Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, zapraszam na kolejny artykuł dotyczący: "Strefy Euro".

Jak zapewne wiecie, 10 maja będą wybory na prezydenta. Chcę lekko poruszyć ten temat, tylko i wyłącznie z jednego powodu.

W kampani Andrzej Duda wygłasza sprzeciw - "euro nie dla Polski". Tak się niestety nie da. Mamy podpisany dokument, który

mówi o tym, że musimy do tego projektu przystąpić. Jedynym plusem jest fakt przełożenia tej decyzji.

Przyjęcie wspólnej waluty z pewnością zwiększyłoby zaufanie wśród pozostałych członków Unii i zapewniłoby jednolitość. 

Jednak to nie do końca potwierdzona teza wśród inwestorów (biznesmenów itd.), którzy mimo wspólnej waluty nie stawiają na równym poziomie papierów wartościowych z różnych krajów.A spowodowane to jest zróżnicowaniem gospodarczym pomiędzy wszystkimi członkami UE.Przyjęcie euro w obecnej sytuacji uniemożliwi skuteczne obniżanie podatków, od których zależy sytuacja rynkowa w Polsce.

Więszkość Polaków odpycha walutę euro samą w sobie. Są przyzwyczajeni do złotego i nie chcą tego zmieniać. Mogą pojawiać się oszustwa choć by w samym "wydawaniu pieniędzy".

Łotwa radzi Polsce aby nie zwlekała (Skopiowana wypowiedz->) : "" Nie warto zbyt długo zwlekać z wejściem do strefy euro, bo to w tym gronie zapadać będą w przyszłości najważniejsze decyzje dotyczące UE - ocenił minister finansów Łotwy Andris Vilks. Jego zdaniem Polska mogłaby przyjąć euro w 2017 r." "

Zniechęca nas sytuacja Grecji, która właśnie przez to popadła w bankructwo.

Nawet gdybyśmy chcieli wejść do strefy euro już teraz, to i tak nikt by nas tam nie wpuścił, bo na przyjęcie euro trzeba zasłużyć i spełnić surowe kryteria.

Jakie to kryteria? Pozwólcie, że wymienię:

-trzeba mieć niską inflację

-dług publiczny poniżej 60 proc. PKB

-długoterminowe stopy procentowe

A teraz przedstawię wady i zalety powyższego tematu(oczywiście jest ich więcej).

Zalety:

-mówiąc o euro, pokazujemy Europie, że traktujemy całą sprawę poważnie, jesteśmy wiarygodni, zależy nam na integracji. 

-będzie dostępna szersza oraz korzystniejsza cenowa usług bankowych

-turyści

-stabilna waluta

Wady:

-koszty szkolenia pracowników

-koszty nowych bankomatów

( ich również jest więcej )

A wy co myślicie o Euro? Śmiało nawiązujcie do wyborów, wad, zalet :). Zapraszam do dyskusji !

• Lubię to! 4
Opublikowano

Dobre robisz te artykuły, podobają mi się. Co do strefy Euro, może to przyzwyczajenie, ale wolę złotówki, dużo ludzi miesięczną wypłatę dostawałoby w postaci jednego banknotu ;). A tak na poważnie, nie jesteśmy gotowi i długo nie będziemy, żeby przyjąć Euro

Opublikowano

Osobiście przywiązałem się już to złotówek, ale jeżeli miałbym wybierać czy do Polski ma być wprowadzone : Euro vs Złotówki wybrał bym złotówki. Osobiście uważam też, że jeżeli wprowadzili by do Polski euro były by problemy z tą walutą tak jak przedstawiłeś nam wady. Na pewno za parę lat, że tak to nazwę my jako Polacy byśmy to ,,ogarnęli,, ;). Artykuł oceniam 7/10. Oczywiście + z mojej strony dla autora tematu. 

Opublikowano

Ja tam jestem i na tak i na nie, mimo tego wolałbym chyba, żeby naszą walutą byłoby euro.

Raczej jako kraj odstający od innych państw w Europie byłbym skłonny zmienić tą walutę. Jedyne co jest dla mnie negatywne to to, że waluta jest częścią kultury i tradycji, którą powinniśmy podtrzymywać. Jestem z deczka sentymentalny, ale jednak nie przeszkadzałoby mi to za bardzo.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Artykuł bardzo dobry, a co do płatności jest mi to obojętne ale złotówki jednak najlepsze ;d

Opublikowano

Artykuł bardzo dobry, a co do płatności jest mi to obojętne ale złotówki jednak najlepsze ;d

Faktycznie, lepiej zarabiać w złotówkach - później jedziesz na wakacje za granicę, gdzie jest strefa EURO i jesteś stratny ok. 100 polskich złotych dziennie. 

Niby Euro to fajna sprawa, ale ja wolę aby nasze kochane złotówki zostały, tyle ich w życiu zgubiłem :D

To co na górze, Wy chyba nie rozumiecie powagi sytuacji. 

Opublikowano

Ojciec widzę zrozumiałeś o co mi chodzi :). Dlatego zapraszałem do dyskusji abyście napisali jak wy to widzicie, czy są dla Was jakieś + bądz -. Temat strefy euro, jest tematem gorętszym od Wyborów, które będą niebawem. 

I na Twoją opinie również czekam. 

Opublikowano

Istnieje małe ryzyko, że Polska popadnie w długi bo jest dziura budżetowa nie od dziś, którą próbują załatać. Miejsc pracy w Polsce ciągle brakuje co za tym idzie bezrobocie jest coraz większe, gdyż teraz maszyny zastępują człowieka w robocie. Tak jak @Ojciec wspomniał o tych wakacjach... Euro z jednej strony jest dobrym wyborem ale z drugiej strony jest małym ryzykiem.

Opublikowano

Koszty zawsze trzeba ponieść...

Waluta euro jest jak najbardziej korzystna, pod względem tego, że należymy do Unii, ponieważ jak kolega wyżej napisał "jako kraj odstający od innych państw w Europie" umocniło by to nas trochę.

Osobiście popieram pana Korwina Mikke

"– Kiedy zostanę prezydentem, obniżymy podatki – podatek dochodowy, podatki od kupna/sprzedaży i wtedy 3 miliony Irlandczyków przyjedzie do Polski. Bo oni też umieją liczyć. Ludzi do przyjazdu skłaniają bowiem lepsze warunki gospodarcze, to jest najważniejsze. Kiedy byłem w Londynie, gdzie oddano na mnie ponad 50% głosów, pytano mnie, czym zachęcimy Polaków z Londynu, żeby wrócili do Polski. Na co odpowiedziałem: „A czym was zachęciła królowa Elżbieta do przyjazdu?”. Niższe podatki i lepsze warunki gospodarcze po prostu przyciągają ludzi. Mamy prostą receptę!"

• Lubię to! 1
Opublikowano

Byłoby najlepiej jakby Mikke został prezydentem, ale cóż Polacy lubią jak ich oszukują... Co do tematu wolę, abyśmy zostali przy złotówkach :/

Opublikowano

Ja się z wami nie zgodzę. Prezydenture mamy (obecną) dobrą, polityka zagraniczna na + , nowe ustawy :). Czy Mikke czy Pan "Kowalski" zostanie prezydentem nie przyśpieszy znacznie euro dla Polski. To jest praca na długie lata 10-12 lat czyli odbędą się już kolejne wybory. A polaków nie oszukuje prezydent, tylko różne korporacje, układy, również partie polityczne :).

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.