Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie

Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałem grochówki... potem jadłem ją cały dzień. Mama to w szoku była że tak mi ta zupa smakowała i poprosiłem ją następnego dnia żeby znowu zrobiła a mama nie zrobiła bo powiedziała że mi się przeje. Ale zrobiła tydzień potem i w sumie wyszła jej jeszcze lepsza. Boniacze były potężne wtedy też się dowiedziałem że jak sie je podpali to będzie "ogień z dupy" ale nie chciało mi się w to wierzyć i olałem temat. Tata mojego kolegi powiedział że w wojsku na stołówce mają codziennie grochówkę i od tego momentu chciałem zostać żołnieżem hehe. Dobra tyle słowem wstępu LEDZYMY DUUUUUR

Składniki:

- 1 kg kiełby ale nie najtańszej bo to szit i rzyg

- 800 g grochu łuskanego

- 0,5 kg ziemniaków

- 500 g boczku wędzonego ale nie tego z biedronki bo to szit, najlepiej z jakiegoś działu mięsnego wiecie o co chodzi

- 2 cebule

- 5 ząbków cząstku

- majeranek h3h3

- 2 liście laurowe

- pieprz

- sól

Przygotowanie:

Jak chciałeś dzisiaj zjeść już grochówe to cię zmartwię bo groch to musi się namoczyć najlepiej przez noc ok 12h. Wtedy jest najlepszy. Jak nie chcesz czekać to kup groch cały ale moim zdaniem gorsza zupa wtedy wychodzi.

- Poproś mamusie kochaną o jakiś giga duży gar taki gdzie się zmieści ok. 3 litry wody i zagotuj ją razem z liśćmi laurowymi i namoczonym grochem

- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę (TYLKO OSTROŻNIE ŻEBYŚ SIĘ NIE POKALECZYŁ ALBO PALCA NIE UCIĄŁ) i odstaw do zimnej wody

- Weź ten boczek co go kupiłeś pokrój w kostkę

- Cebule drobno posiekaj

- Kiełbe w plasterki pokrój

- Dobra to teraz boczek ten co se go pokroiłeś wrzuć na patelnie (nie dodawaj oleju) i podsmaż aż tłuszcz się wytopi i do garnka.

- Na tłuszczu który się wytopi podsmaż cebule aż się zeszkli fajnie i też do garnka se ją daj.

- Teraz dodaj pieprz, sól i czosnek. Zamieszaj se fajnie jakąś chochlą i gotuj wszystko przez godzine.

- Po godzinie dodaj te ziemniaki co je wcześniej do zimnej wody odstawiłeś i gotuj jeszcze przez 15 minut.

- No i kiełba jeszcze... ją podsmaż na tej patelni od boczku i cebuli. Potem wrzuć do zupy ;)

Ja zawsze jem z chlebem świeżym albo podpieczonym BO BEZ CHLEBA TO SIĘ CZŁOWIEK NIE NAJE TAK???????

No i ostatnio jak sobie taką zrobiłem to nawet koleżanka mnie pochwaliła że giga dobra i kiedy będzie mogła znowu wpaść na grochówkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Życzę każdemu smacznego !!!

• Lubię to! 6
  • Uwielbiam 3
Opublikowano
W dniu 1.09.2021 o 17:11, Kociamber napisał:

Zamieszaj se fajnie

Mordo uwielbiam Cię za to jak opisujesz cały proces :dogeKEK:

A co do grochówy to dawno nie jadlam i nabrałam smaku i w sumie nigdy sama jeszcze nie robilam to już wiem gdzie szukać przepisu :200IQByczq:

@ Kociamber update 

Zrobilam i jest KOOOXXXXX 

Co prawda jest 9:30 ale nie mogłam już czekać XDDDD 

Ostatni raz grochowke pamiętam z czasów harcerstwa na wyjazdach itp i przypomniałam sobie te świetne czasy, dziękuję :3

20210908_094456.jpg

• Uwielbiam 1
Opublikowano
W dniu 6.09.2021 o 12:39, pvvtkvv napisał:

Zrobilam i jest KOOOXXXXX 

Co prawda jest 9:30 ale nie mogłam już czekać XDDDD 

Ostatni raz grochowke pamiętam z czasów harcerstwa na wyjazdach itp i przypomniałam sobie te świetne czasy, dziękuję :3

20210908_094456.jpg

Oooo zrobiłaś ! :poggies:

Miło mi to słyszeć i mega się cieszę że ci smakuje  <3 ! 

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.