Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otwieram lodówkę z myślą co zrobić na obiad. Widzę ją.... pierś z kurczaka  przecież tak ją uwielbiam... Ale znowu z ryżem i warzywami? Bo właśnie na jakąś odsłonę z ryżem mam smaka. :AngryCat:

Ide w internety 

Jest i on, kurczak teriyaki. Potrzebne składniki są więc lecimyyyyy

Składniki: 

woreczek ryżu

1 pierś z kurczaka 

olej/masło do smażenia 

100ml sosu sojowego 

Miód i/lub cukier (proporcje w przygotowaniu bo to skomplikowane)

1 łyżka octu ryżowego 

1 ząbek czosnku 

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 

chilli w płatkach lub jakaś inna ostra paprykowa przyprawa xd 

Przygotowanie:

Stawiam wodę na ryż i go gotuje.

Kurczaka myje i kroję na plasterki o grubości okolo 1cm. Na patelni roztapiam masło i trochę smalcu (nie miałam oleju trza se radzić xd) i smażę kurczaka na lekko złoto z każdej strony. 

W międzyczasie do miseczki wlewam sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek, skrobię ziemniaczaną, chilli i 2 łyżki miodu i wszystko mieszamy.

Wlewam sos do usmażonego kurczaka i na wolnym ogniu ciągle mieszam aż sos zgęstnieje. 

I tu dalsza część z cukrem xd Polizałam łyżkę od sosu i było za słonooo od tego sosu sojowego więc do szklanki wlałam trochę wody i 2 łyżki cukru, 1 łyżkę miodu i wlałam do sosu i znowu zagotowałam by trochę wody odparowało więc musicie po prostu próbować bo jedni wolą bardziej na słono jedni na słodko 

Wykladam ryż, mieso, polewam sosem i posypuję szczypiorkiem 

S M A C Z N E G O :serduszko:

20210913_125819.jpg

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 4
Opublikowano

Robiłem jakis czas temu to samo, tylko z racji niechęci do szczypiorku podkręciłem sobie słony smak i sypnąłem trochę vegety (tylko wtedy mało soli do samego ryżu juz). Jedna z nielicznych rzeczy, które mógłbym wpierdalać dzień po dniu przez długi czas. 

aczkolwiek teriyaki to tylko boyz, pamiętajcie widzowie:pog_AWW:

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.