Jump to content
Guest

#1 Kuchnia Fluffiego, przedstawia "Makaron z boczniakiem"

Recommended Posts

Posted

Witajcie. Zagościłem na forum od jakiegoś czasu, więc wreszcie postanowiłem zrobić ten pierwszy krok w kierunku gastronomii. Zajmuję się gastronomią od małego, a od 8 lat zacząłem się wspinać powoli po ścianie rozwijając swoje możliwości kulinarne. Studiuję gastronomie pracując w międzyczasie w cateringu oraz restauracji. Jestem fanatykiem kuchni włoskiej, jak i makaronów.  Swoją pracę inżynierską opieram właśnie na makaronie, więc poniższy przepis będzie wstępem do przyszłych tematów związanych z makaronami (produkcją czy też rodzajami). 

 

Przedstawiam wam przepis na "Makaron z boczniakiem", lecz z zakupionym makaronem :gesslerowa:

 

image.thumb.jpeg.8b348950c7a1e2033359e3fb64a6b2ef.jpeg

 

SKŁADNIKI

 

- 100 gram boczniaka,

- pół piersi z kurczaka,

- ok. 50 gram makaronu typu Tubular Pasta (rurkowe),

- mała cebula lub pół średniej cebuli,

- 1-2 ząbki czosnku,

- 6-8 pomidorków koktajlowych (użyłem ze swojego ogródka),

- odrobina zieleniny (zalecana rukola, ja użyłem bazylii, którą miałem pod ręką),

- śmietana 30%,

- sól i pieprz,

- łyżka oliwy z oliwek,

- parmezan (użyłem Edanu, który mi został, ponieważ nie marnuję produktów).

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

 

1.thumb.jpg.6e866fd1faf778ae02b5404adc94ef08.jpgimage.thumb.jpeg.986d62a63217ec38a77e574d6cd51a61.jpeg

 

Krok 1. Wstawiamy garnek z lekko osoloną wodą. Jak zacznie się gotować wrzucamy makaron, który gotujemy al'dente (mniej więcej 6-7 min.), gdy nam się ugotuje odlewamy chochlę wody, a resztę przecedzamy.

Krok 2. Cebulę siekamy w piórka (nie mylić  z "w pół księżyce", gdyż siekamy ją odwrotnie). Następnie kroimy lub rwiemy boczniaka w paski, a czosnek w płatki.

Krok 3. Pierś z kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę lub słupki. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę.

image.thumb.jpeg.e597c3259ea9470f4c2f9135d354a170.jpeg

 

Krok 4. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy posiekaną w piórka cebulę. Podsmażamy minutę.

 

image.thumb.jpeg.7005fdbad8dfd4b551dfd697f4b5ebc6.jpeg

 

Krok 5. Następnie do cebuli dodajemy boczniaka. Wszystko podsmażamy 2 minuty, aż się lekko zeszkli.

 

image.thumb.jpeg.3516be7689cca52683985b0f77cb8026.jpegimage.thumb.jpeg.c816a9d9b90dcba441eea6384145ea5b.jpeg

 

Krok 6. Kolejno dodajemy pierś z kurczaka. Wszystko podsmażamy, do momentu zarumienienia się piersi z kurczaka. W międzyczasie kroimy w ćwiartki pomidory koktajlowe, które posłużą do ostatniego kroku.

 

 

image.thumb.jpeg.275877cd2c4273c16df302b0f50d80ec.jpeg2.jpg.17123fd92dd2e96b3ae497a5faae5ab7.jpg

 

Krok 7. Do naszego boczniaka, cebuli i kurczaka dodajemy makaron, śmietanę, czosnek oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przez chwile, a następnie dodajemy chochlę wody, którą pozostawiliśmy przed odcedzeniem makaronu. Wszystko ponownie mieszamy do momentu zredukowania się śmietany.

 

3.jpg.af9c4e6791a666e930d6775ede442715.jpg5.jpg.694b65cb1f3f50cd56df398553f2b266.jpg

 

Krok 8. Gdy ładnie nam się zredukuje to dodajemy pomidory i zieleninę (bazylia). Chwilę mieszamy i trzymamy na ogniu, a następnie możemy wykładać na talerz do dalszej konsumpcji.

 

 

7.jpg.e4e1086e2f6259bc182870dfe3cb448b.jpg8.jpg.b483f1f099262df5d22d4e4d2d1ff047.jpg

 

Końcowa wizualizacja - wyłożyć na głęboki talerz, na wierzch nałożyć starty parmezan i trochę bazylii/rukoli do dekoracji.

 

Smacznego! :gesslerowa:

 

Przepis można modyfikować, a jak ktoś nie lubi grzybów to może je pominąć. Danie przypomina trochę Carbonarę (ze śmietaną XD), ale nią nie jest.

Potrawa pochodzi z kuchni warmińsko-mazurskiej i jest serwowana w niektórych restauracjach na Warmii.

Mam nadzieję, że ten pierwszy krok ruszy w dobrą stronę i będę przedstawiał więcej takich przepisów. związanych z makaronami, albo deserami/monoporcjami.

 

Przepis nie jest mojego autorstwa, lecz z obiektu gastronomicznego w którym pracowałem na kuchni.

Został on udostępniony publicznie, a ja go lekko zmodyfikowałem.

Powyższa gramatura jak i sposób przygotowania jest mojego autorstwa.

GŁÓWNE ŹRÓDŁO

 

 

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.