Popular Post Asuna Posted January 26, 2022 Donor Woman Popular Post Share Posted January 26, 2022 Hej, hej! Ostatnio dużo czasu spędzam nad nauką o żywności, więc pomyślałam, że podzielę się z wami trochę wiedzą i przybliżę informacje, które być może są już wam znane, a jeśli nie, to się dowiecie! Nie przedłużając - zapraszam do wędrówki po witaminkach, jednak tylko tych rozpuszczalnych w tłuszczach! WITAMINY - CO TO I PO CO? Witaminy to nic innego jak szereg różnych związków, które: -> Są składnikami niezbędnymi w żywieniu człowieka dla normalnego przebiegu szeregu procesów, które zachodzą w jego tkankach; -> Nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczone z pożywieniem lub w postaci preparatów farmaceutycznych; -> NIE SĄ źródłem energii, ani materiałem budulcowym; -> Organizm wymaga dość niewielkich ilości witamin. ROLA W ORGANIZMIE -> Regulują powstawanie wielu tkanek ciała (m.in. kości, skóry, mózgu, nerwów, krwi); -> Biorą udział w metabolizmie komórkowym (współdziałają z enzymami); -> Zapobiegają chorobom z niedoborów żywieniowych i zapewniają optymalny stan zdrowia; -> Zmniejszają uszkodzenia powodowane na poziomie komórkowym przez procesy utleniania. NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO -> AWITAMINOZA - stan chorobowy wywołany długotrwałymi niedoborami witamin -> HIPOWITAMINOZA - niekorzystny stan pośredni między awitaminozą, a optymalnym zapotrzebowaniem organizmu na daną witaminę -> HIPERWITAMINOZA - nadmierne przyjmowanie preparatów witaminowych RODZAJE WITAMINEK Wyróżniamy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K) oraz rozpuszczalne w wodzie (C, B1, B2, PP, B6, B12, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz biotyna) WITAMINA A Rola -> Odpowiada za procesy widzenia; -> Budowa erytrocytów; -> Ochrona dróg moczowych, oddechowych, skóry i przewodu pokarmowego przed infekcjami; -> Rozwój kości i erytrocytów; -> Synteza hormonów kory nadnerczy. Gdzie? -> Wątroba wieprzowa; -> Masło; -> Margaryny; -> Jaja; -> Sery dojrzewające; -> Ryby: łosoś. Skutki niedoboru: -> Kurza ślepota, zmętnienie rogówki; -> Suchość skóry i jej rogowacenie; -> Zwiększone ryzyko infekcji; -> Utrudnione gojenie ran; -> Zahamowanie wzrostu. Skutki nadmiaru: -> Mdłości; -> Zmęczenie, bóle stawów; -> Nienormalny rozwój płodu; -> Poronienia; -> Krwotoki; -> Powiększenie wątroby; -> Żółta skóra; -> Dysfunkcje serca. WITAMINA D Dużo się słyszy o tej witaminie w kontekście niedoborów. Ta akurat może być wytwarzana w skórze! A główne czynniki wpływające na wytwarzanie to: -> Filtry słoneczne w kosmetykach; -> Pigmentacja; -> Pora dnia; -> Pora roku; -> Szerokość geograficzna; -> Wiek. Rola -> Zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach; -> Zwiększa wchłanianie zwrotne wapnia w nerkach; -> Wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego; -> Wpływa na wydzielanie insuliny. Gdzie? -> Ryby; -> Mięso; -> Masło; -> Tłuszcz zwierzęcy. Niedobór: -> Schizofrenia; -> Depresja; -> Niewydolność nerek; -> Krzywica; -> Choroby układu autoimmunologicznego. Nadmiar: -> Kamica nerkowa; -> Wapnienie naczyń krwionośnych i narządów miękkich. WITAMINA E Rola: -> Antyoksydant; -> Zachowanie prawidłowych funkcji narządów rozrodczych; -> Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku; -> Zmniejsza agregację płytek krwi; -> Przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza blizny; -> Stymuluje odporność; -> Działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Gdzie? -> Olej słonecznikowy; -> Nasiona słonecznika; -> Migdały; -> Orzechy laskowe, ziemne; -> Mleko sojowe. Niedobór: -> Zmęczenie; -> Anemia; -> Rogowacenie, starzenie się skóry; -> Degeneracja mięśni; -> Problemy z zębami i kośćmi. Nadmiar: -> Osłabienie mięśni; -> Bóle głowy; -> Obniżony poziom hormonów tarczycy. WAŻNE!! Witaminy E nie powinno się stosować wraz z lekami hamującymi krzepliwość krwi, np. acenokumarol, gdyż nasila ich działanie w wyniku czego może dojść do powikłań krwotocznych! WITAMINA K Rola: -> Właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwzapalne; -> Hamuje rozwój niektórych nowotworów; -> Udział w syntezie i utrzymaniu prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia; -> Synteza białek budujących tkankę kostną. Gdzie? -> Kapusta włoska; -> Szpinak; -> Brokuł; ->Brukselka. Niedobór: -> Zaburzone wchłanianie; -> Zmniejszona produkcja żółci; -> Ciężkie choroby jelit, wątroby; -> Zaburzona krzepliwość; -> Podatność na powstawanie krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych; -> Problemy z gojeniem się ran. Nadmiar: -> Poty, uczucie gorąca; -> Niedokrwistość; -> U noworodków: ostra żółtaczka i uszkodzenie mózgu. Interakcje: Nie powinno się stosować z lekami przeciwzakrzepowymi - nastąpi zniesienie działania. Dziękuję za uwagę. Do zobaczonka Źródło: studia, bromatologia 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacpperek Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Wspaniała praca, krótka lekcja na temat witamin, która przyda się każdemu człowiekowi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak Posted January 28, 2022 V.I.P Donor Share Posted January 28, 2022 Dlatego dobry kompleksik warto zainwestować, niby lepiej z jedzonka, ale lepsze to niż niedobory. Super praca. :) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts