Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Bywalec
Opublikowano

Zobacz obraz źródłowy

Siemanko wszystkim!
Z tej strony Wasz ulubiony Rumek. :leonardo:

Z racji, że zbliżają się święta Bożego Narodzenia chciałbym przedstawić Wam kilka ciekawostek na temat tego święta.

To zaczynajmy! 

1. Każdy z was kojarzy postać świętego Mikołaja. A wiecie kto wymyślił jego wizerunek?
Wizerunek świętego Mikołaja wymyślił Waszyngton Irving. Osoba ta również wymyśliła postać Bezgłowego Jeźdźca. 

2. Rudolfa też każdy z was kojarzy. A czy wiecie, że tak naprawdę nasz Rudolf nie miał czerwonego nosa?

W czasach gdy Dom towarowy Montgomery Ward tworzył postać Rudolfa, czerwony nos był postrzegany jako znak alkoholizmu a Montgomery nie chciał żeby ludzie postrzegali Rudolfa jako "pijaka".

3. Mikołaj nie zawsze był ubrany na czerwono. Przed latami 30-stymi istniało wiele różnych odmian Mikołaja, w różnych kolorach. Niektórzy twierdzą, że współczesny wizerunek Mikołaja został stworzony przez Coca-Colę, ale nie jest to ścisła prawda. Oryginalny czerwony Mikołaj stał się popularny w USA i Kanadzie.

4. W 2010 roku, w okresie świąt Bożego Narodzenia, rząd kolumbijski udekorował dżunglę światłami. Drzewa zapaliły się. :kekwtwitch:

5. Dzień po Bożym Narodzeniu, 26 grudnia, jest znany jako Dzień Boksu. 

6. Podczas wizyty w Finlandii Mikołaj zostawia za sobą sanie i jeździ na kozie o imieniu Ukko. 

7.  1 na 3 mężczyzn czeka z zakupami pod choinkę aż do Wigilii. Niestety Ja też jestem w tym gronie. 

8. We wcześniejszych czasach wierzono, że w dzień Wigilii zwierzęta zaczynając mówić. 

9. Całowanie pod jemiołą to jedna z tradycji świąt Bożego Narodzenia.

Tradycje świąt Bożego Narodzenia. 

1. Wyczekiwanie pierwszej gwiazdki na niebie by móc razem z rodziną usiąść do stołu.

Ja jako dzieciak zawsze siedziałem przy oknie i patrzyłem czy już jest na niebie pierwsza gwiazdka po czym leciałem do kuchni i zaczynałem wcinać pierogi. :kekwtwitch:

2. Nie możemy również zapomnieć o wspólnym ubieraniu choinki. 

Według mnie to jedna z najważniejszych tradycji. Wspólne ubieranie choinki zbliża wszystkich do Siebie. Sam tego kiedyś nie doceniałem a teraz tak bardzo chciałbym ubrać chociaż jedną choinkę z moją rodziną. :peppebirthday:

3. Sianko pod obrusem. Sianko symbolizuje nam ubóstwo, w jakim Jezus przyszedł na świat.

Dla mnie sianko zawsze miało inną symbolikę. Uważałem, że sianko jest symbolem tego, że wszyscy jesteśmy równi. Nie ważne ile mamy pieniędzy i w jakim dobrobycie żyjemy.

4. Dzielenie się opłatkiem. Opłatek jest symbolem przebaczenia i pojednania. 

To samo co  w podpunkcie drugim. Jedna z najważniejszych tradycji. Możemy poprzez opłatek wypomnieć błędy drugiej osoby lub przyznać się do naszych i sobie wzajemnie przebaczyć. Przebaczać sobie trzeba bo nieraz może być za późno. :')

5. 12 potraw na wigilijny stole. Liczba ta nie jest przypadkowa. Przypisuję się ją do 12 apostołów Jezusa.

Tak szczerze to nie pamiętam czy zawsze miałem 12 potraw w domu. Rodzice robili co mogli a mi wystarczyło to co było. Najbardziej z tego wszystkiego to lubiłem mamy rybę po grecku i pierogi. Mógłbym jeść to codziennie!

6. Dodatkowe miejsce przy stole dla gościa symbolizowało to chęć przygarnięcia do swojego domu zabłąkanej osoby. Wolne miejsce było też zostawiane dla zmarłej osoby z rodziny. 

Ja akurat w tym roku będę musiał zostawić to miejsce właśnie dla zmarłej osoby. Człowiek dojrzewa i dopiero po czasie zaczyna rozumieć, że to miejsce jest nadzwyczajnie ważne. 

7. Nie możemy zapomnieć też o dawaniu prezentów. 

Tą część każdy z nas chyba najbardziej lubi. Być obdarowywanym lub po prostu dawać komuś prezent żeby zobaczyć na jego twarzy uśmiech.

8. Wspólne śpiewanie kolęd.

Tak szczerze to u mnie w domu chyba nigdy nie śpiewaliśmy kolęd. Z tego co pamiętam to zawsze na czas kolacji w Tv były włączane kolędy i tak sobie po prostu leciały.

9. Całowanie pod jemiołą.

Ja tego nigdy nie robił ale może ktoś się skusi :mmmDOG::peepoKiss:

Wypisałem Wam chyba wszystko co mogłem i co pamiętam. Przy okazji napisałem jak to u mnie wyglądało.

A u was jak wyglądają święta?

Macie 12 potraw? Jak spędzacie święta? Macie może jakieś inne tradycję w swoich domach?

Mam nadzieję, że temacik się spodobał.

Pamiętajcie, że zbliża się wyjątkowy czas, pełen miłości i radości. Ja Wam na te święta życzę przede wszystkim dużo zdrowia dla Was i dla waszych rodzin. Dużo radości, wspaniałych prezentów, cudownej atmosfery i oczywiście żeby Gwiazdor miał pełny wór! :pepelove:

• Uwielbiam 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.