Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

tygodnik.png.001d1e140382eb7e38f3970b4a930490.png

Witajcie Katy!

Co słychać po tygodniu w świecie piłkarskim? 

Tego możecie się dowiedzieć już teraz. Postarałam się Wam wybrać najciekawsze wydarzenia z tygodnia!

Zapraszam do lektury!

gwizdek-divider.png.8448af54e2281b331fec887bab8fd242.png

PREMIER LEAGUE

BAN NA MECZE? 

Angielskie media poinformowały, iż Chiny zablokowały transmisję meczów kolejki Premier League...

Wszystko to przez wiadomości na znak solidarności z Ukrainą, które ukazywały się przed każdym meczem.

Anglicy uprzedzili, iż będą wspierać Ukrainę, Chinom jednak się to nie spodobało...

W Hiszpanii natomiast stworzyła specjalną belkę, która nie była dostępna tylko w Chinach.

Byznes is byznes. Niestety.

pilki-divider.png.06386278a99b829b6ad732f56c1ded34.png

UWAŻAJ NA SŁOWA

Od czasu wybuchu wojny jest głośno o tym, że rosyjski oligarcha zamierza sprzedać swój klub. Motyw wyjaśnił w oświadczeniu, które może sprowadzić na niego kłopoty w Rosji. 

- Poinstruowałem mój zespół, by założył fundację charytatywną, która otrzyma dochód netto ze sprzedaży klubu i przekaże go na rzecz wszystkich ofiar wojny w Ukrainie

Co jest nie tak? W komunikacie uwagę zwraca słowo "wojna". Propaganda zaznacza, iż Rosja nie prowadzi wojny, a obecność rosyjskich wojsk jest wynikiem "operacji wojskowej", "specjalnej" lub "pokojowej".

W piątek Duma Państwowa przyjęła przepisy, które wprowadzają kary za rozpowszechnianie "fałszywych wiadomości" na temat rosyjskich sił zbrojnych. Za informacje na temat wojny, a zatem choćby używanie tego słowa, grozi do 15 lat więzienia. Kara - zgodnie z takimi zapisami - mogłaby czekać też Abramowicza.

image.png.87cb83f95ecfc230179810c2a484d6a8.png

BUNDESLIGA

SKANDAL RASISTOWSKI

Jeden z pracowników Bayernu po 10 latach pracy został zwolniony. Podobno obrażał piłkarzy na tle rasistowskim. 

Kitman, czyli osoba, która zajmowała się sprzętem i strojami przebywał z córką w klubie. Oboje natrafili na dwóch czarnoskórych zawodników Bayernu. 

Wtedy niespodziewanie Kitman rzucił do córki:

- Ich mi do domu nie przyprowadzaj.

Świadkowie zdarzenia donieśli o całej sytuacji zarządowi klubu, który bez wahania zwolnił pracownika ze skutkiem natychmiastowym. 

ZOSTAJE CZY NIE...

Czy to będzie koniec plotek? Przez ostatni czas wiele klubów wykazywało zainteresowanie Robertem Lewandowskim. Jednak jak poinformował Oliver Kahn, wkrótce rozpoczną się rozmowy z Polakiem. Ten na 99% zostanie. 

Dlaczego rozmowy nie odbyły się wcześniej? - Wchodzimy teraz w decydującą fazę tego sezonu, gdzie trzeba uważać na każdy milimetr boiska. Musimy być w stu procentach skoncentrowani na tym, co ważne: zdobyciu tytułu mistrza Niemiec oraz na meczu z RB Salzburg. Później się temu przyjrzymy - podkreślił. 

image.png.0df5e8598b08895d8573ab2a1191cf1c.png

LA LIGA

TRANSFERY

Do okienka transferowego pozostają cztery miesiące, a Barcelona już nakreśla plan działania. Klub chciałby sprowadzić zawodników, którzy latem będą do wzięcia bez konieczności uiszczania kwot odstępnego. Duma Katalonii ma zamiar dokonać wielkich wzmocnień praktycznie za darmo. 

image.png.a47fbfb56160541d74131d3d45580895.png

SERIE A

NIEWYSTARCZAJĄCY GOL

Krzysztof Piątek otworzył wynik spotkania, zdobywając już szóstą bramkę w barwach "Violi". Krzysztof Piątek znalazł się w wyjściowej jedenastce Fiorentiny i już w 10. minucie pięknym strzałem zdobył pierwszego gola meczu. Polak przymierzył idealnie w półobrotu i było 1-0.

To nie wystarczyło - mecz zakończył się remisem.

image.png.423623100f643886a9d6d66b23fb63fe.png

LIGUE 1

"DAJĘ SŁOWO" 

PSG kusi Kyliana Mbappe wielkimi pieniędzmi, jednak to wciąż za mało. 

Dziennikarze ustalili, że Mbappe podjął już decyzję i ma jeden cel: zakończyć sezon jak najlepiej i następnie przenieść się do Realu Madryt.

