Guest Posted September 1, 2023 Posted September 1, 2023 Witajcie. Zagościłem na forum od jakiegoś czasu, więc wreszcie postanowiłem zrobić ten pierwszy krok w kierunku gastronomii. Zajmuję się gastronomią od małego, a od 8 lat zacząłem się wspinać powoli po ścianie rozwijając swoje możliwości kulinarne. Studiuję gastronomie pracując w międzyczasie w cateringu oraz restauracji. Jestem fanatykiem kuchni włoskiej, jak i makaronów. Swoją pracę inżynierską opieram właśnie na makaronie, więc poniższy przepis będzie wstępem do przyszłych tematów związanych z makaronami (produkcją czy też rodzajami). Przedstawiam wam przepis na "Makaron z boczniakiem", lecz z zakupionym makaronem SKŁADNIKI - 100 gram boczniaka, - pół piersi z kurczaka, - ok. 50 gram makaronu typu Tubular Pasta (rurkowe), - mała cebula lub pół średniej cebuli, - 1-2 ząbki czosnku, - 6-8 pomidorków koktajlowych (użyłem ze swojego ogródka), - odrobina zieleniny (zalecana rukola, ja użyłem bazylii, którą miałem pod ręką), - śmietana 30%, - sól i pieprz, - łyżka oliwy z oliwek, - parmezan (użyłem Edanu, który mi został, ponieważ nie marnuję produktów). SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Krok 1. Wstawiamy garnek z lekko osoloną wodą. Jak zacznie się gotować wrzucamy makaron, który gotujemy al'dente (mniej więcej 6-7 min.), gdy nam się ugotuje odlewamy chochlę wody, a resztę przecedzamy. Krok 2. Cebulę siekamy w piórka (nie mylić z "w pół księżyce", gdyż siekamy ją odwrotnie). Następnie kroimy lub rwiemy boczniaka w paski, a czosnek w płatki. Krok 3. Pierś z kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę lub słupki. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę. Krok 4. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy posiekaną w piórka cebulę. Podsmażamy minutę. Krok 5. Następnie do cebuli dodajemy boczniaka. Wszystko podsmażamy 2 minuty, aż się lekko zeszkli. Krok 6. Kolejno dodajemy pierś z kurczaka. Wszystko podsmażamy, do momentu zarumienienia się piersi z kurczaka. W międzyczasie kroimy w ćwiartki pomidory koktajlowe, które posłużą do ostatniego kroku. Krok 7. Do naszego boczniaka, cebuli i kurczaka dodajemy makaron, śmietanę, czosnek oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przez chwile, a następnie dodajemy chochlę wody, którą pozostawiliśmy przed odcedzeniem makaronu. Wszystko ponownie mieszamy do momentu zredukowania się śmietany. Krok 8. Gdy ładnie nam się zredukuje to dodajemy pomidory i zieleninę (bazylia). Chwilę mieszamy i trzymamy na ogniu, a następnie możemy wykładać na talerz do dalszej konsumpcji. Końcowa wizualizacja - wyłożyć na głęboki talerz, na wierzch nałożyć starty parmezan i trochę bazylii/rukoli do dekoracji. Smacznego! Przepis można modyfikować, a jak ktoś nie lubi grzybów to może je pominąć. Danie przypomina trochę Carbonarę (ze śmietaną XD), ale nią nie jest. Potrawa pochodzi z kuchni warmińsko-mazurskiej i jest serwowana w niektórych restauracjach na Warmii. Mam nadzieję, że ten pierwszy krok ruszy w dobrą stronę i będę przedstawiał więcej takich przepisów. związanych z makaronami, albo deserami/monoporcjami. Przepis nie jest mojego autorstwa, lecz z obiektu gastronomicznego w którym pracowałem na kuchni. Został on udostępniony publicznie, a ja go lekko zmodyfikowałem. Powyższa gramatura jak i sposób przygotowania jest mojego autorstwa. GŁÓWNE ŹRÓDŁO
Deserved Namey Posted September 2, 2023 Donor Deserved Posted September 2, 2023 Skorzystam, dzięki alkusie
Legend czak Posted September 2, 2023 V.I.P Donor Legend Posted September 2, 2023 Czyli bez boczniaka wyjdzie makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym xD Dzięki za przepis.
Recommended Posts