Jump to content
Asuna

[2] Tygodnik Piłkarski

Recommended Posts

tygodnik.png.001d1e140382eb7e38f3970b4a930490.png

Witajcie Katy!

Co słychać po tygodniu w świecie piłkarskim? 

Tego możecie się dowiedzieć już teraz. Postarałam się Wam wybrać najciekawsze wydarzenia z tygodnia!

Zapraszam do lektury!

gwizdek-divider.png.8448af54e2281b331fec887bab8fd242.png

PREMIER LEAGUE

NIESPODZIEWANY GOŚĆ

W 33. minucie starcia pomiędzy Brentford, a Wolverhampton na boisku pojawił się... dron.

Sędzia był zmuszony przerwać mecz do czasu, aż urządzenie nie będzie stanowiło przeszkody.

Rywalizacja między drużynami już przyniosła wiele emocji. 

Już w pierwszej połowie padały ciosy jedne za drugimi, a bramka pojawiła się dopiero w 48. minucie.

Spotkanie zakończyło się wynikiem 2:1 dla Wolverhampton.

image.png.9ea23a52f0622228d34708c1b2e83ae3.png

pilki-divider.png.06386278a99b829b6ad732f56c1ded34.png

KIBICE CZY ZWIERZĘTA?

W porównaniu do meczu Brentfordu z Wolverhampton, mecz Evertonu z Aston Villą nie był tak ciekawy.

Po wielu próbach AV zdołało strzelić bramkę. Nic dziwnego, że piłkarze zaczęli się cieszyć. Szkoda, że tak blisko narożnika boiska

Nie minęło zbyt dużo czasu, gdy w stronę jednego z piłkarzy, a konkretniej - w głowę, poleciały butelki.

Digne - jeden z piłkarzy, który dostał w głowę, jeszcze dziesięć dni temu był piłkarzem Evertonu. AV kupiła lewego obrońcę za 30 milionów euro.

Na koniec dobra wiadomość! 

Huligan, który potraktował piłkarzy butelkami został aresztowany.

image.png.76bd4505cbd3d89fc7f927e2ed8a074d.png

BUNDESLIGA

TRACIMY CIERPLIWOŚĆ...

Kibice Herthy Berlin ostrzegli piłkarzy tuż przed meczem Bayernu. Grupa około stu osób wtargnęła na trening berlińskiego klubu. Powodem tego mają być słabe wyniki drużyny. Fani wywiesili transparent z napisem "Schande", co ma oznaczać "Wstyd!".

Według mediów doszło do rozmowy między liderem kibiców, a liderem drużyny. 

"Weźcie się do kupy, bo inaczej wykonamy kolejny krok" - miało brzmieć jedno z wypowiedzianych zdań.

PERSPEKTYWA ODEJŚCIA Z BAYERNU

Schweinsteiger to żywa legenda "Die Roten". Przez ponad dekadę grał on w seniorskiej drużynie Bawarczyków.
 Odszedł on w 2015 roku, kiedy to ofertę swoją złożył Manchester United.

- Pep nie powiedział, że chce, abym odszedł, ale czułem, że tak jest. Można było zauważyć, że są gracze, których nie lubi tak, jak innych np. Mario Mandzukić - zdradził Schweinsteiger na łamach "Bilda".

Guardiola pracował w Bayernie przez trzy lata. W tym czasie poprowadził zespół do zdobycia siedmiu trofeów. Schweinsteiger czuje jednak, że trenerowi nie udało się trafić do wszystkich zawodników.

image.png.6925eb3fc2a5e4cf3a0e0fbc25ed0b16.png

LA LIGA

NIESAMOWITY PAKT

Hiszpańska gazeta "Marc" poinformowała, że dwa największe kluby w La Liga podpisały ze sobą pakt transferowy o nieagresji. 

Barcelona oraz Real Madryt nie będą ubiegać się o zawodników przeciwnika. To oznacza, że zawodnicy nie mogą przechodzić z jednej drużyny do drugiej w trakcie obowiązywania kontraktu. Jest jednak jeden wyjątek, według którego zawodnicy mogą zamieniać Real Madryt na Barcelonę (i w drugą stronę) w momencie, kiedy ich kontrakt wygaśnie.

image.png.e87ffefdedada1b7883beeb75f0d6d8d.png

KONIEC KONTRAKTU

Luis Suarez aktualnie ma kontrakt z Atletico tylko do końca czerwca i do tej pory nie dostał oferty przedłużenia go. 

Pobyt w Atletico Madryt dla Luisa Suareza zdecydowanie należy do udanych. Urugwajczyk zdobył w zeszłym sezonie mistrzostwo Hiszpanii i sam dołożył do tego swoją dużą cegiełkę. Był najlepszym strzelcem drużyny i trafiał w najważniejszych spotkaniach.

Po 34-latka zgłosiło się już kilka zespołów, wśród których jest m.in. Aston Villa z jego byłym klubowym kolegą Philippe Coutinho oraz Stevenem Gerrardem na ławce trenerskiej. 