"Zawodnik nie zaakceptował żadnej z lukratywnych propozycji paryskiego klubu, a pod koniec sezonu publicznie ogłosi, że dołącza do Realu" - zaznaczono.

image.png.3753377bc26f3230fadd93788118da13.png

kartki-divider.png.3bd8a1a88bed5ab6f2ddfa7d6e7751be.png

PODSUMOWANIE KOLEJEK

PREMIER LEAGUE

0vgscFU0-zZRehMhm.png Manchester City 4 - 1 Manchester Utd GhGV3qjT-rBodzytr.png

pYQ39lBN-AmUVvt4h.png Watford 2 - 3 Arsenal 0n1ffK6k-pU2IsJm8.png

x82JgBjC-2B0QucIK.png Liverpool 1 - 0 West Ham YeSfKGlC-Y720XloT.png

UHchCEVH-OlcLKbtj.png Aston Villa 4 - 0 Southampton 2VvVDtSq-Ozt88U7U.png

MLYdfXhT-C0npKdx1.png Burnley 0 - 4 Chelsea lMxEQ8me-2B0QucIK.png

UXo7VXPq-KYq0Zfel.png Newcastle 2- 1 Brighton G0q9xjRq-IccPlIAs.png

GvTpbCjC-bkEoMlFf.png Norwich 1 - 3 Brentford SjSCLv86-pv6hBoUh.png

OMUzjDkC-rawILjE1.png Wolves 0 - Crystal Palace GfkvlLmC-6sMoYuga.png

CvL5rhhT-nDs49AhO.png Leicester 1 - 0 Leeds lvs4WW5k-xSJZZHS6.png

BUNDESLIGA

KMphsCCN-Umm0PjjU.png 1. FC Koeln 0 - 1 TSG Hoffenheim IyZBMF7k-2BExmhCF.png

fgQWGn86-Gp7OHZN8.png VfB Stuttgart 3 - 2 B. Moenchengladbach tjlAHwhT-xQEMKj97.png

lWGBVoA6-tKf4wESO.png Bayern Monachium 1 - 1 Bayer Leverkusen dWZYQIPq-Uq1PnQYi.png

IRiimykC-Ak3zFX7R.png Bochum 2 - 1 Furth rZIqA2UH-fTe9BjE7.png

j1FIuRAN-C6khRCLH.png Hertha Berlin 1 - 4 Eintracht Frankfurt 2aegVtQq-h85SGgwF.png

fNS5fTmC-2T5lWPcs.png RB Lipsk 1 - 1  SC Freiburg 0pdxCFiT-jcldQWzO.png

2cDrWAS0-rDv3XORD.png VfL Wolfsburg 1 - 0 1. FC Union Berlin 0OMJUule-AqQN79LN.png

tbqzXYS0-6XlDe17l.png Arminia Bielefeld 0 - 1 FC Augsburg Qgbz4piC-tGGTvWkH.png

A na zakończenie mam do Was jeszcze parę pytań!

1. Co sądzicie o zagraniu La Ligi? Czy ukrycie paska wsparcia dla Ukrainy było dobrym posunięciem, aby tylko zarobić pięniądze?

2. Lewy zostanie w Bayernie czy może jednak się skusi na inny klub?

3. Forma Piątka nierówna. Widzisz go w innych barwach, innej lidze? Może Serie A nie jest dla niego? Co sądzicie?

4. Co sądzicie o tekście Kitmana do swojej córki? Niewinny żart czy może jednak faktycznie tło rasistowskie?

ZAKOŃCZENIE

Przypominam, że ciągle będą pojawiać się tematy do typowania, w których możecie zgarniać punkty, a te z kolei wymieniać na nagrody!

Zapraszam także do rekrutacji na Typera:peepoKiss:

• Uwielbiam 6
  • Zasłużony
Opublikowano

1. Z pewnością było to złe posunięcie, ponieważ teraz pokazali, że pieniążki są dla nich najważniejsze. Ja rozumiem, że muszą zarabiać, ale żeby w taki sposób? Skoro wszyscy potrafią zrywać najważniejsze kontakty na duże pieniądze, to dlaczego oni nie mogą? Najwyższa liga powinna dawać prawidłowy przykład (w dobrym znaczeniu). Zobaczymy jeszcze do czego są zdolni. 

2. Ja osobiście chciałbym, aby został już w Bayernie, a nawet do końca swojej kariery. Znakomicie się tam rozwijał i rozwija, wciąż pnie się do góry. Pokazuje, że może być najlepszym piłkarzem w historii. Dla nas, a bynajmniej dla mnie będzie najlepszy. W różnych meczach nieraz pokazał, że może nawet odpalić się w ostatnich minutach rozgrywki w bramce i zamieścić piłkę w bramce rywala. Podajże Lewy nie dostał jeszcze żadnej informacji w sprawie przedłużenia kontaktu, więc są mieszane losy. Z drugiej strony na twiterze pojawił się post, że Bayern nie będzie chciało sprzedać Roberta Lewandowskiego żadnemu klubowi. 

3. Tak jak wspomniałem w poprzednim tygodniku, że aktualnie idzie wszystko w dobrą stronę. Jeszcze przydałoby się, aby grał w serii A. Z czasem, gdy już naprawdę załapie rewelacyjną formę, to widzę go w jakiejś wyższej serii. Fakt, faktem, aktualna forma nie jest zła - wręcz przeciwnie, jest bardzo dobra. Jego czas na wyższe granie będzie dopiero, gdy dzięki niemu, jego drużyna będzie wygrywać większość spotkań. 

4. Heh, jeżeli gdyby nawet to był żart, to zdecydowanie w nieodpowiednim miejscu i czasie. 

+

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • Donator
Opublikowano

1. Kasa kasą ale nie w tej sytuacji. Zasłanianie takiego paska można potraktować jako wstyd, że się wspiera Ukrainę a to żenada. 
2. Niedługo będą z nim prowadzone rozmowy więc myślę, że zostanie bo on pasuje do nich a oni do niego i nie powinno się tego zmieniać.
3. Ja osobiście uważam, że dla niego to tylko Seria A jest odpowiednia i tylko tam będzie coś robił.
4. Można było to podciągnąć ale mogło też chodzić o fakt, że takie osoby, które znają tych piłkarzy nie chcieliby ich mieć w rodzinie.

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • 1 rok później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.