierwszym typowaniu. Pozdrawiam :D

Opublikowano

Witam ponownie. Aby nie zaśmiecać działu postanowiłem w tej odpowiedzi przedstawić harmonogram typowań, który przedstawi, jakie dyscypliny pojawią się w danej kolejce/tygodniu. Przedstawiam poniższą rotację:

I kolejka - 1 marca --> Siatkówka [Plusliga]

II kolejka - 10 marca --> LoL [LCK] - ze względu na to, że nie ma odpowiednich meczy z CS2 w tym czasie

III kolejka - 16 marca --> Piłka nożna [Baraże Euro 2024 - półfinały]

IV kolejka - 22 marca --> Piłka nożna [Baraże Euro 2024 - finały]

V kolejka - 27 marca --> CS2 [PGL CS2 Major Copenhagen]

VI kolejka  - 4 kwietnia --> Siatkówka [PlusLiga]

VII kolejka - 10 kwietnia --> LoL [LEC - Spring Playoffs]

VIII kolejka - 18 kwietnia  --> Tenis ziemny [WTA 500] - może ulec zmianie

IX kolejka - 23 kwietnia --> CS2 [ESL Pro League Season 19]

X kolejka - 29 kwietnia --> Piłka nożna [Półfinały LM/LE/LKE]

Jak można zauważyć powyżej w III oraz IV kolejce występuje pod rząd piłka nożna, a jest to spowodowane tym, że są to mecze reprezentacji i najlepszą opcją byłoby jest wystawić w typowaniu. Reszta pozostaje bez zmian, próbowałem dobierać odpowiednie ligi, biorąc pod uwagę harmonogramy.

Po ostatniej kolejce nastąpi ogólne podsumowanie oraz krótka przerwa w postaci 2 tygodni, po której wystartujemy z II sezonem Ligi Typerskiej, w której znajdą się typy spotkań takie, jak: Liga Narodów [siatkówka] czy też IEM Dallas 2024 [CS2]. Natomiast na sam koniec dodam, że dojdzie nowa "dyscyplina sportowa", która zastąpi jeden z powyższych w jednej kolejce.

Pozdrawiam  i do zobaczenia jutro na pierwszym typowaniu :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Temat w archiwum.

Jeśli nie zgadzasz się z decyzją, zgłoś post moderatorom. Pozdrawiamy, ekipa Katujemy.eu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.