SERIE A

ZAWIEDZIONE SERCA

AC Milan przed spotkaniem z Juventusem znajdował się na trzecim miejscu w tabeli Serie A. Niezależnie od wyniku meczu ze Starą Damą Rossoneri na pewno utrzymaliby swoją pozycję. Jedyną możliwą zmianą był awans na pozycję numer dwa, ponieważ podopieczni Stefano Piolego tracili tylko jeden punkt do Napoli.

Ostatecznie spotkanie zakończyło się bezbramkowym wynikiem.

image.png.58e880df05122d4b16bb0053ccac0147.png

LIGUE 1

"NAZWAŁ MNIE OSŁEM"

Przejście Leo Messiego do PSG było jednym z największych hitów transferowych tego lata.

Były obrońca Liverpoolu, który obecnie jest ekspertem Sky Sports, w piątkowy wieczór podzielił się anegdotą związaną z Messim. Anglik wraz z Garym Neville'em omawiał w studiu Sky nieobecność Argentyńczyka w drużynie roku EA Sports. – Pamiętacie, że mieliśmy na początku sezonu tę debatę dotyczącą transferów Cristiano Ronaldo i Leo Messiego. Powiedziałem, że nie uważam by Messi był dobrym transferem dla PSG – wspomniał Carragher. – Otrzymałem wtedy wiadomość na Instagramie od samego zainteresowanego. Nie będę tu pokazywał prywatnej korespondencji, ale wszystko sprowadza się do tego, że Messi nazwał mnie osłem – wyznał były piłkarz.

image.thumb.png.8621c4a052efe580000cb701636f1acb.png

kartki-divider.png.3bd8a1a88bed5ab6f2ddfa7d6e7751be.png

TRANSFERY 

image.png.00ec6bbd0a776b248e7dcfd03ed2e555.png  Ajax Amsterdam może przeprowadzić zaskakujący transfer w postaci wypożyczenia Memphisa Depaya z Barcelony.

image.png.a55d5866a83e7bd2d9893caa82cd7127.png Thomas Frank przedłużył kontrakt z Brentfordem do 30 czerwca 2025 roku.

image.png.0c8f5b3132753fbc89255f2cfb58d4a7.png Joris Gnagnon powraca do gry po rozstaniu z Sevillą we wrześniu. Środkowy obrońca podpisał półroczną umowę z Saint-Étienne.

image.png.7093211be2cbca25109eca73116c6bb8.png  Manchester United odpuszcza walkę o Erlinga Brauta Haalanda.

image.png.bf17a13f5457b7f45b4fa6afcb71611b.png  Sevilla chce wziąć Manchester United na przeczekanie i sprawić, aby Anthony Martial przybył do klubu pod koniec okna transferowego. Hiszpanie liczą na równy podział pensji Francuza 

image.png.7ea2dfe3cc440ed83af7895f6fcd1d78.png Borussia Dortmund zamierzała podjąć kolejną próbę zakontraktowania Diogo Dalota z Manchesteru United. Portugalczyk wskoczył jednak do składu angielskiego zespołu i jest teraz nietykalny.

image.png.0ab2c2939b01016ac25ffd4fcd1567a8.png   Sadam Sulley nowym zawodnikiem FC Prisztiny. Były gracz Legii Warszawa podpisał kontrakt do 30 czerwca 2023 roku.

