Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

tygodnik.png.001d1e140382eb7e38f3970b4a930490.png

Witajcie Katy!

Co słychać po tygodniu w świecie piłkarskim? 

Tego możecie się dowiedzieć już teraz. Postarałam się Wam wybrać najciekawsze wydarzenia z tygodnia!

Zapraszam do lektury! :default_happy:

gwizdek-divider.png.8448af54e2281b331fec887bab8fd242.png

PREMIER LEAGUE

ROSYJSKI OLIGARCHA ODDAJE KLUB

Przez ponad dwie dekady Roman Abramowicz był właścicielem angielskiego klubu Chelsea FC. Razem z londyńską drużyną sięgał po puchar Anglii oraz triumfy w Lidze Mistrzów. Przez wzgląd na sytuację na Ukrainie, oligarcha stanął przed falą krytyki. Oddanie klubu fundacji jest jego odpowiedzią. 

"Podczas mojej niemal 20-letniej obecności w Chelsea FC zawsze starałem się być opiekunem klubu, którego zadaniem było przede wszystkim dbanie o bieżące wyniki, alei i budowę ekipy na przyszłość" - przekazał Rosjanin w komunikacie.

"Zawsze podejmowałem decyzje, mając na uwadze dobro klubu. Pozostaję do tych wartości przywiązany. Powierzam zarządzanie i opiekę nad klubem fundacji charytatywnej Chelsea" - oświadczył.

image.png.92c1eed3cb29376f36f4818c4de9bf53.png

pilki-divider.png.06386278a99b829b6ad732f56c1ded34.png

ROZSTANIE

Leeds United w sobotę przegrały z Tottenhamem. Zespół sobie nie radzi i poniósł już czwartą z rzędu porażkę. Prezes klubu zwalniając Marcelo Bielse wypowiedział się słowami: "To najtrudniejsza decyzja, jaką przyszło mi podjąć od kiedy szefuję Leeds United i biorąc pod uwagę wszystkie sukcesy, jakie osiągnęliśmy z Marcelo w roli szkoleniowca".

Leeds aktualnie zajmuje 16. miejsce w tabeli. 

image.png.278a5cf74ebea27747e3ffef1265f45c.png

BUNDESLIGA

WSPARCIE NA KAŻDYM KROKU

Lewandowski zachwyca już chyba na każdym podłożu. 

- Zawsze mówi się, że sport nie łączy się z polityką. Ja sobie nie wyobrażam, abyśmy za miesiąc wyszli na boisko i zapomnieli o tym, co się dzieje. Wspieramy, jak możemy cały naród ukraiński - powiedział Robert Lewandowski. 

Napastnik Bayernu w sobotę wyszedł na boisko jako kapitan niemieckiego klubu, na ramieniu jednak miał również opaskę z ukraińską flagą. Taki mały gest został dostrzeżony przez kibiców z całego świata.

image.png.0ca3bd4598a88fe5735d888f2ede3131.png

WZMOCNIENIE DEFENSYWY

Bayern stworzył listę życzeń w związku z poszukiwaniami nowego środkowego obrońcy. Znaleźli się na niej m. in. Andreas Christensen, Nico Schlotterbeck, Matthias Ginter oraz Bremer

Z końcem sezonu klub pożegna Niklasa Sule, który nie przedłużył swojego kontraktu.

Priorytetem pozostaje Andreas, który potencjalnie może przejść na zasadzie wolnego transferu

image.png.17febad2eb36700a2d2b5d292463635d.png

LA LIGA

"Dorastałem w trakcie wojny, musimy to zatrzymać"

Słowa te Luka Modrić zawarł w swoim specjalnym wpisie. Pomocnik Realu Madryt dorastał na terenach okupowanych przez Serbię. Dziadek został zabity, a dom rodzinny spalono. Młody Chorwat musiał uciekać do Zadaru. 

- Dorastałem w trakcie wojny i nikomu tego nie życzę. Musimy zatrzymać ten nonsens, w którym giną niewinni ludzie. Chcemy żyć w pokoju. Stop wojnie - napisał Luka.

image.png.4c6c7937a3098916c7ab738b468f028d.png

BYŁY TRENER WALCZY O ŻYCIE

Toshack walczy o życie na OIOM-ie. Stan byłego trenera między innymi Realu Madryt oraz Realu Sociedad, pogorszył się w wyniku ostrego zapalenia płuc spowodowanego zarażeniem koronawirem COVID-19.

Real Madryt opublikował komunikat, w którym okazuje wsparcie Toshackowi.

Real Madryt, jego prezes i Zarząd pragną przesłać wiadomość wsparcia i miłości naszemu ukochanemu Johnowi Benjaminowi Toshackowi, któremu życzymy również dużo mocy i siły w tych chwilach”, czytamy w komunikacie

SERIE A

MOCNI NA PIĄTKA

Jeszcze tydzień temu pisałam o wspaniałym powrocie Polaka do gry. Tym razem dostał na grę nieco ponad godzinę, a niestety nie wyróżnił się w zespole, który przegrał 1:2 z US Sassuolo. 

LIGUE 1

DUET MBAPPE-MESSI

PSG było słabe... Do połowy. Jeszcze przed przerwą udało się drużynie z Paryża zremisować z gośćmi. Messi wykonał świetne prostopadłe zagranie do Mbappe, co później zakończyło się bramką. 

Po zmianie stron Argentyńczyk przedryblował kilku rywali, znów zagrał do Mbappe, a ten uderzył z pola karnego. 

image.thumb.png.e436e82cf03e07d6403853244ea9ea79.png

kartki-divider.png.3bd8a1a88bed5ab6f2ddfa7d6e7751be.png

PODSUMOWANIE KOLEJEK

LA LIGA

jZ8dSYS0-trs0hqL9.png Barcelona 4-0 Ath. BilbaoY1fm0wSq-xGwCks5S.png

UFihcnne-rkrFLaiH.pngReal Sociedad 1-0 OsasunaUTfY3r86-pACocpcO.png

EcTGi086-nPyHsmOl.pngSevilla 2-1 Betis YV7lpDU0-lUcXmrQf.png

EBxZSOjT-noNk3ENb.png Villarreal 5-1 EspanyolQeCoIpXH-Eq7v4whI.png

Kv2QSkhT-ATVe0MIb.pngAtl. Madryt 2-0 Celta VigoINW8oRBN-tncp8Tv4.png

QyKcNfhT-SCAy65MC.pngVallecano 0-1 Real MadrytCGPhnpne-2irdgP53.png

hGMWMdT0-46ZOuRh1.png Getafe 2-2 Alaves 4rBxR4R0-MJVrAhUs.png

WKsw8cne-llYeq24I.png Mallorca 0-1 ValenciaK6UJTt7k-KYu4i3zG.png

0dmWDDBN-jHKOVbXE.png Levante 3-0 ElchemEVxB82BN-46ZOuRh1.png

SERIE A

4CLpo27k-b5d2kivM.png Lazio 1-2 Napoli tSuMfRjT-zyNNicC8.png 

08qns8VH-pI6ga41n.png Spezia 0-1 AS Roma j31Z1pne-YyIOprgS.png

YDLnjflC-Oxew2ZKB.png Verona 3-1 Venezia 4lQfQQmC-6LhZ7vgH.png

dhGobOA6-j3aMQhBo.png Torino 1-2 Cagliari tSQII3hT-fJEtvjYe.png

QckzxM7k-hWBv29Yp.png Sassuolo 2-1 FiorentinaWM9ZwPmC-x4ZuTDZ7.png

8ftWPVPq-xvtdfAv7.png Empoli 2-3 Juventus xxLGMOlC-bRBwMzpD.png

xIvN1djT-rXWCsqZ6.png Salernitana 1-1 Bologna6ovaa9T0-QgJDsqpE.png

Szt5ATne-ERLRjHRE.pngGenoa 0-0 Inter fLNbBiQq-YHTfPZuo.png

WOOHTbSq-OKqzVDop.png AC Milan 1-1 Udinese 277EtfPq-4bBXPzzK.png

A na zakończenie mam do Was jeszcze parę pytań!

1. Kogo chciał(a)byś zobaczyć w defensywie Bayernu?

2. Czy zwolnienie trenera było dobrym krokiem podjętym przez Leeds?

3. Co sądzisz o sankcjach wobec Rosji, które zmusiły rosyjskiego oligarchę do oddania klubu? 

ZAKOŃCZENIE

Przypominam, że ciągle będą pojawiać się tematy do typowania, w których możecie zgarniać punkty, a te z kolei wymieniać na nagrody!

Zapraszam także do rekrutacji na Typera:peepoKiss:

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 6
  • Donator
Opublikowano

Praca jak zawsze, super!
1. Ciężko powiedzieć może skusili by Laporte z City?
2. Chyba tak w tym momencie, potrzeba świeżego umysłu.
3. Bardzo dobrze tak chu*owi oby takich sankcji więcej

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 1
  • Zasłużony
Opublikowano

1. Szczerze to nie wiem, aktualnie nie widzę jeszcze takiego zawodnika, ale pewnie wkrótce wybiorą odpowiednią osobę, która ich wesprze. 

2. Po ostatniej ogromnej porażce uważam, że to dobry ruch. Warto podkreślić, że drużyna straciła w ostatnich pięciu meczach 20 bramek i ani jednej wygranej. Jako drużyna jest dobra, ale brak po prostu trenera, który drużynę umiejętnie poprowadzi. Trzymajmy kciuki za nowego trenera! 

3. Sankcję to jeszcze zbyt mało, aby zatrzymać to wszystko, co się zaczęło. Wiadomo, że jeszcze trochę i gospodarka Rosji upadnie do kamienia łupanego. Z jednej strony szkoda niewinnych ludzi, którzy nic nie są winni, ale z drugiej strony, co mają powiedzieć rodziny, które straciły swoich bliskich.  Tak to jest, jak dopuszcza się chorego człowieka do władzy. W teorii sankcję Putinowi mogą nie zaszkodzić, bo nie wiemy czy nie ma jeszcze gdzieś schowanej kasy u kogoś, czy nie ma jakiś nieruchomości przepisanych na x osobę. Dziwię się, że on tak się nie przejmuję tymi sankcjami i dąży do zdobycia ukrainy - czyżby ma cichego sponsora, skarbonkę, giganta, który mu pomaga? Czy to po prostu zmyłka, a tak naprawdę to kwestia dni, gdy Putin zdecyduje na zaprzestanie swoich działań. 

Fajny tygodnik! ;3 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • 1 rok później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.