PODSUMOWANIE KOLEJEK

SERIE A 

WOOHTbSq-OKqzVDop.pngAC Milan 0-0 Juventus xxLGMOlC-bRBwMzpD.png 

8ftWPVPq-xvtdfAv7.png Empoli 2-4 AS Roma j31Z1pne-YyIOprgS.png

tSuMfRjT-zyNNicC8.png Napoli 4-1 Salernitana xIvN1djT-rXWCsqZ6.png

08qns8VH-pI6ga41n.png Spezia 1-0 Sampdoria WQp3CvUH-dSrYkcJH.png

dhGobOA6-j3aMQhBo.png Torino 1-1 Sassuolo QckzxM7k-hWBv29Yp.png

tSQII3hT-fJEtvjYe.png Cagliari 1-1 Fiorentina WM9ZwPmC-x4ZuTDZ7.png

4CLpo27k-b5d2kivM.png Lazio 0-0 Atalanta z3aHqFBN-S82PeYBB.png

fLNbBiQq-YHTfPZuo.png Inter 2-1 Venezia 4lQfQQmC-6LhZ7vgH.png

Szt5ATne-ERLRjHRE.png Genoa 0-0 Udinese 277EtfPq-4bBXPzzK.png

YDLnjflC-Oxew2ZKB.png Verona 2-1 Bologna 6ovaa9T0-QgJDsqpE.png

kartki-divider.png.3bd8a1a88bed5ab6f2ddfa7d6e7751be.png

LIGUE 1 

fJgGn26k-lIDJVsTo.png PSG 4-0 Reims Wf6QQjVH-Iehv0nQr.png

U3fC5I96-EkChIdLk.png Montpellier 3-2 Monaco jRnua6kC-KEsKRNzC.png

IN9Ib7jT-EycKZmkF.png Angers 2-1 Troyes nySLfpiC-Spdsh2PG.png

0nKprNUH-21DSQ5eH.png Bordeaux 4-3 Strasbourg 2XOhzSQq-4SOLY7oe.png

WSP3LX96-O6d1l8RO.png Clermont 2-1 Rennes pnrF2X76-UkElX9NC.png

vTVURLne-nsw9tAch.png Nantes 4-2 Lorient 0r9EzUS0-6knD5Jyp.png

SCdF7fjT-Od7HsntN.png Metz 0-2 Nice bJCGymle-6XOxNtMK.png

tAec9KQq-WhRb2vif.png Lens 0-2 Marsylia t6Kb5X76-Qk1sBuEM.png

lWu2w4ne-fXJWG6Mg.png Brest 2-0 Lille Q34pXImC-zwIOxExJ.png

bkuX6RS0-IRbzmzRB.png Lyon 1-0 St. Etienne SvNL7CBN-YDJhKGsg.png

Parę pytań do Was.

1. Co sądzisz o kibolach?

2. Jak duży wpływ mają kibice na piłkarzy? 

3. Co sądzisz o Messim w PSG? Jak długo jeszcze potrzebuje czasu do oswojenia się w nowej lidze oraz drużynie? 

4. Messi w PSG czy Ronaldo w Manchesterze United? Który z tych transferów był lepszy?

ZAKOŃCZENIE

Przypominam, że ciągle będą pojawiać się tematy do typowania, w których możecie zgarniać punkty, a te z kolei wymieniać na nagrody!

Zapraszam także do rekrutacji na Typera:peepoKiss:

• Wow 1
  • I love it 6

1. W zasadzie to nie rozumiem ich zachowania, bo mieć swój ulubiony klub i go szanować to jedno, ale umawiać się na ustawki i przy tym używać sprzętu to dno.

2. Uważam, że nie mają zbyt dużego wpływu, to zależy od zawodników czy dadzą z siebie 100% i wygrają mecz w dobrym stylu, od tego jest trener.

3. Jak dla mnie to zły transfer, powinien zostać w Barcelonie i kontynuować grę do końca kariery.

4. Zdecydowanie Ronaldo w Manchesterze United, swoje początku miał właśnie w tym klubie. 

• Like 1
  • I love it 1

Bardzo niesamowita praca widać że masz talent😊

1. można uznać że też jestem kibicem, ale żeby rzucać piłkarzy to jest chore

2. zależy jakim stopniu mogę być pseudo kibice albo normalni kibice, kibice mogą zmotywować piłkarzy, albo zniszczyć psychikę przez hejt

3. Widać że Messi się trochę gubi na boisko bo zmienił mam nadzieje że odnajdzie w nowym klubie i będzie grać jak w Barcelonie

4. najlepszy transfer był Ronaldo coś tam gra, ale jak grał w juventusie to moim zdaniem się pogorszył

Pozdrawiam

R.gif

• Like 1
  • I love it 1

1. Według mnie tacy ludzie nie powinni w ogóle mieć wejść na mecz, psują całą magię futbolu.

2. Na meczu ogromny, ich doping sprawia, że piłkarze grają ale zachowania typu groźby karalne to zła droga.

3.  Nie wiem ile ale chodzą słuchy, że latem będzie próbował wrócić do Barcy. Narazie nie wygląda jednak zbyt dobrze.

4. Przed startem rozgrywek oba stawiałbym na równi, teraz wydaje się, że Ronaldo daje więcej dla United niż Messi dla PSG.

• Like 1
  • I love it 1

1. Zależy też jacy Kibole, bo według mnie trochę są podzieleni. Jedni są tacy którzy nie ważne jakiemu klubowi będą kibicować, to i tak zrobią mały rozpierdol - dlaczego? Bo tak. Coś tam mają nie tak w głowie. No a druga grupa będzie specjalnie robiła po złości klubowi, któremu nie kibicuje. 

2. Ciężko odpowiedzieć na tę pytanie, bo nie doświadczyłem takiej sytuacji, gdzie mógłbym być na murawie i ktoś by mi dopingował. Po części to może nawet przeszkadzać, bo ciężko skupić się, gdy tłum się drze. Z drugiej strony dla niektórych piłkarzy może w jakiś sposób to wspomóc, lecz mi się wydaję, że to bardziej rozkojarza. 

3. Jedno jest pewne - widać, że tęskni za Barceloną, ciężko jest mu się przyzwyczaić do innego klubu po przegranych prawie dwudziestu latach. W PSG gra jeszcze za mało czasu, aby coś ocenić. Pożyjemy, zobaczymy. 

4. Zdecydowanie transfer Ronaldo do Manchesteru United - radzi sobie doskonale, żeby tak tylko zostało! Co do transferu Messiego, to na razie nic dobrego nie wniósł, ale nie da się ukryć, że to był chyba huczny transfer - tym bardziej, że nie chciał za bardzo, dlatego jeszcze bardziej działały media, aby to nagłośnić wszędzie gdzie się da. 

Ciekawe nowinki ze świata sportowego, czekam na więcej! 

• Like 1
  • I love it 1

• 1 year later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.